Përgjimet masive, kërkohet ekspertizë

Lideri i LSDM-së, Zaev kërkoi ekspertizë të të gjitha materialeve të përgjuara në mënyrë ilegale.“Kërkojmë ekspertizë nga një institucion relevant për autenticitetin e regjistrimeve që posedojmë, që janë bërë nga shërbimi sekret dhe operatorët e telefonive në Maqedoni, dhe jo nga shërbime të huaja, ashtu siç janë përhaur zërat ditëve të fundit. Me këtë do të kemi një pasqyrë të qartë se a bëhet fjalë për regjistrime të shërbimeve sekrete apo të shërbimit sekret DSK. Ne e dijmë se vetëm DSK posedon pajisje për përgjim të tillë”, theksoi Zaev.

Ai kërkoi nga Prokuroria publike që të nis procesin e hetimeve për këto përgjime, që i quajti si megaskandal. “Shpresojmë se prokuroria do të nis procedurën për hetime dhe se si do të udhëheq procedurën ligjore ndaj meje dhe të tjerëve”, deklaroi Zaev.

Ai kërkoi që edhe bashkësia ndërkombëtare me kujdes të ndjek këto përgjime dhe procesin që do të nis pas publikimit të tyre. (INA)

Mbi 20 mijë të përgjuar politikanë, gazetarë, biznesmenë, klerikë …

Zaev në konferencën me gazetarët ka theksuar se në Maqedoni janë përgjuar mbi 20 mijë qytetarë, përfshirë ate, liderë të partive politike opozitare, ministra, deputetë, gazetarë, biznesmenë, aktivistë të sektorit joqeveritar dhe mijëra qytetarë të tjerë.

Sipas tij, në këto përgjime masive nuk janë përgjuar vetëm telefonat e kryeministrit Nikola Gruevski dhe të shefit të shërbimit sekret DSK, Mijallkov.

“Të gjitha dëshmitë dhe dokumentet tregojnë se vendi ynë është i ndarë në dy botëra. Në njërën anë Gruevski dhe Mijallkov dhe në anën tjetër qytetarët. Kjo tregon se kush ka xhiruar dhe kush ka përgjuar”, deklaroi Zaev.

Ai theksoi se për këto ndjekje dhe përgjime masive, LSDM do të ngris kallëzim penal kundër drejtorit të DSK-së, Sasho Mijallkov dhe Goran Gruevskit, i punësuar në këtë drejtori.

Zaev gjithashtu shtoi se këto shërbime gjatë ditëve të kaluara kanë përgjuar mbi 300 biseda të tij, që i kishte zhvilluar me përfaqësues të opozitës.

Ai theksoi se DSK (Drejtoria e Sigurimit dhe Kundërzbulimit) është shëndërruar një monstër që kontrollon dhe përgjon 20 mijë qytetarë, opozitarë, gazetarë, biznesmenë, deputet. “Ata me këtë kanë hyrë në jetën tonë private, duke folur edhe me fëmijët tanë. Qëllimi është e vërteta për Maqedoninë të dal për gjithë qytetarët”, theksoi Zaev.

Ai i bëri thirrje bashkësisë ndërkombëtare të ndjek me kujdes gjithçka që publikojmë.

“Shkojmë hap pas hapi, për shkak të sensivitetit të materialeve. Do dëgjoni se si unë Zoran Zaev janë ndjeklur dhe përgjuar viteve të fundit, edhe kur nuk kam qenë lider i partisë. Me këtë rast është publikuar një bisedë e përgjuar e liderit të LSDM me një gazetare të Evropës së Lirë. Më pas një bisedë me një zyrtarë të komunës së Strumicës dhe më pas biseda të tjera me bashkëpunëtor partiak”, deklaroi lideri i LSDM.

Sipas tij, Gruevski dhe Mijallkov kanë përgjuar edhe ministren e brendshme Gordana Jankullovska dhe zëvendëskryeministrin Zoran Stavrevski.

Me këtë rast u publikuan materiale të një bisede të ministres Jankullovska me zëvendëskryeministrin Stavrevski, ku ata bisedojnë për çështje politike brenda qeverisë, por edhe çështje që kanë të bëjnë me opozitën dhe përfaqësues ndërkombëtarë.

Gruevski dhe Mijallkov kanë përgjuar edhe Ali Ahmetin Menduh Thaçin, Rufi Osmanin. Në këto biseda janë lëshuar disa materiale të përgjimit të një bisede të kryetarit të BDI-së, Ali Ahmetit me Fatmir Deharin, për të biseduar për zgjedhjet. Biseda e Rufi Osmanit me një gazetarë shqiptarë lidhur me zgjedhjet. Biseda e Menduh Thaçit me një aktivistë të tij.

Lideri opozitar ka theksuar se të gjithë personalitetet dhe krerët e institucioneve publike në Maqedoni, si politikanë, gazetarë, klerikë, gjyqësori dhe prokuroria, biznesmenë, janë përgjuar.

Ai kërkoi që Prokuroria menjëherë të nis hetimet. (INA)

14:20 – LSDM nis konferencën me gazetarët për publikimin e “bombave” me dëshmi për kriminalitet dhe keqpërdorime të pushtetit aktual.

Kryetari i kësaj partie, Zoran Zaev pritet të shpalos të gjitha dokumentet që kanë të bëjnë me të ashtuquajturat “bomba”.

Portali MKD, në tekstin me titull “Me cilat shërbime të huaja komunikon Zaev?” shkruan se

Zoran Zaev ka mbledh 1.5 milionë material dhe fotografi. Para selisë së LSDM janë tubuar edhe dhjetëra qytetarë, ndërsa në mesin e 35ve, janë edhe shumë 35 rajonale dhe të huaja. (INA)

08:15 – Lideri i partisë më të madh opozitare LSDM, Zoran Zaev për sot ka paralajmëruar publikimin e të ashtuquajturës ‘bombë’ politike, e cila përmban materiale shkatërrimtare për qeverinë.

Të gjitha 35t por edhe opinioni publik në vend, janë në pritje të shpërndarjes dhe publikimit të provave nga opozita.

Zaevi ka deklaruar për 35t, se ai po përgatitej për çdo gjë, edhe për arrestin e tij gjatë përpjekjes për të publikuar materialin.

“Pres gjithçka, edhe mundësinë për arrestimin tim ndërsa zbuloj provat. Por ne jemi të përgatitur dhe e dimë se kush do t’i drejtohet publikut më pas. Dhe, nëse ai arrestohet gjithashtu, ne kemi dikë që do ta zëvendësojë atë e kështu me radhë. Ata nuk mund të arrestojnë të gjithë opozitën,” deklaroi ai.

Zaev, që lajmëroi ekzistencën e këtij materiali komprometues disa muaj më parë, thotë se ai nuk e zbuloi deri më tani sepse është i gjerë dhe sepse iu deshën muaj për të fshehur burimet gjithashtu, të cilët sipas tij janë të brendshëm dhe jo të huaj sipas pretendimit të kryeministrit.

“Një nga arsyet është siguria e njerëzve që morën një hap të madh dhe vendosën të mos qëndrojnë më të heshtur rreth asaj që po ndodh në Maqedoni,” tha Zaev.

Zaev nuk ka pranuar ta zbulojë përmbajtjen ekzakte të materialit, duke thënë vetëm se burimet janë nga shërbimet sekrete maqedonase.(INA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>