Georgievski pranon, maqedonasit nuk dëshrijonë të antarësohen në NATO

lupco georgievskiPolitikanët maqedonas duhet të qajnë natë e ditë dhe të punojnë pandërprerë që një ditë e më parë Maqedonia të antarësohet në BE dhe NATO, pasi në të kundërtën Maqedonia gjendet në rrezik të madh.

Antarësimi i vendit në BE duhet të jetë prioritet i kombit maqedonas dhe jo vetëm i shqiptarëve siç është rasti me Bashkimin Demokratik për Integrim. Kështu ka vlersuar ish Kryemnistri i Maqedonisë, Ljubço Georgievski në një debat televiziv me zëdhënësin e BDI-së, Bujar Osmanin. Sipas tij maqedonasit nuk e kanë prioritet antarësimin e Maqedonisë në BE dhe NATO, që është një keqardhje e madhe.

“Interesi nacional kombëtar i shqiptarëve është antarësimi në BE dhe NATO dhe të bëhet pjesë e kësaj familje. Mua më vjen shumë keq se tek blloku nacional maqedonas duke përfshirë këtu politikanët, gazetarët, intelektualët, madje edhe popullata e thjeshtë, këtë nuk e shohin! Nëse dikush ka më shumë interes se shqiptarët, ashtu siç e definoi z.Osmani, pra interes nacional kombëtarë në rastin konkret duhet ta ketë populli maqedonas, kombi maqedonas. Unë mendoj se nuk ka popull më të rrezikuar i cili duhet të qajë apo të gërvishet dh sa më shpejtë të mbarojnë të gjitha ato lojra duke i lënë anash dhe të bëj gjithçka për tu bërë pjesë e BE-së dhe NATO-s. Krizat janë shumë të mëdha rreth nesh dhe luftrat janë të shumta, ndasitë janë të ashpra, konfliktet vetëm po përsëriten në zonat e armatosura, ndërsa ne jetojm në një botë duke treguar përralla”, ka deklaruar mes tjerash ish Kryeministri maqedonas, Ljubço Georgievski.

Ndërkohë zëdhënsi i BDI-së Bujar Osmani ka rikonfirmuar qëndrimin e partisë së Ahmetit ku prioritet i lartë për BDI-në është antarësimi i Maqedonisë në strukturat euroatlantike, me çka do të ruhet stabiliteti i vendit dhe do të hapet perspektiva e qytetarëve për një jetë më të mire. Osmani është kategorik, për BDI-në me rëndësi është që Maqedonia të jetë nën ombrellën e NATO-s, andaj edhe angazhohet që kriza politike të zgjidhet sa më shpejtë që është e mundur. Ai ka shtuar se për BDI-në nuk është me rëndësi data e zgjedhjeve, por tejkalimi i krizës politike.

“Insistimi jonë për mbajtjen e zgjedhjeve më 24 prill ka qenë që sa më shpejtë të përfundoj kriza politike. Nuk ka qenë me rëndësi data e zgjedhjeve, për ne ka qenë me rëndësi që të merr fund kriza dhe ti kthehemi agjendës për antarësim në BE dhe NATO dhe kuptohet për tju përkushtuar stabilitetit të cilët e dëshirojnë qytetarët dhe perspektives ekonomike. Por para se gjithash ti kthehemi agjendës së integrimeve që është me një rëndësi të madhe. Vlersoj se të gjitha çështjet tjera janë me interes sekondarë, për shkak se problemet me mediat dhe problemet për çështje tjera ka në të gjitha shtetet e botës, mirëpo kësi probleme ekzistenciale për ekzistim të shtetit, shumë pak shtete kanë probleme të këtilla si Maqedonia në raport me çështjen e emrit dhe antarësimit në NATO”, ka deklaruar zëdhënësi i BDI-së, Bujar Osmani.

Georgievski gjatë emisionit madje shtonë se Maqedonia po përjeton një periudhë të errët të demokracisë, sepse dalëngadalë po zbehet sistemi shumëpartiak, duke dominuar vetëm dy partitë më të mëdha politike në kampin maqedonas. Ai shton se partitë e vogla në kohët e sotit janë satelit i partive të mëdha dhe domosdo Maqedonia që të ketë një demokraci të mirëfillt duhet ti kthej themel e demokracisë së vitit 1990 ku ka pasur shumë parti që kanë qenë të rëndësishme në politikbërjen në shoqëri dhe asnjëher nuk kan luajt rrolin e “satelitit” të ndonjë partie të madhe.

“Problem më i madh në të ashtuquajturën Maqedoni jo demokratike është se u denegjerua dhe shkatërrua sistemi shumëpartiak në Maqedoni. Mendoj se ajo që po ndodh sot në vendin tonë, ka parti të imëta, por ato janë satelitë ose të njërës apo tjetrës parti politike si LSDM ose VMRO, dhe është një ndër dukuritë më të kqija që sot po përjeton Maqedonia. Ne domosdo duhet të kthehemi në themelet e demokracisë, në vitet e 90-ta, ku ka pasur afro 17 parti politike, dhe për të gjitha partitë politike ka pasur pres konferenca të cilët janë publikuar në media, janë shpalosë debate dhe kanë qenë të rëndësishme në shoqëri, edhe partia e bujqëve ka qenë e rëndësishme, edhe partia e punëtorëve, partia liberale, si dhe shumë parti tjera që smë kujtohen tani. Sot gjithçka rrotullohet rrethë dy partive politike, dhe është për keqardhje për demokracinë e vendit tonë”, ka deklaruar Georgievski duke shtuar se Maqedonia nëse dëshiron ta rikthejë demokracinë në plotëkuptimin e fjalës, atëher duhet ti bëj më shumë shtytje sistemit shumëpartiak dhe të ketë vetëm një njësi zgjedhore. Ai madje thekson se shqiptarët me një njësi zgjedhore do të kishin më shumë ulëse në Parlementin e Maqedonisë.

“Nëse dëshirojmë të arrijmë në demokraci në plotë kuptimin e fjalës, atëher duhet ti japim më shumë shtytje sistemit shumëpartiak me modelin që të ketë vetëm një njësi zgjedhore. Mendoj se shqiptarët me një njësi zgjedhore mund të fitojnë më shumë, ku sipas analizave disa thonë se nuk është ashtu, por prap se prap mendoj se me modelin që në Maqedoni të ketë një njësi zgjedhore do të arrihet një demokraci e mirëfillt në shtet. Të gjitha kërkesat politike do të mund të përmbshen vetëm atëher kur qytetarët do të votojnë për to”, ka deklaruar ish Kryeministri i Maqedonisë, Ljubço Georgievski në Televizionin Nova. (ina)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>