Kategoritë: Maqedonia

Covid 19: 78 raste të reja, 5 të vdekur dhe 172 persona të shëruar

diagrami 6 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 894 teste dhe janë regjistruar 78 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 26 – Shtip 17 – Tetovë 9 – Sveti Nikollë 5 – Gostivar 5 – Kumanovë 4 – Strugë 3 – Probishtip 3 – Dibër 1 – Manastir 1 – Koçani 1 – Kriva Pallanlë 1 – Vinicë 1 dhe  Ohër 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 5 viktima : 3 nga Shkupi , 1 nga Struga dhe 1 nga Kumanova.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 172 pacient të shëruar në – Shkup 72 – Kumanovë 53 – Shtip 20 – Tetovë 10 – Gostivar 5 – Resnjë 4 – Prilep 4 – Probishtip 2 – Negotinë 1  dhe Veles 1.

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 7124, numri i pacientëve të rikuperuar është 3199, numri i të ndjerëve është 346 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3579.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 9 raste të reja dhe 10 të sheruar, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 391.

Ja edhe renditja e qyteteve me  rastet më të larta aktive:

 • Shkup – 3422, aktiv 1960 (territori i Shkupit me 617.646 banorë).
 • Tetovë – 775, aktiv 391 (territori i Tetovës me 200.678 banorë: Komuna e Tetovës me 91.760 banorë, Komuna e Bogovinës me 30.928 banorë, Komuna e Zhelinës me 28.044 banorë, Komuna e Tearcës me 22.916 banorë, Komuna e Bërvenicës me 16.590 banorë dhe Komuna e Jegunovcës me 10.440 banorë).
 • Kumanovë – 801aktiv 194 (me 109.228 banorë) .
 • Shtip – 390, aktiv 157 (me 43.625 banorë) .
 • Ohër- 205, aktiv 176 (51.591 banorë).
 • Strugë – 268, aktive 169 (me 65.801 banorë) .
 • Resnjë – 122aktiv 85 (me 16.313 banorë)
 • Gostivar – 161, aktiv 93  (111.252 banorë) .
 • Dibër  – 110, aktiv 58 (me 20.863 banorë)
 • Veles – 196, aktiv 42 (me  54.384 banorë)
 • Koçani – 75, aktiv 22 (me 37.758 banorë)
 • Prilep – 281, aktiv 51 (me 75.132 banorë)
 • Manastir – 62aktiv 23 (me 91.983 banorë)
 • Kërçovë – 48, aktiv 39 (me 56.937 banorë)
 • Probishtip – 29, aktiv 18 (me 15.085 banorë)

Tregoni kujdes me respektimin e rregullave sepse shkujdesja e vërejtur favorizon përhapjen e virusit, i cili po prek çdo moshë, pa dallim, rritja e numrit të të infektuarve kufizon lëvizjen e qytetarëve jashtë vendit, si dhe ndalon ardhjen e bashkatdhetarëve në vendlindje, mosardhja e gurbetçarëve ndikon në ekonominë tonë, çdo gjë është në dorën tonë, zgjidh vetë dhe vepro.

Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Covid 19: 115 raste të reja, 7 të vdekur dhe 40 persona të shëruar

diagrami 5 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 1032 teste dhe janë regjistruar 115 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 53 – Strugë 13 – Ohër 8 – Tetovë 8 – Dibër 6 – Prilep 6 – Gostivar 5 – Kumanovë 4 – Kërçovë 4  – Shtip 3 – Resnjë 2 – Sveti Nikollë 1  – Veles 1 dhe Probishtip 1 .

Gjatë 24 orëve u regjistruan 7 viktima : 5 nga Shkupi , 1 nga Tetova dhe 1 nga Krusheva.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 40 pacient të shëruar në – Shkup 26 – Resnjë 6 – Kërçovë 3 – Gostivar 3  dhe Veles 2.

Deri më tani janë bërë 67.165 teste. Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 7046, numri i pacientëve të rikuperuar është 3027, numri i të ndjerëve është 341 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3678.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 8 raste të reja dhe 1 të vdekur, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 392.

Ja edhe renditja e qyteteve me  rastet më të larta aktive:

 • Shkup – 3294, aktiv 2007 (territori i Shkupit me 617.646 banorë).
 • Tetovë – 766, aktiv 392 (territori i Tetovës me 200.678 banorë: Komuna e Tetovës me 91.760 banorë, Komuna e Bogovinës me 30.928 banorë, Komuna e Zhelinës me 28.044 banorë, Komuna e Tearcës me 22.916 banorë, Komuna e Bërvenicës me 16.590 banorë dhe Komuna e Jegunovcës me 10.440 banorë).
 • Kumanovë – 797aktiv 244 (me 109.228 banorë) .
 • Shtip – 374, aktiv 161 (me 43.625 banorë) .
 • Ohër- 204, aktiv 175 (51.591 banorë).
 • Strugë – 265, aktive 167(me 65.801 banorë) .
 • Resnjë – 122aktiv 89 (me 16.313 banorë)
 • Gostivar – 156, aktiv 93  (111.252 banorë) .
 • Dibër  – 109, aktiv 57 (me 20.863 banorë)
 • Veles – 196, aktiv 43 (me  54.384 banorë)
 • Koçani – 74, aktiv 21 (me 37.758 banorë)
 • Prilep – 282, aktiv 56 (me 75.132 banorë)
 • Manastir – 61aktiv 22 (me 91.983 banorë)
 • Kërçovë – 48, aktiv 39 (me 56.937 banorë)
 • Probishtip – 26, aktiv 17 (me 15.085 banorë)

Tregoni kujdes me respektimin e rregullave sepse shkujdesja e vërejtur favorizon përhapjen e virusit, i cili po prek çdo moshë, pa dallim, rritja e numrit të të infektuarve kufizon lëvizjen e qytetarëve jashtë vendit, si dhe ndalon ardhjen e bashkatdhetarëve në vendlindje, mosardhja e gurbetçarëve ndikon në ekonominë tonë, çdo gjë është në dorën tonë, zgjidh vetë dhe vepro.

Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Covid 19: 147 raste të reja, 6 të vdekur dhe 111 persona të shëruar

diagram 4 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 1296 teste dhe janë regjistruar 147 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 64– Tetovë 16 – Gostivar 9 – Kumanovë 8 – Strugë 7 – Sveti Nikollë 7 – Shtip 6 – Veles 5 – Ohër 5 – Manastir 4 – Kërçovë 4 – Resnjë 4 – Prilep 3  – Strumicë 1 – Koçani 1   – Probishtip 1 – Kratovë 1 dhe Kriva Pallankë 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 6 viktima  : 3 nga Shkupi , 1 nga Kumanova, 1 nga Shtipi dhe 1 nga Berova.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 111 pacient të shëruar në – Shkup 56 – Tetovë 36 – Shtip 7 – Manastir 3  – Resnjë 2 – Veles 2 – Gjevgjeli 2 – Gostivar 1– Strumicë 1 dhe Sveti Nikollë 1

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 6932, numri i pacientëve të rikuperuar është 2987, numri i të ndjerëve është 334 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3611.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 16 raste të reja dhe 36 të shëruar, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 486.

Tregoni kujdes me respektimin e rregullave sepse shkujdesja e vërejtur favorizon përhapjen e virusit, i cili po prek çdo moshë, pa dallim, rritja e numrit të të infektuarve kufizon lëvizjen e qytetarëve jashtë vendit, si dhe ndalon ardhjen e bashkatdhetarëve në vendlindje, mosardhja e gurbetçarëve ndikon në ekonominë tonë, çdo gjë është në dorën tonë, zgjidh vetë dhe vepro.

Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Covid 19: 165 raste të reja, 7 të vdekur dhe 128 persona të shëruar

diagram 3 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 1454 teste dhe janë regjistruar 165 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 71 – Tetovë 20 – Kumanovë 15 – Gostivar 14 – Shtip 10 – Ohër 10 – Prilep 5 – Resnjë 5 – Probishtip 4 – Strugë 3 – Masnastir 3– Kërçovë 2 – Veles 1 – Dibër 1  dhe Makedonski Brod 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 7 viktima  : 2 nga Shkupi , 2 nga Kumanova, 1 nga Struga, 1 nga Koçani dhe 1 nga Negotina.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 128 pacient të shëruar në – Shkup 97 – Shtip 11 – Resnjë 11  – Tetovë 3  – Manastir 2 – Veles 2– Strumicë 1 dhe Negotinë 1

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 6787, numri i pacientëve të rikuperuar është 2876, numri i të ndjerëve është 328 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3583.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 20 raste të reja dhe 3 të shëruar, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 406.

Fatkeqësisht para bankës “Stopanska Banka” në Rr. “Ilinden” dhjetëra ditë me radhë, vazhdon të mbizotërojë kaosi me grumbullimin e njerëzve, por organet kompetente, pos apelimit të herëpashershëm ndaj bankës, nuk ndërmorën, dhe nuk ndërmarrin asnjë masë për evitimin e këtij burimi potencial të infektimit të qytetarëve. Çdo ditë para dhe rreth bankës grumbullohen mbi 50 persona. Njerëzit janë lënë në mëshirën e fatit të keq të tyre.

Ja edhe renditja e qyteteve me  rastet më të larta aktive:

 • Shkup – 3280, aktiv 1983 (territori i Shkupit me 617.646 banorë).
 • Tetovë – 743, aktiv 406 (territori i Tetovës me 200.678 banorë: Komuna e Tetovës me 91.760 banorë, Komuna e Bogovinës me 30.928 banorë, Komuna e Zhelinës me 28.044 banorë, Komuna e Tearcës me 22.916 banorë, Komuna e Bërvenicës me 16.590 banorë dhe Komuna e Jegunovcës me 10.440 banorë).
 • Kumanovë – 784aktiv 223 (me 109.228 banorë) .
 • Shtip – 365, aktiv 160 (me 43.625 banorë) .
 • Ohër- 190, aktiv 161 (51.591 banorë).
 • Strugë – 245, aktive 147 (me 65.801 banorë) .
 • Resnjë – 116aktiv 91 (me 16.313 banorë)
 • Gostivar – 143, aktiv 84(111.252 banorë) .
 • Dibër  – 103, aktiv 51 (me 20.863 banorë)
 • Veles – 189, aktiv 40 (me  54.384 banorë)
 • Koçani – 73, aktiv 20 (me 37.758 banorë)
 • Prilep – 274, aktiv 48 (me 75.132 banorë)
 • Manastir – 57aktiv 21 (me 91.983 banorë)
 • Kërçovë – 40, aktiv 34 (me 56.937 banorë)
 • Probishtip – 24, aktiv 15 (me 15.085 banorë)

Tregoni kujdes me respektimin e rregullave sepse shkujdesja e vërejtur favorizon përhapjen e virusit, i cili po prek çdo moshë, pa dallim.

Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Maqedonia e Veriut pret me optimizëm fillimin e negociatave me BE-në

RMV EUPas përfundimit të tekstit të kornizës negociuese me BE-në Maqedonia e Veriut është optimiste për presidencën gjermane, e cila është mbështetëse e madhe e rrugës evropiane të vendit.

Komisioni Evropian ka prezantuar kornizën negociuese për nisjen e negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë në BE. Me këtë kornizë caktohen udhëzimet për procesin negociator i cili nëse do të ketë pajtim nga të gjitha shtetet anëtare do të mund të fillojë para fundit të këtij viti. Komisioneri i BE-së për Fqinjësi, Oliver Verhelyi ka thënë se ky është edhe një hap i rëndësishëm për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në rrugën e tyre evropiane. Kjo gjë dëshmon edhe përkushtimin e BE-së ndaj procesit të zgjerimit, ka thënë Verhelyi.

“Pres që diskutimet me shtetet anëtare të nisin sa më shpejt, sikurse konferenca e parë ndërqeveritare me dy shtetet kandidate. E ardhmja e tyre është qartë në Bashkimin Evropian dhe unë jam i bindur se ato do të vazhdojnë të kenë sukses në reformat në rrugën e tyre evropiane, ashtu siç kanë bërë edhe deri tani” ka thënë komisionari Verhelyi.

Osmani: Gjermania mbështetëse e madhe e rrugës tonë evropiane

KE-ja ka përfunduar tekstin e kornizës negociuese dhe ia ka dorëzuar Këshillit të BE-së. Ky është vetëm një projekt-version dhe pritja ime është që teksti përfundimtar të pranohet deri në tetor, thotë zëvendëskryeministri Bujar Osmani. Gjermania ka paralajmëruar se gjatë kryesimit të saj në Bashkimin Evropian do të propozojë nisjen e negociatave me këto dy shtete për të dëshmuar përkushtimin ndaj procesit të zgjerimit dhe Ballkanit Perëndimor. “Është mirë që kjo po ndodh gjatë presidencës gjermane, e cila është një mbështetëse e madhe e rrugës sonë evropiane”, shprehet Bujar Osmani.

Osmani sqaroi se me mekanizmat e rinj të procesit të negociatave, shpejtësia dhe progresi do të varen nga vetë ne, por edhe se KE-ja do të ketë mekanizëm për të njohur dhe zvogëluar qasjen në fondet e BE-së nëse ekziston një ngërç në procesin negociues.

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane në Maqedonin e Veriut Bujar Osmani ka thënë se dinamika e negociatave me BE-në do të ndikohet nga zgjedhjet e ndershme dhe konkurruese më 15 korrik dhe formimi i institucioneve politike menjëherë pas zgjedhjeve.

“Tani, dy javë para zgjedhjeve, duhet të priten rezultatet e zgjedhjeve dhe menjëherë pas kësaj duhet të mbahet mbledhje e liderëve. Unë mendoj se dinamika e negociatave do të ndikohet nga dy gjëra. Së pari këtyre 15 ditëve, pjekuria jonë politiko-demokratike për të organizuar zgjedhje të ndershme, konkurruese dhe së dyti nëse menjëherë me 16 korrik, prioriteti ynë do të jetë formimi i institucioneve politike dhe konsensusi me qëllim që të na gjejë të gatshëm për fillimin e negociatave. Kjo është shumë e rëndësishme, sepse çdo ditë humbje pas zgjedhjeve në formimin e institucioneve politike do të ndikojë në dinamikën e fillimit të negociatave sepse afatet janë të tilla,” tha Bujar Osmani.

Zaev: Opozita duhet ta ndihmojë procesin e negociatave

Ish-kryeministri dhe lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, e vlerëson si tejet të rëndësishëm faktin se në propozim kornizën për negociatat me BE-në thuhet se në gjuhën maqedonase duhet të përkthehet legjislacioni evropian që për Zaevin është edhe një konfirmim dhe njohje për gjuhën maqedonase.

“Ne flasim gjuhë maqedonase e cila dalëngadalë po bëhet pjesë e familjes së madhe evropiane bashkë me gjuhët tjera evropiane. Ky është patriotizëm, ky është kujdes për atdheun, për identitetin maqedonas”, ka thënë Zaev.

Ai i bëri thirrje VMRO-DPMNE-së opozitare që ta përshëndesë këtë akt, si dhe të ndalojnë të gjitha gënjeshtrat se e kemi humbur gjuhën. “Ishin kundër integrimit në NATO dhe BE, kundër Marrëveshjes së Prespës, ishin kundër Ligjit për Prokurorinë Publike, Mickovski nuk duartrokiti kur këtu në Kuvend e miratuam Protokollin për anëtarësim në NATO. Sot le ta përshëndesin këtë hap të rëndësishëm të integrimit tonë evropian, le ta përshëndesin gjuhën maqedonase”, ka deklaruar Zoran Zaev.

Komisioni Evropian ka rikujtuar se negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut do të zhvillohen sipas metodologjisë së re të zgjerimit.

dw

Covid 19: 173 raste të reja, 15 të vdekur dhe 150 persona të shëruar

diagram 2 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 1653 teste dhe janë regjistruar 173 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 75 – Strugë 14 – Ohër 10 – Tetovë 9  – Kumanovë 9 – Shtip 8 – Gostivar 7 – Dibër 6 – Prilep 6 – Sveti Nikollë 6 – Koçani 4 – Veles 3 – Resnjë 3 – Kërçovë 3  – Kavadarci 3 – Gjevgjeli 2 – Strumicë 1 – Krushevë 1 – Probishtip 1 – Berovë 1 dhe Valandovë 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 15 viktima  : 8 nga Shkupi, 2 nga Tetova, 2 nga Struga, 2 nga Gostivari dhe 1 nga Ohri.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 150 pacient të shëruar në – Shkup 105 – Tetovë 12 – Strugë 10  – Shtip 7 – Koçani 5 – Ohri 4 – Negotinë 2 – Gostivar 1 – Strumicë 1 – Probishtip 1 – Veles 1  dhe Kumanovë 1

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 6625, numri i pacientëve të rikuperuar është 2748, numri i të ndjerëve është 321 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3556.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 9 raste të reja, 2 të vdekur dhe 10 të shëruar, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 389.

Ja edhe renditja e qyteteve me  rastet më të larta aktive:

 • Shkup – 3208, aktiv 2010 (territori i Shkupit me 617.646 banorë).
 • Tetovë – 723, aktiv 389 (territori i Tetovës me 200.678 banorë: Komuna e Tetovës me 91.760 banorë, Komuna e Bogovinës me 30.928 banorë, Komuna e Zhelinës me 28.044 banorë, Komuna e Tearcës me 22.916 banorë, Komuna e Bërvenicës me 16.590 banorë dhe Komuna e Jegunovcës me 10.440 banorë).
 • Kumanovë – 769aktiv 219 (me 109.228 banorë) .
 • Shtip – 355, aktiv 161 (me 43.625 banorë) .
 • Ohër- 180, aktiv 151 (51.591 banorë).
 • Strugë – 242, aktive 145 (me 65.801 banorë) .
 • Resnjë – 111aktiv 97 (me 16.313 banorë)
 • Gostivar – 129, aktiv 70 (111.252 banorë) .
 • Dibër  – 102, aktiv 50 (me 20.863 banorë)
 • Veles – 189, aktiv 42 (me  54.384 banorë)
 • Koçani – 73, aktiv 21 (me 37.758 banorë)
 • Prilep – 246, aktiv 23 (me 75.132 banorë)
 • Manastir – 54aktiv 20 (me 91.983 banorë)
 • Kërçovë – 38, aktiv 32 (me 56.937 banorë)
 • Probishtip – 20, aktiv 11 (me 15.085 banorë)

Ja edhe një apel për qytetarët nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale të Shqipërisë : Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i drejtohet me një thirrje ndërgjegjes individuale të secilit prej jush: Tregoni kujdes me respektimin e rregullave sepse shkujdesja e vërejtur favorizon përhapjen e virusit, i cili po prek çdo moshë, pa dallim.
Përdoreni maskën kudo në ambientet e mbyllura, kur hyni në supermarket, në dyqane, në zyrë dhe në çdo ambient publik ku nuk mund të ruani distancën.

Hartohet korniza e bisedimeve për anëtarësim në BE, me Tiranën dhe Shkupin

BE FlamujtKomisioni Europian, njoftoi të mërkurën se i ka paraqitur Këshillit, projektin e kornizës së bisedimeve për anëtarësim me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, duke përcaktuar udhëzimet dhe parimet për këto bisedime. Projekti është një përgjigje e kërkesës së vendeve anëtare e bërë në mars të këtij viti, kur Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme mori vendimin për hapjen e bisedimeve me të dy vendet.

Korniza e negociatave përcakton udhëzimet dhe parimet mbi të cilat do të udhëhiqet ky proces. Sipas një deklarate të Komisionit, “korniza ndahet në tri pjesë: parimet që rregullojnë negociatat e anëtarësimit, përmbajtja e tyre dhe procedura që do të ndiqet. Objektivi i negociatave është që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut ta miratojnë në tërësinë e tij legjislacionin e BE-së dhe të sigurojnë zbatimin e plotë dhe futjen në fuqi të tij pas anëtarësimit”.

Shtetet Anëtare, kanë marrë njëkohësisht dhe një përditësim të ecurisë që të dy vendet kanë realizuar nga muaji mars kur u mor dhe vendimi në favor të hapjes së bisedimeve. Pasi t’i kenë miratuar kornizat e negociatave, Presidenca e radhës e Këshillit të Bashkimit Evropian do të paraqesë pozicionin e dakortësuar të BE-së, në konferencën e parë ndërqeveritare me secilin vend, e cila do të shënjojë dhe fillimin zyrtar të negociatave të anëtarësimit. Pikërisht në këtë fazë kornizat e negociatave do të bëhen publike.

Komisioneri europian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin Oliver Varhelyi deklaroi se “dita e sotme shënon një tjetër hap të rëndësishëm rrugëtimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut drejt Bashkimit Evropian. Duke mbajtur angazhimin tonë, ne përcaktojmë korniza konkrete për zhvillimin e negociatave të anëtarësimit. Propozimet tona bazohen në metodologjinë e rishikuar të zgjerimit që kemi paraqitur në shkurt për ta bërë procesin e anëtarësimit më të besueshëm, me një orientim më të fortë politik, më dinamik dhe të parashikueshëm”, u shpreh komisioneri Varhelyi, duke shtuar se “pres me padurim diskutimet me shtetet anëtare dhe mbajtjen sa më shpejt të konferencave të para ndërqeveritare me dy vendet. E ardhmja e tyre qëndron qartazi në Bashkimin Evropian dhe unë jam i sigurt se ato do të vazhdojnë të zbatojnë reformat në udhën e tyre drejt BE-së, ashtu siç kanë bërë deri më tani”.

Për Shefin e Delegacionit të BE-së në Shqipëri, ambasadorin Luigi Soreca: “tani është thelbësore që qeveria shqiptare dhe institucionet e tjera përkatëse shqiptare të vazhdojnë ta përqendrojnë veprimin e tyre në adresimin e të gjitha kushteve të përcaktuara nga Këshilli marsin e kaluar, me vullnet të fortë politik, me frymë bashkëpunimi dhe në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe të koordinuar”.

dw

Covid 19: 124 raste të reja, 4 të vdekur dhe 123 persona të shëruar

diagrami 1 korrikMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 954 teste dhe janë regjistruar 120 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 64– Tetovë 14 – Ohër 7 – Strugë 5 – Resnjë 5 – Kërçovë 5 – Kumanovë 4 – Dibër 4 – Manastir 3 – Prilep 2 – Shtip 2  – Gostivar 2 – Sveti Nikollë 2 dhe Makedonski Brod 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 4 viktima nga Shkupi :

– Në Spitalin “8 Shtatori ” në Shkup, vdiqën 4 persona nga Shkupi: të moshës 51-vjeçar, 56-vjeçar,  58-vjeçar, dhe 67-vjeçar.

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 123 pacient të shëruar në – Kumanovë 92 – Shkup 17 – Resnjë 5 – Tetovë 4 – Shtip 2 – Prilep 1 – Veles 1 dhe  Kërçovë 1.

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 6454, numri i pacientëve të rikuperuar është 2598, numri i të ndjerëve është 306 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3550.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 14 raste të reja dhe 4 të shëruar, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 394.

Ja edhe renditja e qyteteve me  rastet më të larta aktive:

 • Shkup – 3134, aktiv 2049 (territori i Shkupit me 617.646 banorë).
 • Tetovë – 714, aktiv 394 (territori i Tetovës me 200.678 banorë: Komuna e Tetovës me 91.760 banorë, Komuna e Bogovinës me 30.928 banorë, Komuna e Zhelinës me 28.044 banorë, Komuna e Tearcës me 22.916 banorë, Komuna e Bërvenicës me 16.590 banorë dhe Komuna e Jegunovcës me 10.440 banorë).
 • Kumanovë – 760aktiv 211 (me 109.228 banorë) .
 • Shtip – 347, aktiv 160 (me 43.625 banorë) .
 • Ohër- 174, aktiv 150 (51.591 banorë).
 • Strugë – 225, aktive 140 (me 65.801 banorë) .
 • Resnjë – 108aktiv 94 (me 16.313 banorë)
 • Gostivar – 122, aktiv 66 (111.252 banorë) .
 • Dibër  – 96, aktiv 44 (me 20.863 banorë)
 • Veles – 186, aktiv 40 (me  54.384 banorë)
 • Koçani – 69, aktiv 22 (me 37.758 banorë)
 • Prilep – 246, aktiv 23 (me 75.132 banorë)
 • Manastir – 54aktiv 20 (me 91.983 banorë)
 • Kërçovë – 35, aktiv 29 (me 56.937 banorë)
 • Probishtip – 19, aktiv 11 (me 15.085 banorë)

Nuk hapen kufijtë me Shqipërinë, Kosovën dhe Maqedoninë e Veriut

PolizeiKomisioni Evropian vednosi që të mos hapë kufijtë me katër vende të Ballkanit Perëndimor, ndonëse rekomandimet e mëparshme ishin pozitive. Serbia dhe Mali i Zi përfitojnë.

Serbia dhe Mali i Zi janë dy vendet e vetme të Ballkanit Perëndimor me të cilat Bashkimi Evropian ka rekomanduar hapjen e kufijve të jashtëm me 1 korrik. Në Bruksel është hartuar një listë prej 15 vendesh, e bazuar mbi të dhënat e dy javëve të fundit, ku thuhet se gjendja epidemiologjike me COVID-19 në këto vende është “e ngjashme” apo dhe më e mirë se mesatarja e vendeve të Bashkimit Evropian. Gjendja do të rishikohet çdo dy javë. Perveç Serbisë dhe Malit të Zi, në listën e vendeve me të cilat rekomandohet hapja e kufijve janë edhe Algjeria, Australia, Kanadaja, Gjeorgjia, Japonia, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunezia, Uruguaji dhe Kina. Në këtë listë nuk janë pra Shqipëria, Kosova, SHBA, Turqia, Rusia…

”Për t’u futur në këtë listë është e nevojshme që numri i të infektuarve në 100.000 banorë, në 14 ditët e fundit, të jetë i njëjtë apo i ngjashëm me mesataren e BE. Njëkohësisht edhe lëvizjet e numrave të të infektuarve gjatë dy javëve të fundit duhet të jenë stabile ose në rënie. Ndërkohë që të dhënat duhet të jenë të sakta dhe të qëndrueshme”, thuhet në shpjegimin e Këshillit të BE.

Në kumtesë thuhet se këto janë rekomandimet e Këshillit të BE, “e jo obligime ligjore” dhe se vendet anëtare janë ato të cilat i zbatojnë apo jo këto rekomandime. Kjo do të thotë se vendet anëtare mund t’i zbatojnë këto rekomandime, por nuk janë të obliguara që të hapin kufijtë me vendet që janë në listë. Por kufijtë nuk mund të hapë asnjë vend anëtar i BE me vendet e treta, që nuk janë në këtë listë, pa një marrëveshje paraprame me vendet tjera të BE. Kështu Çekia menjëherë pas publikimit të listës ka bërë të ditur se do të hapë kufijtë vetëm me tetë vende nga kjo listë, përfshirë këtu edhe Serbinë dhe Malin e Zi.

Ndryshimi i listave

Lista do të rishikohet pas dy javësh dhe sipas të gjitha gjasave që tani dihet se gjendja do të komplikohet, pasi që ndërkohë në Bruksel kanë mbërritur edhe të dhënat e ditëve të fundit. Organizata Botërore e Shëndetësisë njofton për rritjen e numri të të infektuarve me COVID-19 në pjesën e dytë të qershorit në të paktën 11 vende të Evropës.

OBSH ka bërë të ditur se në pjesën e dytë të qershorit gjendja është përkeqësuar në veçanti në Suedi, por edhe në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, pra edhe në Shqipëri e Kosovë, me përjashtim të Serbisë dhe Malit të Zi.

Thuhet se në Maqedoninë e Veriut është shtuar numri i të infektuarve gjatë qershorit në mbi 100 persona në ditë, e shpesh kjo shifër ka mbërritur edhe në 200 raste. Autoritetet theksojnë se numri i të infektuarve ka filluar të rritet në momentin kur janë hequr kufizimet dhe se banorët i kanë injoruar rekomandimet e autoriteteve për kujdes, ruajtjen e distancës dhe ikjen e tubimeve.

Për shkak të mos respektimit të distancës dhe masave të parashikuara, numri i infektimeve është rritur edhe në Shqipëri. Ndërkohë që masat nuk janë respektuar as në Kosovë dhe Bosnjë-Hercegovinë, ku po ashtu është shënuar rritje e numrit të infektimeve, thuhet në shpjegimet e OBSH. Të gjitha këto vende të Ballkanit Perëndimor kanë qenë në listën e vendeve me zhvillime pozitive në pjesën e parë të qershorit. Ndaj me 11 qershor rekomandohej që me 1 korrik të hapen kufijtë edhe me Kosovën dhe Shqipërinë. Por për shkak të përkeqësimit të gjendjes, ato janë larguar nga lista.

Në domumentin e Qendrës Evropiane për Kontroll dhe Evitimi të Sëmundjeve thuhet se numri i të infektuarve është rritur shumë edhe në Serbi dhe B-H, por nga lista ka rënë vetëm B-H, ndërsa Serbia ka mbetur.

Në Këshillin e Evropës thuhet se numri i të infektuarve në fillim të qershorit në shumë vende ka qenë më pak se 16 në 100.000 banorë. Ndërsa në pjesën e dytë në Serbi ka pasur 20, në Mali të Zi 19, Shqipëri 29, B-H 32, Kosovë 47, ndërsa në Maqedoninë e Veriut ka pasur 98 të infektuar në 100.000 banorë.

Rekomandimet shëndetsore apo politike

Në Komisionin Evropian thonë se rekomandimet janë marrë për bazë tri elemente: gjendja epidemiologjike në një vend të tretë, mundësia e respektimit të masave higjenike gjatë udhëtimit dhe masat e reciprocitetit.

Ndër vendet e para me të cilat është rekomanduar hapja e kufijëve në mes të qershorit, kanë qenë pikërisht vendet e Ballkanit Perëndimor. Në Bruksel thuhej se kjo është në harmoni me raportet e ngushta me këto vende dhe politikën e integrimeve evorpiane në BE. Në Komisionin Evropian nënvizojnë se vendimi i fundit u takon vendeve anëtare, nëse duan të hapin kufijtë me ndonjë vend apo jo. Plani i Brukselit parashikon që me 1 korrik të rivendoset në funksion të plotë zona Shengen për lëvizje të lirë të njerëzve dhe mallrave. Deri tani kontrolle kufitare për shkak të COVID-19 ka pasur Danimarka, Finlanda, Hungaria, Lituania dhe Norvegjia. Ndërsa në fazën e dytë duhet të hapen gradualisht edhe kufijtë me vendet e treta, të cilat i plotësojnë kushtet. Por shumë vende kanë rezerva.

Deri tani në BE lejohet futja pa kurfarë pengesash e personave që kanë nënshtetësi të ndonjë vendi të BE, anëtarëve të familjeve të tyre dhe perësonave që kanë ndonjë leje qëndrimi në ndonjë vend të BE.

Të gjithë të tjerët duhet të informohen mirë para nisjes në rrugë, nëse një vend i caktuar ku duan të shkojnë, lejon hyrjen apo jo.

dw

Covid 19: 126 raste të reja, 4 të vdekur dhe 48 persona të shëruar

Diagrami 30 qershorMinistria e Shëndetësisë informon se gjatë 24 orëve të fundit janë realizuar 1140 teste dhe janë regjistruar 126 raste të reja të covid-19 edhe atë në – Shkup 66 – Tetovë 19 – Shtip 15 – Kumanovë 6 – Kavadarci 4 – Resnjë 3 – Prilep 3 – Gostivar 2  – Veles 2 – Strugë 2 – Probishtip 2 – Sveti Nikollë 1  dhe Manastir 1.

Gjatë 24 orëve u regjistruan 4 viktima edhe atë 1 nga Shkupi, 1 nga Tetova, 1 nga Prilepi dhe 1 nga Gostivari:

Sot, Instituti i Shëndetit Publik regjistroi 48 pacient të shëruar në – Shkup 43 – Resnje 3 – Shtip 1 dhe Manastir 1 .

Numri i përgjithshëm i rasteve të diagnostikuara që nga fillimi i epidemisë është 6334, numri i pacientëve të rikuperuar është 2475, numri i të ndjerëve është 302 dhe aktualisht numri i rasteve aktive në vend për momentin është 3557.

Ndërsa në territorin e Tetovës, gjatë 24 orëve të shkuara u regjistruan 19 raste të reja dhe 1 te vdekur, numri i përgjithshëm i rasteve aktive me Covid-19 është 389.