Shqipëri: Lumenjtë dalin nga shtrati

Zona jugore dhe qendrore e Shqipërisë, po përjeton një situatë të rënduar reshjesh dhe përmbytjesh. Lumenjtë Osum, Gjanicë, Drinos, Vjosë, Shkumbin e Devoll, si dhe degëzimet e tyre, kanë dalë nga shtrati duke shkaktuar përmbytje dhe çarje të tokës në zonat përreth.Ushtria e Shqipërisë është në gatishmëri dhe ka ndërhyrë për evakuimin e banorëve në zonat e prekura, ndërkohë Ministra e Brendshme bën me dije se janë ngritur shtabet e emergjencave civile në çdo qark.

Në fshatin Novoselë të Vlorës, 300 shtëpi janë përmbytur nga dalja e ujërave të lumit Vjosë. Disa fshatra në zonën e Fierit janë rrethuar nga uji, dhe forcat e ushtrisë kanë tentuar për të larguar disa njerëz të bllokuar në banesat e tyre, por, errësira dhe koha e keqe e vështirësuan ndërhyrjen e tyre.

Të prekura janë edhe disa fshatra në Gjirokastër nga dalja e lumit Drino, disa fshatra në Librazhd nga dalja e lumit Shkumbin, si dhe disa fshatra në Berat që rrezikohen nga lumi Osum.

Deri tani nuk ka njoftime për të lënduar në njerëz, ndërsa fatura financiare e dëmeve materiale dhe në bagëti, ende nuk është bërë. Specialistët e sinoptikës parashikojnë vazhdimin e reshjeve gjatë gjithë javës në vazhdim. (rel)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>