Majko: Të falen kamatëvonesat, Rama: Asnjë tolerim, energjia paguhet, pikë!

Debat në sallën e Kuvendit me kryeministrit Edi Rama e deputetit Pandeli Majko për kamatëvonesat e energjisë elektrike. Deputeti i Tiranës, Pandeli Majko ka thënë se ato duhen falur, pasi PS-në e largojnë nga forcat e majta nuk e bëjnë më njerëzore. “Ne sot do të votojmë faljen e kamatvonesave për pensionet në fshat e ç’na gjen të flasim këtu dhe për ata që janë me mbrojtje sociale. Nuk besoj se kjo na shmang nga ndonjë faturë e kripur, përkundrazi na bën më njerëzorë. Po nuk ditëm të flasim me njerëzit, nuk jemi të majtë. Të falen kamatëvonesat për energjinë”, tha Majko.

Duke ju përgjigjur deklaratave të deputetit Pandeli Majko, kryeministri Edi Rama ka deklaruar se nuk do të falet asnjë kamatë-vonesë dhe nuk do falet askush që nuk paguan energjinë.

“E vërteta është që ne kemi 20 vjet që tërhiqemi zvarrë duke bërë një faj tradicional që ne këtu sot nuk duhet t’ia lejojmë vetes, fajin e mbajtjes së pushtetit në kurriz të shtetit. E kemi shtyrë të ardhmen për shumë vite duke folur në emër të asaj, por duke qenë peng të së sotmes…Ne nuk do të falim asnjë kamatvonesë të energjisë dhe nuk do të falim asnjë mospagesë të energjisë. Dhe për ata që thonë që nuk paguajmë dot energjinë i them që pensionistët dhe personat me aftësi të kufizuar paguajnë më shumë energjinë elektrike”, ka thënë kryeministri Rama.

Ai u shpreh se kjo e majtë është zgjedhur për të vendosur barazinë përpara ligjit. “Nëse kjo shoqëri do paguante 100% energjinë, do kishim një Shqipëri më të mirë. Ne na kanë zgjedhur për të vendosur barazinë para ligjit dhe para të drejtës. Ne nuk do heqim dorë nga mbledhja e parave të energjisë”, ka thënë Rama.

Rama tha më tej se pagesa e energjisë është diçka e dobishme duke u shkëputur nga ndarjet e djathtë e majtë. Ai shtoi edhe njëherë se pagesa e energjisë sot është një mision historik dhe se nuk ka asnjë kompromis për këtë çështje.

“Sfida jonë është që me këto para të mbështesin suksesin jo parazitizmin. Nëse kur vjen puna tek personat me aftësi të kufizuar jemi të detyruar të përulemi të tjerët i konsdierojmë pa aftësi të kufizuara. Gjithçka që tha Pandi e falënderoj që më dha mundësinë ta shtjelloj këtë çështje. Sikur ne, kjo qeveri të arrijë në 4 vjet vetëm kaq, që Shqipëria të mos vjedhë më veten duke vjedhur energji, besomëni kemi bërë një mision historik. Vetëm kaq, asgjë tjetër. Në këtë betejë nuk bëjmë asnjë lëshim. Energjia paguhet dhe nuk vidhet, pikë”.

Kryeministri foli edhe për rimbursimin e naftës për fermerët, për të cilën tha se mbështetja nuk do bëhet nëpërmjet subvencionimit të korruptuar. “Ne nuk do ta rimbursojmë naftën pa faturë. Ne jemi votuar që çdo qindarkë ta çojmë në funksion të shtetit e shoqërisë. Ka marrë fund historia e subvencionit të korruptuar. E merrnin naftën për traktorët dhe e përdornin për Benzat. Ne nuk mund të mendojmë me të majtën që mendon me zemër, por pa mend. Ne duam që të mbështesim fermerët. Kush bashkohet merr më shumë mbështetje nga ne. Ne nuk jemi këtu për tu kujdesur për të mbajtur status-quon, por për të thyer status-quon. Kjo është arsyeja që unë besoj se kemi arritur të vendosemi në një pozicion jo komod por shumë të qëndrueshëm. Do të legalizojmë shtëpitë në zonat informale, dhe ata që nuk kanë alternativë do tu gjejmë alternativë”, ka thënë kryeministri Rama.

Majko: Shumë taksa për të larë “gjylen” e lënë nga paraardhësit
Deputeti i PS-së Pandeli Majko duke u ndalur tek rritja e akcizës së duhanit, tha se ajo nuk i shërben shëndoshjes së familjes shqiptare, ashtu siç deklaruan me humor deputetët e majtë, por se kjo rritje bëhet për të paguar borxhet e lëna nga qeverisja e mëparshme.

“Nuk mendoj se shqiptarëve do tu shëndoshet familja duke lënë duhanin. Nuk është duhani shkak për prishjen e familjeve, do rendisja një sërë shkaqesh për prishjen e familjeve. Një shkak janë pijet alkoolike, por ju zoti Beqaj nuk na keni sjellë ndonjë taksë për pijet alkoolike. Prishja e familjeve lidhet edhe me ekzistencën e pikave të basteve e lojërave të fatit. Me këtë buxhet nuk shikoj ndonjë taksë për lojërat e fatit. Kemi të bëjmë me një buxhet të kontraktuar, për shkak të “gjyles” që kanë lënë paraardhësit tanë.

Majko tha se këtë vit nga buxheti i taksapaguesve janë paguar 260 mln dollarë nga borxhet ndërsa deri në fund të vitit do paguhen të tjera dhe shuma do arrijë në 350 mln dollarë. “Ndërkohë që qeverisim ne paguajmë për rrugët e bëra në 2006, në 2009 etj”, tha deputeti i PS-së Pandeli Majko. Më tej ai ka kërkuar faljen e kamatëvonesave për energjinë elektrike. “Po nuk ditëm të flasim me njerëzit, nuk jemi të majtë. Të falen kamatë-vonesat për energjinë”, ka kërkuar deputeti i PS-së.

(m.k/ma.ar/BalkanWeb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>