Aeroplani me energji diellore Solar Impulse

Aeroplani diellorI pajisur me asgjë tjetër përveç energjisë diellore, avioni Solar Impulse 2, u nis nga aeroporti John F. Kennedy në Nju Jork sot paradite në segmentin e 15 të një udhëtimi përreth botës.

Ky është segmenti më i rrezikshme të këtij udhëtimi, me fluturimin mbi Oqeanin Atlantik.

Avioni po drejtohet nga piloti zvicerian Bertrand Piccard.Ai dhe kolegui tij Andre Borschberg janë ndërruar me rradhë, në pilotimin e avionit me një vend.

Fluturimi mbi Atlantik pritet të zgjasë 90 orë.Piloti Piccard do të bëjë bëjë pushime të shkurtëra për të fjetur.Së bashku me kolegun Borschberg ata kanë ndjekur seanca meditimi dhe hipnoze si pjesë e trajnimit për t’i ndihmuar të qëndrojnë zgjuar për një periudhë të gjatë kohe. Borschberg e pilotoi avionin mbi Oqeanin Paqësor në një udhëtim që zgjati 118 orë.

Solar Impulse pritet të ulet në Spanjë, ose ndoshta në Francë, në varësi të kushteve të motit.

Krahët e avionit shtrihen në një gjatësi prej 72-metrash, më të gjata se sa ato tënjë avioni Boeing 747. Ai pështë ndërtuar me fibra karboni, një matrial i lehtë por tejet i fortë dhe peshon vetëm sa një makinë.

Pilotët Piccard dhe Borschberg thonë se synojnë të demonstrojnë atë çfarë mund të arrihet me burinet alternative të energjisë dhe me teknologjitë e reja. Synimi i tyre është të kthehen në Abu Dhabi në Emiratet e Bashkuara Arabe, aty ku filluan udhëtimin e tyre në mars të vitit 2015. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>