Satirë e djeshme, tragjikomedi e sotme…?!

Vargje të thurura para 25 viteve (1992) në ish YU, por si duket për (jo) fatin tonë ,përkojnë edhe me realitetin dhe aktualitetin e sotshëm…
Autor: Bejtullah Sadiku

DE JURE DE FACTO FUNDI
FIJASKO

Me diskutime e dialogje,
mbushen tryezat e rrumbullakta.
Me tone t´buta e fjalë të arta,
për qëllime e ideale t´ larta.

Polemika e replika,
kunderthanje e antagonizma,
pa tolerancë e durueshmëri,
që dikush të arrijë qëllimin e tij!

Deklarime improvizore,
të bindet masa prore.
Luftojnë për demokraci
për të zhduk kete autokraci.

Autokrat e byrokrat,
pjesë, pjesë e vënde vënde.
Rrisin vehten pa hamendje,
duke biseduar n´ato kuvende.

Dikush me De Jure,
tjetri me De Facto,
në fund dominon i forti,
që t´ mos bjerë n´fijasko.

Bisedimet vazhdonjin anë e mbanë,
me pretekst se punët i zgjedhin mbarë…
Një i sëmurë e tjetri prepotent,
me dominim se punët do t´i vëndojnë n´rend?

Me mashtrime e mahinacione,
mbushur plot kontradikcione.
Dije të llojllojshme e me pak opcione,
për ardhmërinë me njeanshmeri, e plot korekcione.

Udhetimet bëheshin anë e mbanë,
prej një vëndi në vëndin tjetër.
Për gjetje të një rrugëdaljeje t´plotë,
nga e kaluara, që sulmohet si e kalbur dot.

Me biseda e protesta,
me studime e hulumtime,
me mitingje e tubime,
gjate u mohuan për bisedime!

Mosmarveshjet u bënë të mëdha,
harruan vehten sa poshtë kanë ra.
Intervenimet anë e mbanë,
e me mundime s´janë tju dalë n´ballë.

Oj kohë kaq e keqe!
Mos u bënë shtrigë e lugat.
Hapsirën mjegull ke turbulluar,
dikend ke coptuar, pa e lënë t´ ofruar!

Shumë shpirtra i ndave e coptove,
i vrave, dogje e shkatrove.
Por dije se kot e ke. Ti u mashtrove.
Shumë nëna ofkojnë, vajtojnë – dhe te mallkojne!

Po të themi: dije, mos harro!?
Se bijtë e atyre që vrave e masakrove,
sot apo nesër, kanë t´ fitojnë!…
amanet e ideal n´vënd t´I çojnë…

Bejtullah Sadiku
Krefeld, 02.05.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>