Gjermani: Universitet e kurorëzuara në nivel ekselence

Humboldt Universitat Ministrja gjermane e shkencave Anja Karliczek kurorëzoi në universitete ekselente dhjetë shkolla të larta dhe ligën e tre universiteteve të Berlinit dhe fituesit e titullit do të marrin tani shumë para.

Vendimi u morr unanimitet: Ministrja gjermane e shkencave Anja Karliczek kurorëzoi në universitete ekselente dhjetë shkolla të larta dhe ligën e tre universiteteve të Berlinit dhe fituesit e titullit do të marrin tani shumë para.

Ministre e shkences AnjaPër fituesit e konkurimit vihen në dispozicion 148 milionë euro në vit, nga të cilat tre të katërtat i jep federata.

Titullin ekselencë e kanë marrë:

 • Liga e Berlinit e përbërë nga tre universitete, Universiteti Humboldt, Universiteti Teknik dhe Universiteti i Lirë,
 • Shkolla e Lartë teknike në Ahen,
 • Universitti Friedrich-Wilhelms në Bon,
 • Universiteti Teknik në Drezden,
 • Universiteti i Hamburgut,
 • Universiteti i Hajdelbergut,
 • Instituti i Teknologjisë në Karlsruhe,
 • Universiteti i Konstancës,
 • Universiteti Eberhard Karls në Tybingen,
 • Universiteti Ludwig-Maximilians në Mynih dhe
 • Universiteti Teknik në Mynih.

“Ne presim që tre vitet e ardhshme të kemi rezultate të shkëlqyera në fushën kërkimore,” tha në Bon ministrja e shkencave Karliczek, mbas takimit të komisionit për dhënien e titullit të ekselencës. Vendimi për fituesit u morr në unanimitet të plotë, sipas të dhënave të bëra të ditura. Në komisionin për zgjedhjen e universtiteteve ekselente marrin pjesë përveç ministres Karliczek edhe ministrat e landeve dhe ekspertë ndërkombëtarë. 17 universitete dhe dy liga shkollash të larta aplikuan tek Këshilli i Shkencës për të marrë titullin. Ndryshe nga deri tani, përkrahja financiare për universitetet që morrën titullin do të zgjasë shtatë vjet.

dw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>