Piter Van Haute: diplomati belg që po lufton me pushtetin e korruptuar në Maqedoni

Piter Van HautePiter Van Haute, belgu 59-vjeçar që po kalon muaj në Maqedoni si kryeminisionar për zgjedhjen krizës politike në Maqedoni në rolin e negociatorit të BE-së, është shndërruar në një prej figurave më origjinale dhe më tërheqëse të diplomacisë europiane.

Figura dhe roli i tij është një kombinim i modestisë në sjelljen publike me deklarimet pikante, ku atë që e mendon e thotë troç, nganjëherë dhe në një stil tejet popullor.

Ndryshe nga politikanët tanë që admirojnë shëtitjen me vetura luksoze dhe truproja personale, ai që në fillim ka treguar modestinë e tij duke u paraqitur në takimet zyrtare i vetëm dhe me biçikletë.

Qëndrimet e tij lidhur me krizën politike në Maqedoni asnjëherë nuk i shkonin përshtati partive politike në pushtet, e aq më shumë VMRO-së së Gruevskit. Kjo parti e mësuar me komoditetin që ia siguronte pushteti dhe mediat e nënshtruara, sikurse kishte harruar të kritikohet dhe ballafaqohet me realitetin e hidhur që ka kapluar vendin tonë. Si pasojë e qëndrimeve kritike të Van Hautes, partia e Gruevskit për më shumë se një muaj ka vendosur përjashtimin e diplomatit belg si ndërmjetësues në bisedimet e liderëve politik për dalje nga kriza politike, duke shkaktuar kështu një precedent të paparë në historinë e  diplomacisë ndërkombëtare.

Ndryshe, sulmi ndaj zyrtarit të lartë të Brukselit sipas analistëve është vlerësuar si një sulm i fuqishëm ndaj bashkësisë ndërkombëtare, BE-së dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës të cilët dëshirojnë që ta demokratizojnë Maqedoninë dhe të hapin rrugën për anëtarësim në BE dhe NATO.

Ndonëse i përjashtuar nga bisedimet, belgu Van Haute mbetet aktiv në rrjetin social twitter. Ai tani shquhet për mesazhet e tij plotë ironi dhesakrazëm në adresë të partive në pushtet, ku për improvizim ka zgjedhur macen.

Në vazhdim portali tesheshi.com ua sjell disa prej twitter më interesante dhe kuptimin e tyre.

“Macet rriten, dhe këtë mund edhe demokracia. Njerëzit janë ata që duhet të bëjnë këtë”. (Ky është mesazhi se në ç’nivel ka arritur demokracia në Maqedoni).

“Urime, tani jeni larg BE-së 10 vite të ndriçuara!”(  Këtë koment Van Haute e ka bërë pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese për ta pranuar propozimligjin e presidentit të shtetit Gjorgji Ivanov që të falë manipuluesit zgjedhorë, pedofilët, trafikantë të drogës dhe të dënuar tjerë për vepra të rënda penale).

“A i ngjan kjo një Listës Zgjedhore?” është pyetja e Vanhautes e shoqëruar me fotografinë me mace, në të cilën shtron pyetjen “nëse Lista Zgjedhore ka qenë e mirë në vitin 2014-të”. (Me këtë Van Haute ka hapur dilemën se në Maqedoni as në zgjedhjet e vitit 2014 nuk ka pasur listë të pastër zgjedhore, në këtë formë duke dëshmuar shifrat që KSHZ-ja i publikoi zyrtarisht ku thuhet se në listat zgjedhore në Maqedoni janë mbi 310 mijë votues të kontestueshëm).

“Mësoni biçikletën dhe dëgjoni njerëzit tjerë, do të braktisni politikën dhe mercedesat”.  (Edhe një mesazh mjaft i qartë i Hautes për politikanët narcizoid në Maqedoni. Ai madje ju thotë politikanëve që të vozisin biçikletë çdo ditë dhe t’i dëgjojnë qytetarët, duke rikujtuar ata se nuk duhet të voziten me mercedesa me xhama të zi, meqë do vijë dita që do braktisin politikën dhe jeta do vazhdon.

 “Mediumet peng e partive politike” ( I angazhuar për të gjetur një zgjedhje lidhur me reformat në mediat publike, ai kishte vërrejtur se gjendja mediale në Maqedoni është alarmane meqë servisi publik i cili financohet me para nga taksatatimet e qytetarëve për të informuar objektivisht, i njëjti ishte partizuar skajshmërisht). /tesheshi.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>