KSHZ të sqarojë moskontrollimin në terren

KSHZ MakVazhdojnë akuzat në baza politike për procesin e pastrimit të listës së zgjedhësve. LSDM-ja vazhdon të këmbëngulë për një sqarim publik nga KShZ-ja se pse numri prej rreth 124 mijë votuesish nuk do të verifikohen në terren. Sipas nënkryetarit të LSDM-së, Damjan Mançeski, VMRO-DPMNE-ja dhe BDI-ja dikur këmbëngulnin që kjo metodologji të pranohet edhe nga LSDM-ja kurse tani vetë nuk e zbatojnë.

“Kërkojmë që KShZ-ja të dal në opinion dhe t’u sqarojë qytetarëve se cili është statusi i këtyre qytetarëve. Kërkojmë që KShZ-ja të na sqarojë se si do t’i verifikojë këto qytetarë. KShZ-ja është e obliguar që në opinion të prezantojë një linjë veprimi se si do të arrihet një listë e pastër zgjedhore. Kjo përbërje e KShZ-së nuk duhet të lejojë asnjë dyshim mbi listën e zgjedhësve”, tha Damjan Mançevski, nënkryetar i LSDM-së.

Ndërkohë nga KShZ-ja për Alsat thanë se ky institucion, varësisht pyetjeve të qarta të kryqëzimit, ka indikacione të qarta se bëhet fjalë për mërgimtarët për të cilët nuk ka nevojë për kontroll në terren dhe ligjërisht ju takon të jenë në listën e zgjedhësve.

“Anëtarët e KSHZ-së në mbledhjen e mbajtur kur edhe u miratua raporti potencuan se këto persona kanë qenë aktiv deri në qershor të vitit 2015 dhe nuk ka asnjë të dhënë për të njëjtët prej qershorit të vitit 2015 deri më tani”, deklaroi Admir Shabani, zëdhënës i KShZ-së.
Shabani gjithashtu tha se aktualisht KShZ-ja pret raportin final nga IT ekspertët dhe do të vendoset për format e pyetësorëve që do të aplikohen. Nga e mërkura do të fillohet me trajnimit e përfaqësuesve të qendrave rajonale për kontrollin në terren kurse ky i fundit pritet të fillojë nga fundi i javës por akoma nuk dihet se sa mund të zgjasë.

“Tani për tani nuk mund të bëjmë ndonjë parashikim se sa mund të zgjasë mirëpo jam I bindur se gjithë procesi do të shkojë në mënyrën e duhur”, tha Shabani.

Ditë më parë, KShZ-ja miratoi raportin e kryqëzimit të të dhënave sipas të cilit në terren do të kontrollohen 100.436 votues nga 374 anketues kurse në mënyrë administrative do të kontrollohen 98 696 votues. Asnjë kontroll nuk do të ketë për 124 072 që konsiderohen se jetojnë përkohësisht jashtë vendit.

Fatlume Dervishi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>