Serbia zyrtarisht në krye të OSBE-së

Serbia, nga sot zyrtarisht merr përsipër kryesimin njëvjeçar të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë.SHBA kërkon më shumë përfshirje të Kosovës në institucionet e OSBE-sëNë konferencën e sotme të Këshillit të Përhershëm të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim Evropian në Vjenë, Serbia edhe zyrtarisht merr përsipër kryesimin një vjeçar të kësaj organizate.

Ministri i Jashtëm serb, Ivica Daçiç, ka deklaruar se Serbia do të bëjë përpjekje që të jetë kryesuese serioze, e cila gëzon besimin e të gjitha palëve, si dhe do të ndërmarrë hapa për shtendosjen e konflikteve.

Lufta kundër terrorizmit, menaxhimi i ujërave dhe të drejtat e njeriut, pritet të jenë çështjet parësore të punës së kësaj organizate gjatë vitit 2015.

Por, analistët thonë se Organizata për Siguri e Bashkëpunim në Evropë do të përballet me debate të ashpra e sfida edhe në lidhje me konfliktin në Ukrainë dhe rolin e Rusisë në situatën e atjeshme.

Ndonëse nuk është anëtare e kësaj organizate. Kosova ka një prani të vazhdueshme të OSBE-së që nga përfundimi i luftës.

Ajo nuk pret ndonjë ndryshim të madh në qasjen e OSBE-së gjatë kryesimit të saj nga Serbia, pavarësisht deklarimeve të disa politikanëve serbë se edhe kjo pozitë do të shfrytëzohet për të penguar avancimin e shtetësisë së Kosovës.

Në konferencën e sotme në Vjenë, ambasadori amerikan në OSBE, Daniel Baer, tha se Kosova duhet të përfshihet në debatet e kësaj organizate.

“Në Këshillin e përhershëm të OSBE-së, nuk duhet vetëm të debatohet për Kosovën por edhe me Kosovën. Kosova është pjesë e Evropës dhe duhet të luaj rol të rëndësishëm në institucionet që janë të përkushtuara ndaj paqes dhe përparimit në kontinent”, tha ambasadori Baer.

Serbia vazhdon të kundërshtojë pavarësinë e Kosovës, por është përfshirë në një proces bisedimesh për normalizimin e marrëdhënieve në përpjekje për të përshpejtuar integrimet evropiane. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>