Tsipras jep dorëheqjen

TsiprasKryeministri grek Aleksis Tsipras paraqiti të enjten në mbrëmje dorëheqjen dhe bëri thirrje për zgjedhje të parakohëshme, një përpjekje për të siguruar një mandat të ri për të zbatuar një program tre vjeçar  shpëtimi që shkaktoi një rebelim brenda partisë së tij të majtë Syriza.

Zoti Tspiras, i zgjedhur në janar,iu drejtua vendit me një fjalim në televizionin shtetëror, gjatë të cilit mbrojti taktikat negociuese të qeverisë së tij dhe tha se Greqia siguroi marrëveshjen më të favorshme të mundshme nga vendet e tjera të Eurozonës.

Kryeministri grek tha se tani që vendi ka siguruar fondet, ai e ndjente si detyrim që t’i jepte mundësi popullit të tij që të vlerësonte punën e tij.

“Tani që këtij cikli të vështirë i ka ardhur fundi, ndjej një detyrim të thellë moral dhe politik që t’ia nënshtroj gjykimit tuaj gjithçka që kam bërë, e drejtë ose e gabuar, suksese apo dështime. Mandatit popullor që mora më 25 janar i ka skaduar afati”, tha ai.  

Zoti Tsipras ia paraqiti dorëheqjen zyrtarisht presidentit Prokopis Pavlopouos.

Ai nuk përmendi një datë për zgjedhjet, megjithëse ato duhet të mbahen brenda muajit të ardhshëm, dhe zyrtarët thonë se data më e mundshme është 20 shtatori.

Kryeministri Tsipras efektivisht e ka humbur shumicën në parlament, pas një rebelimi të ekstremistëve në partinë e tij Syriza, të cilët kundërshtojnë një marrëveshje ndihme të arritur me huadhënësit ndërkombëtarë. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>