Shqipëria krah Francës e aleancës në luftë ndaj terrorizmit

Shqipëria shpall të hënën (16 /11/2015) ditë zie kombëtare, në homazh të viktimave të sulmeve terroriste, që ndodhën në Paris, në mbrëmjen e të premtes së kaluar, 13 nëntor.

shqiperi kryeministriVendimi i qeverisë për të shpallur ditën e sotme ditë zie kombëtare është shoqëruar me uljen e flamurit në gjysëm shtizë në të gjitha institucicionet shtetërore dhe publike dhe një minutë heshtjeje në të gjithë vendin në mesditë. Selia e Kryeministrisë dhe e Presidencës në Tiranë, që prej tri ditësh vazhdojnë të kenë në fasadat e tyre tri ngjyrat e flamurit francez.

Shqipëria përkrah Francës dhe aleancës në luftë kundër terrorizmit

Shpallja nga qeveria Rama e ditës së hënë ditë zie kombëtare është një tregues i solidaritetit të Shqipërisë me Francën dhe luftën kundër terrorizmit. Atmosfera e zisë kombëtare në Tiranë është paraprirë nga një ceremoni homazhi, e zhvilluar të dielën në mbrëmje (15/11/2015) para selisë së Presidencës. Presidenti Bujar Nishani duke shprehur solidaritetin e Shqipërisë me popullin francez dhe viktimat e pafajshme të sulmeve terroriste siguroi edhe një herë pozicionin e palëkundur të Shqipërisë krah Francës dhe pjesemarrjes ne aleancën e luftës kundër terrorizimit. “Konfirmoj qëndrimin e palëkundur të Shqipërisë dhe popullit shqiptar në aleancën e tij në betejën kundër terrorizmit, dhunës, intolerances, betejë që ka vetëm një fund; fitoren e civilizimit mbi barbarinë, fitoren e lirisë mbi ekstremizmin” theksoi mbrëmë Presidenti Nishani në fjalën e tij të rastit. Kryeministri Rama, një ditë pas sulmeve terroriste në Paris, në letrën e ngushëllimit drejtuar kryeministrit francez Manuel Valls theksoi “angazhimin e plotë dhe mbështetjen e padiskutueshme të Shqipërisë krah krah Francës, krah Lirisë”.

Feja islame – roli i saj në ndalimin e akteve terroriste të kryera në emër të saj

Masakra terroriste e IS-it të premten e kaluar në Paris ka risjellë në rend të ditës rolin e fesë islame në parandalimin e radikalizimit të saj dhe shndrrimit të besimtarëve myslimane në kamikazë dhe vrasës. Kjo pasi Shqipëria renditet ndër ato vende të Ballkanit Perëndimor që nuk i ka shpëtuar dot këtij fenomeni shumë shqetësues. Sipas një hulumtimi të Qendrës Ndërkombëtare për studimin e Radikalizmit në Kolegjin Mbretëror në Londër, vitin e kaluar dhe në 6 mujorin e pare të këtij viti, në territorin e kontrolluar nga shteti islamik ndodhen 90 xhihadistë nga Shqipëria. Sipas të njëjtit studim nga Kosova ka 140, Serbia 70, Bosnjë- Hercegovina 330 kurse nga Maqedonia vetëm 12. Në mediat e Tiranës po shprehen ide për të nxjerë jashtë ligjit islamin radikal, që kanë përqafuar pikërisht ata shqiptarë që kanë shkuar të luftojnë për IS-in, islam që në Shqipëri ka hyrë tinëzisht përmes misioneve të bamirësisë edhe pse shumica e myslimanëve të Shqipërisë janë pro- perëndimorë dhe laikë. Mbështetur në këtë shumicë, në harmoninë dhe bashkejetesën e feve në Shqipëri, mbështetur në predikimin e paqes dhe të dashurisë ndajnjeriut, mediat e Tiranës theksojnë domosdoshmërinë e reformimit të fesë islame dhe shkëputjes së saj nga islami politik. Një fe islame e reformuar, properëndimore mund të luajë një rol të madh në edukimin e besimtarëve të saj dhe në ndalimin e shndërrimit të tyre në kamikazë dhe terroristë. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>