Sejko zgjidhet guvernator i ri i Bankës

Shqipëri, drejtuesi i ardhshëm i institucionit më të rëndësishëm të vendit, Gent Sejko, mori një mbështetje të gjerë politike sot në mbrëmje në parlament me 105 vota pro, 3 kundër dhe 4 abstenimeNë Tiranë parlamenti votoi sot në mbrëmje në favor të kandidaturës së Genti Sejkos për postin e guvernatorit të Bankës së Shqipërisë. Zoti Sejko mori një mbështetje të gjerë, duke grumbulluar votat e të dy krahëve të politikës. Në përfundim të një votimi të fshehtë ai mori 105 vota pro, 3 vota kundër dhe katër abstenime.

Zoti Sejko, u propozua nga presidenti Bujar Nishani 4 dhjetorin e shkuar. Dekreti i presidentit shkaktoi jo pak polemika në radhët e shumicës, përfaqësuesë të së cilës kundërshtuan procedurën e ndjekur nga kreu i shtetit. Për të shmangur një përplasje mbi emrin e guvernatorit të ri të Bankës Qendrore, e mbetur pa drejtues që prej shtatorit të shkuar, shumica mbështeti një zgjidhje kompromisi. Në fund të muajit dhjetor, Këshilli Mbikqyrës e propozoi zotin Sejko si anëtar të tij, duke përmbushur kështu dhe një kusht të ligjit për përzgjedhjen e guvernatorit.

Zoti Sejko pason ish guvernatorin Ardian Fullani, i arrestuar më 5 shtator dhe aktualisht i hetuar në gjendje të lirë, për skandalin e vjedhjes së afro 7 milion dollarë nga një punonjës i Bankës. Në seancën dëgjmore në komisionin e Ekonomisë, zoti Sejko deklaroi se “transparenca dhe forcimi i kontrollit të brendshëm” do të jenë ndër përparësitë e tij kryesore, duke shtuar se lidhur me vjedhjen e ndodhur vitin e kaluar do të kërkonte vlerësimin e dokumentave dhe pasqyrave financiare, për të parë nëse është e saktë vlera e zhdukur nga thesari, e po ashtu edhe nëse nxjerrja e përgjegjësive është bërë si duhet.

Zoti Sejko, 45 vjec, ka një eksperiencë 20 vjecare në sektorin bankar dhe financiar. Vitet e fundit ai ka mbuluar detyrën e zëvendësdrejtorit të Përgjithshëm të filialit në Shqipëri të bankës franceze “Société Générale”. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>