Valixhja inteligjente

valixhjaNjë lajm i mirë për ata që fluturojnë shpesh me avion. Së shpejti, udhëtarët nuk do të kenë nevojë të tërheqin valixhet e rënda. Një grup gjimnazistësh libanezë kanë shpikur valixhen inteligjente.

Në të ardhmen e afërt, udhëtarët do të jenë në gjendje të lëvizin në aeroport të papenguar nga valixhet. Ralp Shalhoub është njëri nga gjimnazistët që shpiku valixhen inteligjente – Follow me Suitcase.

“Grupi ynë prej pesë vetash shpiku valixhen që të ndjek nga pas pa patur nevojë ta tërheqësh. Ideja na lindi në aeroportin e Dubait kur pamë njerëz të shumtë që shtynin valixhet poshtë e lart. Kjo na çoi në krijimin e valixhes inteligjente.” 

Kjo paisje ka disa sensorë dhe grupin qendror të procesorëve që njihet si truri i kompjuterit. Sistemi me sensorë infra të kuq gjurmon byzylykun e posaçëm në këmbën e të zotit dhe kështu e ndjek nga pas me valixhet.

Shpikja po ashtu përdor Sistemin Global të Pozicionimit, GPS, për të komunikuar dhe një kartë telefoni. Të gjitha këto të mundësojnë lokalizimin e valixheve nëse i harron diku.

Përmes telefonit udhëtari komandon valixhen që të vijë nga pas ose të ndalojë.

Shpikësit e rinj fituan vendin e parë për prototipin e paraqitur në garat e Shoqatave të Federatës Ndërkombëtare të Shpikjeve dhe fituan medaljen e artë në një panair në Gjermani.

Ekipi tani po përpiqet të tërheqë investitorë dhe për të kaluar në fazën tjetër, atë të hedhjes së shpikjes në treg. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>