Maqedoni: Fillon fushata për zgjedhjet e parakohshme parlamentare

kryeministri i ardhshemNë Maqedoni filloi fushata zgjedhore për zgjedhjet e parakohshme parlamentare. BDI garon për kryeministër me Naser Ziberin.

Partitë politike garuese në zgjedhjet e parakohshme parlamentare nisën zyrtarisht fushatën zgjedhore 20-ditëshe. Në zgjedhjet e parakohshme parlamentare sipas listave të parashtruara në KSHZ do të marrin pjesë 15 koalicione dhe parti me 1.598 kandidatë.

BDI promovon idenë e kandidatit shqiptar për kryeministër

Partia shqiptare në pushtet Bashkimi Demokratik për Integrim BDI e ka filluar fushatën në Prespë duke vënë theksin në “idenë e madhe për zgjedhjen e kryeministrit të parë shqiptar” përmes promovimit të Naser Ziberit si kandidat për këtë post. “Pas konsultimeve intensive me shoqërinë civile, botën akademike, ekspertë dhe opinionkrijues, arritëm deri tek emri unifikues dhe meritor për të qenë i pari shqiptar që garon për të thyer edhe kornizën e fundit një-etnike në Maqedoninë e Veriut, atë të kryeministrit të vendit dhe ky është Naser Ziberi ,i cili i ka të gjitha virtytet për të prirë ekzekutivin e vendit drejt barazisë së plotë”, tha kryetari i BDI-së Ali Ahmeti.

Kandidati për kryeministër shqiptar Naser Ziberi theksoi në takimin promovues të BDI-së se në këto momente i gjithë vendi, rajoni, po edhe komuniteti ndërkombëtar po flet për një ide e cila mund të bëhet realitet. “I thashë po kandidaturës për kryeministër shqiptar se kjo ide është më e madhe se sa unë, kjo ide është më e madhe se vetë BDI. Unë nuk do ta kisha pranuar këtë propozim sikur të mos bindesha se ky është një projekt kombëtar. Sikur të mos bindesha se përmes kësaj ideje do ta faktorizojmë popullin shqiptar në Republikën e Maqedonisë së Veriut edhe më tepër”, deklaroi Naser Ziberi. Koalicioni Aleanca për Shqiptarët dhe alternativa nën moton “Tash është koha” do ta zhvillojnë takimin promovues në Tetovë.

Anëtarësimi në NATO dhe BE – moto kryesore e LSDM-së

Partia maqedonase në pushtet Lidhja Social-Demokrate e Maqedonisë me moton “Shkojmë në fitore” fushatën e ka filluar duke vendosur theksin në arritjet e kësaj partie gjatë qeverisjes trevjeçare, përkatësisht anëtarësimin e vendit në NATO dhe procesin e fillimit të bisedimeve për anëtarësim në BE, pa lënë anash dhe rritjen e standardit jetësor.

Opozita maqedonase premton kthimin e dinjitetit

Partia maqedonase opozitareVMRO DPMNE në zgjedhje hyn me moton “Ripërtërije” pasi siç theksojnë “gjatë qeverisjes së socialdemokrateve shteti ka humbur dinjitetin si në rrafshin e brendshëm dhe atë ndërkombëtar.” VMRO-DPMNE në fokus të fushatës zgjedhore ka vendosur realizimin e shumë projekteve kapitale, uljen e papunësisë dhe ripërtëritjen ekonomike.

Pendarovski: Pres fushatë dinjitoze

Presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski, u ka bërë thirrje me rastin e fillimit të fushatës për zgjedhjet e parakohshme parlamentare të gjitha palëve garuese të angazhohen për mbajtjen e zgjedhjeve parlamentare sipas standardeve dhe kritereve të larta, duke e pasur parasysh gjithnjë perspektivën euroatlantike të shtetit.

“Pres të gjitha partitë politike të organizojnë fushatë në të cilën pjesëmarrja do të jetë e sigurt për të gjithë, edhe për kandidatët, edhe për qytetarët. Pres nga të gjitha partitë politike fushatë dinjitoze, me nivel të lartë kulture politike, pa diskretitime”, ka theksuar presidenti i shtetit Stevo Pendarovski.

Partitë premtuan zgjedhje të drejta dhe demokratike, për çka nënshkruan edhe një kod. Partitë gjatë aktiviteteve të tyre si në takime me qytetarët edhe në tubime të cilat nuk janë të ndaluara, janë të obliguara t’i nënshtrohen protokollit shëndetësor të Komisionit për Sëmundje Ngjitëse për mbrojtje nga infektimi. Në fushatë duhet të sigurohet distancë prej 1.5 metër deri në 2 metra, maska është e domosdoshme në ambiente të mbyllura, kurse në ambiente të hapura vetëm kur nuk sigurohet distanca.

dw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>