JETË TË GJATË FLAMUR E SHQIPE

Nga ZEQIR LUSHAJ Në ballë të Arbrit ndritë përjetë,
Data e kuqe njëzetetetë (28),
E Nëntorit të historisë,
Dita e madhe, e Pamvarësisë,
Shumë nderim, gjithmonë kësaj dite,
Jetë të gjatë, Flamur e Shqipe.

Ooo…Flamuri i Atdheut,
Prush, i zemrës së Skënderbeut.
Kur t’valvite, Ty flladi i malit,
Shohim dorën e Ismail Qemalit,
Vetimë, penda e Naimit,
Flakë, naganti i Boletinit.

Gjithë shqiptartë – zemërliri
Nëpër breza t’majtën n’gji,
Zemrat gjakun ta kanë dhanë,
Hallall Shqipes, gjithë tuj thane,
I lidh brezat, besa e burrit,
Na lidh puthja, n’palë t’Flamurit.

Ooo… Flamur, o nderi i prakut,
Çmimi yt, asht çmimi i gjakut,
Mbi lahutë e n’djep të fmijës,
Je, simbol i shqiptarisë,
Veç një gjak, na rrjedh ndër vena,
Gjaku i shqipes me dy krena.
./.
Tiranë, 1985. Nga libri “Fjala mbi tel…”.
nga Shengjini, 28 Nentor 2014)
ZEQIR LUSHAJ

Të rrethuar nga gënjeshtarët

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike (dasaretiaurel@yahoo.com.au)

Kur dikujt i është dhënë besim dhe pushtet në mënyrë të tillë ku lindin mundësitë dhe joshjet, ndërsa rreziku për marrje në përgjegjësi fundoset, atëherë rritet gjithashtu rreziku i shpërdorimit të detyrës.Liderët që gënjejnë

Liderët shqiptarë gënjejnë, për njëri-tjetrin dhe për mjedisin e tyre. A është e arsyeshme të pritet ndonjë gjë tjetër?

Politikani shqipfolës udhëhiqet gjithnjë nga pasioni që është i dobishëm për veten: i pabesë, i lig dhe gënjeshtar i regjur. Pasiguria e tyre e hershme, mungesa e aftësisë, ndjenja e pafuqisë dhe paburrëria ndikuan në lindjen e kompensimeve të tyre sadiste në kohën e rrëmujave. Pasi është një tip me inteligjencë mesatare, pa ndjenja kombëtare dhe i pamoralshëm por me diploma false, ka mjaftë mundësi të sistemohet në ndonjë aparat burokratik, si ndonjë nëpunës i vogël ose si vartës në ndonjë ndërmarrje të madhe tregtare. Dhe pasi është lajkatar dhe puthador nga natyra, sidomos kur shefi tij është i kombësisë sllavo-ortodokse apo greke, komploton kundër kolegëve për të mundur të arrin ndonjë pozitë të dukshme por jo në sferat e larta, pasi nuk posedon asnjë imagjinatë konstruktive e as mprehtësi. Në këtë mënyrë mund të bëhet një favorit i ndonjë eprori të fortë që do ta përdorte si agjent të përkryer të Shërbimeve të huaja, prandaj edhe i mundëson hyrjen e tij në politikë, ku do të kishte shansin të spiunon, manipulon dhe mashtron opinionin shqiptar. Në funeralin e tij, shefi apo prifti-hoxha do ta kishin lavdëruar si një patriot, model burrëror pozitiv për të gjithë, por ne nuk kemi më kohë të presim derisa të krijohen rrethanat që ta nxjerrim përbindëshin në dritë.

***

Bekimi i pabesë?

Koha kur aleancat politike dhe besnikëritë partiake kalonin në trashëgim nga ati te i biri përfundimisht ka mbaruar. Qytetarët Perëndimor janë më të pabesë se kurrë ndaj partive politike.

Çka me shqiptarët? Ata të trojeve i lidh konflikti i interesit prandaj u qëndrojnë besnik “partive të veta”. Diaspora ka formuar nëndegët e kësaj apo asaj partie që me dekada qelbësojnë në tokat arbërore në vend që të formojë një Kongres gjithë-shqiptar!

Pabesia politike e përhapur

Lojaliteti është një ushtrim i vështirë, veçanërisht në politikë. Për të ndryshuar mendimin nuk është turp, dhe nuk ka asgjë të keqe të votohet për partitë e tjera për të cilat nuk kemi votuar më parë. Votuesit e pabesë janë bërë problemi më i madh i partive politike në botën e civilizuar. Gjithnjë e më shumë votues i ndërrojnë partitë, dhe ata e bëjnë këtë më shpesh se më parë. Lidhjet e besnikërisë (lojalitetit) midis partisë dhe votuesve janë shumë më të dobëta se më parë. Pjesa më e madhe e zamit që ka mbajtur të lidhur votuesin dhe partinë, është zhdukur.

***

Tradhtia, mashtrimi dhe pandershmëria e politikanëve shqipfolës

Pse është ky emërtim që u përshtatet partive politike? Sidomos të shumicës prej tyre. Pse një premtim politik, që shpesh paraqitet si dhjam i zgjedhjeve në kohën e betejave kur ekzistenca është e varur në telat e hollë, është i besueshëm dhe i vërtetë vetëm aq kohë sa është politikisht i përshtatshëm?

Pse të mos dënohet partia kur premtimet politike janë thyer dhe është zbuluar se në të vërtetë premtimi u bë vetëm për të arritur një fitim privat? Pse i pranojmë sjelljet e tyre të pista si metodat e kësaj bote në jetën politike?! Përse nuk i marrim në përgjegjësi për lojën e fëlliqtë që e praktikojnë në raport me të vërtetën?!

Gënjeshtrat dhe mbulimi i tyre gjithmonë do të helmojnë një mjedis, dhe një shoqëri nuk ka një zonë tjetër më të rëndësishme prej së cilës duhet të mbrohet se sa prej pabesisë së qeveritarëve, politikanëve dhe zyrtarëve të vetë.

Ne i zgjedhin politikanët tanë që ata të zgjidhin çështje të rëndësishme sociale-shoqërore në të mirë të të gjithëve, jo për të keqpërdorur detyrën në avantazhin e tyre. Është mjaft e qartë se ata përdorin besnikërinë partiake dhe naivitetin e popullatës për përfitime private.

***

Mbrojtja dhe përforcimi

Të gënjyerit mund të jetë një mjet për të mbrojtur dhe për të forcuar pozicionin personal.

Çka nëse strukturat ku njerëzit e rëndomtë punojnë përcaktojnë se ata duhet të gënjejnë në mënyrë që të mbijetojnë në punë?

Liderët e ndonjë institucioni ose sipërmarrje të cilët duan të heqin qafe punonjësit problematik, i lavdërojnë ata kur ndonjë punëdhënës tjetër i pyetën si referenca.

Gënjeshtra është përdorur dhe përdoret si një mjet për përfitime personale.

Arsyet për të gënjyer

Një gënjeshtër është një pohim i rremë që përcaktohet si një e vërtetë. Gënjeshtari e di se ajo që thotë ai është e rreme, por përpiqet për të bindur ndokënd për të besuar se është e vërtetë. Në disa raste, ne kemi arsye të mira morale të rrejmë.

Mund të jetë e gabuar të këmbëngulim në ndershmëri të menjëhershme, brutale dhe të pazbukuruar në të gjitha situatat, sidomos për rastet kur Jeta dhe Interesat e Atdheut janë në pyetje. Kuptohet se armiqve të Shqipërisë asnjëherë nuk duhet t’ua themi të vërtetën në dëmin tonë. Problemi me politikanët shqiptarë qëndron në faktin se ata na gënjejnë neve në favor të armikut. Normalisht ndershmëria është diçka që vlerësohet në marrëdhëniet midis njerëzve. Të gënjyerit konsiderohet si një peshë morale. Miqtë e mirë edhe kacafytjet i kanë të ndershme.

***

Para një zgjedhje të gjitha partitë e lëmojnë retorikën, sidomos ato të opozitës, misioni është që të bëhet më tërheqëse për votuesit. Megjithatë, politikani i opozitës, me të hyrit në qeveri pajtohet me gjithçka që më përpara e kundërshtonte.

Çdo sistem shoqëror ka mangësi, dhe kur zbulojmë të metat e një sistemi nuk bën t’i shfrytëzojmë për të përligjur sistemin e kundërt. Po të veprojmë kështu, kemi bërë një gabim trashanik. Interesi i ngushtë personal nuk jep ndonjë sistem vlerash të mjaftueshme e të kënaqshme për të përballuar sot çështjet e politikës që duhet ndjekur. Kemi nevojë të thërresim në ndihmë vlera më të gjëra, që të lidhen me mbijetesën e sistemit e jo thjesht me begatinë e individit pjesëmarrës.

Dallimi midis interesit personal e atij publik shtron çështjen shqetësuese se çfarë përfaqëson në realitet interesi publik. Interesi i përbashkët duhet përcaktuar, interpretuar dhe po të jetë nevoja, imponuar mbi interesat personale. Kjo detyrë kryhet më së miri nga një sundimtar i gjallë, sepse ai mund t’ia përshtat politikën e vet rrethanave. Nëse kjo detyrë i besohet një institucioni, ka gjasa që të kryhet në një mënyrë shumë të ngathët, jo të frytshme ose mos të kryhet fare.

Megjithatë, interesi i përbashkët ka gjasa të pasqyrojë interesin e sundimtarëve. Janë këta që ua imponojnë vullnetin e vet individëve të pabindur. Përveç rasteve kur mendohet se janë krejtësisht të sakrificës, janë pikërisht ata vetë që përfitojnë prej interesit të përbashkët. Nuk do të thotë se sundimtarët doemos shpien qëllimet e tyre egoiste deri në fund si individë; ata përfitojnë nga sistemi ekzistues si klasë: ata janë klasa që sundon. Kjo sepse në realitet nuk janë demokrat.

***

Shqiptarët doemos të braktisin imagjinatën dhe të merren me realitetin. Realiteti është një shkreptimë që fërgëllon brenda çdo guri. Nëse ti nuk e nxit, guri s’është veçse një gur, fshati fshat, mali mal, deti det, bukuria e bukur, mërzia e mërzitshme, kështu gjithçka mbetet e përgjumur në iluzionin e gjërave, deri atëherë kur ti me mënyrën tënde me tension të lartë e përplas me “realitetin” vezullues.

***

Urime Festa e Flamurit

Përshëndetje dhe mirënjohjet më të thella për udhëheqësit e faqeve të internetit që i botojnë letrat e mia, dhe për simpatizuesit e shumtë që më shkruajnë. Një fjalë miqësore nuk kushton asgjë, megjithatë është më e bukur se të gjitha dhuratat.

PS: Kuptimi i jetës time është për të lënë një gjurmë…

Natën (ditën e mirë) dhe respekt për ju.
Aureli

ARKIVI I HARRESËS

Nga Fritz RADOVANI: Pjesa V.

“TURQIA NA NXORI NGA EUROPA…
ENVER HOXHA NA NXORI NGA KENJA NJERI !”
Në 70 vjetorin e përmbytjes së Shqipnisë…■Këte libër me titull “ARKIVI I HARRESËS”, Ua kam kushtue Ejllorëve të Drishtit…
Atyne Paraardhësve të mij që nuk “harruen” me na lanë Formulen e Pavdeksisë së Atdheut, Fesë, Gjuhës, Historisë Kombtare, po, dhe të gjithave bashkë, të vulosuna me Gjakun e Popullit Shqiptar në luftat për Liri dhe Shqipni Europjane, nën drejtimin e Mbrojtësit të qytetnimit Europjan Gjergj Kastriotit – Skënderbeu, – nën valvitjen e Përjetëshme të Flamurit tonë, me Shqipen Dykrenare, Flamur të cilit, i këndoi për shekuj të shekujve Poeti ynë kombtar At Gjergj Fishta O.F.M., që në vitin 1913…
■Një Popull ndër ma të vjetrit n’ Europë, i sulmuem për me u shfarosë ndër shekuj…
■Një Popull i rrethuem me heshta dhe i gjuejtun me topa ndër shekuj…
■Një Popull i Pathyeshëm me mburojen e Kastriotit nga armët e anmiqëve shekullor, edhe pse pa bukë, pa ujë, dhe pa asnjë ndihmë në Botë, po me Histori Legjendare!
■Një Popull ku, që në Shekullin e Parë mbas Krishtit, Luftoi dhe Fitoi per “Atdhé e Fé”!
■Një Popull që ma shumë ka Kështjella e Kisha, të “rrethueme” dhe të mbytuna në Gjakun e Mbrojtësve të Tyne, se gjithë bota që e rrethon me mëni e pabesi…
■Një Popull që i dhuroi Botës, mija e mija Martirë që me Gjakun e Tyne të Shenjtë, vune thëmelet e Qytetnimit Botnor, në kontinentin Europjan… Lè të flasin Arkivat!
■Një Popull i robnuem nga romakët, bizantinët, turqit, bullgarët, malazezët, serbët, grekët, italianët, holandezët, austro – hungarët, kroatët, gjermanët, jugosllavët, rusët, kinezët, dhe gjithnjë në Shek. e XX, i shitun nga tradhëtarët… Po, asnjëherë i tjetërsuem!
■Të gjithë zaptuesit barbar luftuen për tjetërsimin e Fesë, gjuhës, historisë, zakoneve dhe dokeve Shqiptare, e ma shpesh se kurrë, për shkombtarizimin tonë… Ikën me faqe të zezë, ashtu si erdhën, pa mujtë me ba një “fshat”, me folë me gjuhën e tyne!
■ “Turqit, jo vetëm, na detyruen me ndrrue Fé, po ma e keqja asht se, edhe na nxorën nga Europa.”, kështu, thonte 72 vjetë përpara historiani e gjuhtari i madh Mustafa Kruja.
■Hoti e Gruda i treguen besnikinë e vet “Lidhjes së Prizrenit” me 6 Prill 1911, po, Gjaku i Atyne Burrave të vramë për Atdhé nën drejtimin e Shtatorës Pavarsisë sonë kombtare, Dedë Gjo’ Lulit, a thue brè Burra, me të vërtetë ka shkue “gjakhuptë” ?!
■U shuen Mësuesit e Parë… U shuen Shkollat e Para… U shuen qytete, fshatra, varreza, përmendore e kompanjela… U shue edhe “Lahuta” shekullore… U shue… “gjithshka” !!
■Por jo, Varri i Gjergj Kastriotit…Përkrenaria e Shpata e Tij Heroike… As Mburoja e Tij! ■Janë vllazen Shqiptarë, janë… Se Zoti, kurrë, nuk humbë Kreatyren e Vet Hyjnore!..
***
■E vetëm frika e një “Lidhjes së Ré” në Lezhën e 1468, në vitin 1941 çoi tradhëtarët tanë, në idenë antinjerzore të zhdukjes së Shqipnisë…Këte herë edhe nga harta e Ballkanit…
■Me 8 nandor 1941, tradhëtarët e Atdheut, ua shitën Shqipninë shovenistëve sllavë, bash bolshevikëve të Titos, “besnikut” të kriminelit Stalin, shfarosës i miljona njerzëve që zhduku nga harta “ndjesitë ma të nalta njerzore”, ndër gulagët e paharrueshme të Rusisë sovjetike! E Europa… shikonte me andje në foto “Takimet e Teheranit dhe të Jaltës…”
■Me 29 nandor 1944, Gjaku i Vllazënve të Jugut, vazhdoj rrëkajen edhe në Veri…
■Që në 21 prill 1943, komunistët jugosllavë formuen “Sigurimin e Shtetit” në Shqipni, (Sherbimi Sekret) instrumentin ma kriminal, gjakatarë, tradhëtarë, vrasës, amoral, ku torturat, policët, agjentët e Sigurimit, pushkatimet, shpifjet, terrori, huni, dhuna, krizmat e automatikëve, survejimi, mashtrim, padija, shnderim, përdhunim e poshtnim, pra një GJENOCIT, që jo vetëm sundoi për 50 vjetë një Popull, tue rrafshue përtokë gjithshka të mirë e njerzore por, shka asht ma e keqja që provoi Shqiptari në fundin e Shek.XX, até që nuk e ka njoh as provue asnjë Popull tjetër në Histori moderne kje se: Komunizmi anadollak ishte mjeti me të cilin Enver Hoxha na nxori nga kenja Njeri!
■Një Popull rreth 1 miljon banorë, i mbytun në gjak nga armët e “çlirimtarëve” tanë, me 29 nandor 1944, rreth orës 5 të mengjesit, do të pranojnë robninë komuniste të Titos, që ngriti flamurin e dhunuem me yllin e kuq bolshevik, në kompanjelin e Fretenëve në Shkoder, pikrisht, aty ku At Fishta me 13 Qershor 1913… Vuni Flamurin e Kastriotit…
■Dhe për të festue “çlirimin” e Shqipnisë, ashtu si kudo kanë vue kambën komunistët, perballë Bashkisë qytetit… Qamil Gavoqi, shprazi armët “trofe” mbi kokat e Shqiptarëve që nuk u pajtuen me okupacionin jugosllav të Shqipnisë… Gjithkah gjakderdhje!
■Vrasje e tretje kufomash në Malësi… Vritet Prek Cali e rrethohen Bjeshkët e Nêmuna, me kriminelë sllavë e malazezë…118 Burra të vramë. E poshtë mbas malit Taraboshit, presin tjerët me la në gjak Berdicë e Anën e Malit, ku qendronte ballisti Abaz Ermenji.
■Vrasje në Hot e Grudë… Vrasje në Male… Vrasje nder qytete… E rreshti i pafund i kosovarëve të premë në besë nga tradhëtarët tanë partizanë, nga Kukësi e deri në Tivar lau me gjak Veriun… Pikrisht nga “herojt e popullit” që sot kerkojnë prap gjakderdhje…
■Tradhëtohen Malësi e fusha, Dukagjin e Kosovë, Pukë e Mirditë, Mat e Elbasan… tue pritë zbarkimin e “Aleatëve”, siç thonte Populli ynë dikur: “Prit gomar sa të dal bar…” è
■Përhapet lajmi i “dorëzimit armëve” e fillon shburrnimi i Malëve, për me ua lirue rrugën pushtuesëve jugosllavë e çlirimtarë, “trima të qitun me yll në ballë!”
■Dhunohet Flamuri dhe Hymni i Tij… E kanga vazhdon bash sikur në vitin 1927…
■Dhunohen shkollat e mbi tryezat e Mësuesit hiqet Gjergj Kastrioti, me vue Titon…
■Dhunohen institucionet zyrtare shtetnore, në çdo zyrë ligjin e bajnë specialistët e Titos, ndërsa, ndër hetuesi përballë “druzhe bolshevikut e çlirimtarit”…Dhunohet Atdhetari!
■Gra, burra, fëmijë, pleq’e të rijë, karvan me nga një strajcë plaçka në shpinë nisen për mos me u kthye kurrma ndër Trojet e veta… Me 15 Maji 1945 fillojnë interrnimet…
■Fshatari “kryenaltë” që mori pushtetin, tue pritë “reformen agrare”, fillon me boshatisë kotecat me bereqetin e vet… Për me ua dergue “popujve vëllezër” të Titos, bashkë me mallin e tregëtarëve të Pazarit Vjetër të Shkodres, që ua kanë premtue per “robninë” që na sollën shegertat partizan me yllin e tyne në ballë! Napolonat ar i duhen Enverit!
■E në darkë ndër sofra… përplasen gotat e rakisë: “Të na rrojë Tito, Stalini e Enveri!”
■Stajanicat e shkreta, a me ua çue një strajcë bukë e pak duhan Burrave ndër shpella, apo me ngopë me mish e pije vagabondat e ndjekjes, që përshndetën për vrasjet e Burrave të Tyne në pabesi, vetëm për me ua ba qejfin sllavit vrasës shekullor.
■Çohen gotat me raki e venë: “Tradhëtarëve plumbin ballit”!.. E në ballin e vet, secili rregullon kapelën partizane “Ushtarët e Stalinit jemi né!”…
■Tek Ura e Bregut të Lumit… Partizani “hero” Xhemal Selimi, vazhdon me thye arrat mbi kokat e Burrave të pushkatuem të Maleve të Dukagjinit…
■Ku janë Emnat e Atyne Burrave që tue pritë ndër shpella Aleatët… U vranë!? Ku janë gropat e herojve Prek Cali, e 118 Burra të Kelmendit, Gjergj Vata, Ndoc Jakova, Gjelosh Luli, Ymer Berisha, Marije Shllaku, Gjergj Martini, Kol Parubi, Kolec Deda, Pjeter e Marije Deda, Cin Serreqi, Dulo Kali, Caf Dragusha, Mark e Llesh Gjomarkaj, Rasim Gjyrezi, Fahri Rusi, Pjeter Pali, Bilbil Hajmi, Gaspër Simon Gaspri, Simon Darragjati, Murat Haxhija, Guljelm Suma, Qemal Dreçini, Kol Prela, Paulin Pali, Muzafer Pipa, Zef Kol Prela, Fisi Mirakaj, Alush Leshanaku, Hamid Matjani, e mija të tjerë…të humbun?
■Po, me Nanat, gratë e fëmijët e Tyne shka u ba?
■Po, me sternipat kur u rritën ndër kampe interrnimi si veproi Partia e Enverit?
■Sa vetë u pushkatuen atëherë ndër Male, e prap mbas 20 apo 30 vjetësh ndër hetuesi e burgje, apo reparte ushtarake deri mbas vitit 1988 me akuza fallco…deri në shfarosje fisesh, tue u vazhdue “lufta e kllasave” edhe “me fëmijët në barkun e Nënës, që do ti bejmë me u drillur, kur të dëgjojnë fjalën komunist!”, ka thanë në 1946, në hetuesinë e Kishës së Fretënve kryexhelati i sigurimit Shkodres, krimineli Zoj Thëmeli…
■Po, sa u zhdukën me gjyq e pa gjyq ndër prroska, zallishta e brigje lumejsh… që edhe sot nuk u dihet Varri as vendi i groposjes vetëm, se ishte Atdhetarë?
■Ku janë Varret e të vdekunve ndër burgjet e Burrelit, Gjinokastrës apo Permetit?
Flisni, o vrasës flisni! Flisni o kriminelët e Vllazënve tuej të Pafaj!
■Veglat e komunistëve gjakatarë të mbledhun “grusht çeliku rreth PPSh” pranë Akademisë së Shkencave, me titujt “dr. prof. akademikë…” vazhdojnë porosinë sekrete të “mësuesit tyne” Enver Hoxhës e pasuesit Ramiz Alia, me arkivue dokumenta në Arkivin e Harresës. Sejcili, në mënyren e vet, VETEM punon me zhdukë të Vertetën!
■Vetëm të vramë, të mbytun ndër tortura, të zhdukun, të humbun ndër interrnime…
SOT, NË SHQIPNI, NGA RREGJIMI KOMUNIST I ENVER HOXHËS, SHIFRA ASHT MBI 50.000 VIKTIMA, NDËRSA, SHIFRA E TË BURGOSUNVE DHE TË INTERRNUEMËVE I KALON MBI 500.000 VETË… NJË GJYSË MILJONI… SHQIPTARË… SOT, PRESIN “RILINDJEN” E KOMUNIZMIT !
■Mos e harroni fjalën e vjetër: “Më thuej se i kujt jé, se po të tregoj kush jé!”
***
■I VETMI VEND I KOMUNIZMIT BARBAR NË EUROPË: SHQIPNIA MARTIRE, NUK KA ASNJË KRIMINEL PËR ME DËNUE TASH 70 VJETË KRIME, VRASJE DHE KORRUPSION, NJË VAZHDIMËSI E TURPËSHME DHE KRIMINALE !
■Këta bisha me fëtyrë “njeriu”, me 29 nandor 2014, “festojnë” 70 vjetorin e turpit të TRADHËTISË NDAJ POPULLIT SHQIPTAR DHE ATDHEUT.

■”ARKIVI I HARRESËS” VAZHDON ARSHIVIMIN E DOKUMENTAVE …
■Edhe pse “harresa” po vazhdon me shkatrrue kujtesen e Rinisë Shqiptare…
SOT, në pragun e Festës së Flamurit Kombtar të mbarë Shqiptarëve kudo që janë…
U kujtoj, thanjen e Trimit Hero të Selcës Don Dedë MALAJ, me datën 27 Prill 1959,
para terroristëve komunistë të Enver Hoxhës, në kinema “Republika” në Shkodër:
“E PREMTJA E ZEZË NË SHQIPNI KA FILLUE ME 29 NANDOR 1944,
DHE KA ME VAZHDUE DERISA… TË MBAROJË KOMUNIZMI !”

Melbourne Nandor 2014.

FMN: rritja në 2014 në 2 përqind

Shqipëri, në përfundim të bisedimeve me autoritetet, misioni I FMN-së u shpreh se mbështeste reformat dhe politikat e ndërmarra. Përfundon rishikimi i dytë e i tretë i marrëveshjes, pritet lëvrimi i 53 milion eurove të tjeraNë Shqipëri Fondi Monetar Ndërkombëtar rikonfirmoi parashikimet e tij se rritja ekonomike për vitin 2014 pritet të jetë rreth dy përqind. Kjo u deklarua nga drejtuesi i misionit të Fondit Monetar Nadeem Ilahi në përfundim të bisedimeve me autoritetet shqiptare përgjatë tetë ditëve. Zoti Ilahi njoftoi se programi ekonomik kishte ecur sipas planit dhe se misioni do t’I kërkojë bordit të Fondit Monetar miratimin e rishikimit të dytë dhe të tretë të marrëveshjes gjë e cila do të cojë në lëvrimin e 53 milion eurove të tjera, pjesë e huasë prej afër 330 million euro të parashikuar për një periudhë tre vjecare.

“Paketa e politikave ekonomike ka qenë në rrugën e duhur dhe Fondi Monetar sheh me optimizëm ecurinë e tyre edhe në të ardhmen” vlerësoi drejtuesi i misionit Nadeem Ilahi, i cili mbërriti në Tiranë javën e shkuar. Ai deklaroi mbrëmë, në përfundim të komsultimeve më autoritetet shqiptare, se i qëndronte të njejtave parashikime sipas të cilave “rritja ekonomike pritet të jetë rreth 2 përqind. Kjo rritje – shpjegoi ai – ka ardhur kryesisht nga rritja e eksporteve, prodhimit të naftës, dhe shlyerja e detyrimeve dhe nga një rimëkëmbje modeste e kërkesës së brendshme”.

Për të njejtën pritshmëri foli edhe ministri shqiptar i Financave Shkëlqim Cani, ndërkohë që ministri i Ekonomisë Arben Ahmetaj ishte pak më optimist dhe sipas tij do të ishte e mundur që rritja ekonomike të ishte në nivelet e 2.1 e 2.2 përqind. E vetmja që ju shmang një deklarimi më shifra të parashikimit për ecurinë e aktivitetit ekonomik ishte zëvendës guvernatorja e Bankës së Shqipërisë, Elizabeta GJoni e cila aktualisht është drejtuesja e këtij institucioni në mungesë të guvernatorit. Në fakt Banka është shprehur publikisht, në raportin e politikës monetare për tremujorin e tretë, se sipas të vlerësimeve të saj ” rritja ekonomike e këtij viti do të jetë lehtësisht mbi nivelin e regjistruar një vit më parë”, pra pak më shumë se 0.4 për qind. Në pjesën e parë të vitit ekonomia u rrit me afër 1 përqind, pas 1.7 përqind në tremujorin e parë dhe rritjes negative me -0.6 përqind në tremujorin e dytë. Në mënyrë që të arrihet objektivi prej 2 përqind duhet që në pjesën e dytë të vitit ekonomia shqiptare të rritet mesatarisht 3 përqind.

Ministri i Financave megjithatë u shpreh optimist ndërsa deklaroi se “ekonomia ka nisur të rimëkëmbet dhe se reformat janë në drejtimin e duhur, se është përmirësuar besimi i e konsumatorit dhe klima e biznesit”. Ministri Cani tha se pas vlerësimit të auditit ndërkombëar të procesit të shlyerjes së detyrimeve të prapambetura, prej afër 260 milion dollarësh, deri në fund të viti do të shlyhet edhe shuma tjetër prej afër 90 milion dollarësh të tjerë sipas parashikimit.

Lidhur me buxhetin e vitit të ardhshëm zoti Cani deklaroi se ai “është i rakorduar deri në detaje me misionin e FMN-së” dhe se “synon t’i japi një tjetër shtysë rritjes ekonomike të qëndrueshme dhe punësimit në dy drejtime kryesore. Së pari, duke siguruar financim për investimet publike në një masë rreth 5.4% të PBB-së, nivel i përshtashëm ky për të mbështetur rritjen ekonomike. Së dyti, duke mbështetur konkretisht reformat e thella, që përballen me rreziqet që i kanosen ekonomisë”.

Drejtuesi i misionit të FMN-së u shpreh se “Misioni mbështet punën e autoriteteve për reformat strukturore dhe politikat dhe konsideron se kjo punë përbën bazën e besueshme për rimëkëmbjen e rritjes ekonomike dhe ruajtjen e stabilitetit makroekonomik dhe financiar”. Ai shpjegoi se gjatë bisedimeve me autoritetet shqiptare një vend të rëndësishëm kishte zënë situata e sektorit energjitik. “Nevojiten urgjentisht reforma në sektorin e energjisë elektrike, për t’i dhënë fund barrës fiskale të këtij sektori. Autoritetet kanë filluar të bëjnë hapat e parë të rëndësishëm në zbatimin e planit të tyre për reformimin e sektorit të energjisë elektrike, i hartuar në konsultim me Bankën Botërore. Ky plan përfshin kufizim të vjedhjeve të energjisë elektrike, propozime për të ristrukturuar tarifat brenda fundit të vitit 2014 (që do të zbatohet në tremujorin e parë të vitit 2015) dhe një reformë institucionale të ndërmarrjeve shtetërore që ushtrojnë aktivitet në këtë sektor. Stafi i FMN-së e mirëpret planin për t’u dhënë kompensim shtresave të varfra përmes një kompensimi në të holla të përcaktuar mire”, deklaroi zoti Ilahi.

Ai vlerësoi pozitivisht angazhimin e qeverisë shqiptare për të nisur, nga viti i ardhshëm, përpjekjet për uljen e borxhit publik nga 70.09 përqind në 70.06 përqind të Prodhimit të brendshëm bruto. “Pavarësisht shpenzimeve të konsiderueshme të lidhura me sektorin e energjisë elektrike, buxheti i vitit 2015 pritet të arrijë një zvogëlim të borxhit publik i shprehur si përqindje e PBB-së, për herë të parë që prej vitit 2010″, u shpreh drejtuesi i misionit të FMN-së. (voa)

Shqipëri-Turqi, raporte më të ngushta

Kryetari i parlamentit turk Cemil Çiçek vizitë në Tiranë, “Forcimi i marrëdhënieve tona i shërben sigurisë së rajonit të Ballkanit”Në Shqipëri, kryetari i parlamentit shqiptar Ilir Meta dhe homologu i tij turk Cemil Çiçek, theksuan sot se forcimi i marrëdhënieve mes dy vendeve është në dobi të sigurisë të rajonit të Ballkanit

Këto komente të dy përfaqësuesit e lartë i bënë në përfundim të takimit mes tyre. Kryetari i parlamentit turk tha se “rajoni i Ballkanit është i brishtë për shkak të sigurisë dhe të qetësisë prandaj sa më të fuqishme që të jenë marrëdhëniet midis dy vendeve, aq më të fuqishme do të jenë siguria, paqja dhe qetësia në rajon”.

Në të njejtën linjë u shpreh edhe zoti Meta duke kujtuar se “Shqipëria dhe Turqia, si dy vendeve anëtare të NATO-s, kanë peshën dhe përgjegjësinë e tyre për stabilitetin dhe sigurinë e rajonit”.

Zoti Çiçek vuri theksin te marrëdhëniet e vecanta që ekzistojnë mes dy vendeve të cilat sic nënvizoi ai “nuk janë marrëdhënie dosido, të rëndomta, por marrëdhënie të ngushta nga populli te populli dhe janë marrëdhënie të qëndrueshme”.

Nga ana e tij zoti Meta u shpreh se “të dy parlamentet do të duhet të intensifikojnë edhe më tej bashkëpunimin midis tyre në mbështetje të qeverive respektive dhe partneritetit strategjik mes dy vendeve”. (voa)

Arrestime për dhunën në stadiumin e Elbasanit

Drejtoria e Policisë së Elbasanit ka vijuar punën për identifikimin dhe ndalimin e personave që shkaktuan aktet e dhunës në stadiumin “Elbasan Arena” gjatë ndeshjes së Elbasanit me Tiranën. Nga shqyrtimi i pamjeve te kamerave te sigurise, pamje te transmetuara nje dite me pare edhe nga Top Channel, janë indentifikuar disa persona qe kane kryer akte vandalizimi duke shkaterruar deme te medha ne stadium.

Përveç te ndaluarve te henen ne mengjes, ne mbremje jane vene ne procedim penal edhe 5 persona te tjere, konkretisht Aldo Hyqmet Tana, Altin Hyqmet Samuri, Emigres Xhevair Sallaku, Spartak Ahmet Mazhi, si dhe Enid Merkur Cipi.

Tifozet e Tiranes dhe Elbasanit u konfliktuan mes tyre dhe vetem ndarja me rrjete teli e pjeseve te stadiumit dhe nderhyrja e policise ndaloi perplasjen fizike, por te dyja palet demtuan rende shkallaret ne stadium, si dhe rrjetin e reklamave.

Stadiumi ‘Elbasan Arena’ eshte rikonstruktuar vetem pak muaj me pare per te arritur standardet nderkombetare. Sipas drejtuesve te stadiumit duhet nje investim shtese per te riparuar demet e shkaktuara.
/ Top Channel

Raporti i KiE: Zbatimi i ligjit për Median, i ngadaltë

Është diskutuar paraditen e së enjtes në Tiranë raporti i Këshillit të Evropës për 35t audio-vizive, në të cilin theksi vihet tek rëndësia e lirisë së shprehjes. Duke hapur sesionin, kryetari i Parlamentit, Ilir Meta vlerësoi se tashmë e tutje do të jetë detyrë e Autoritetit të 35s Audiovizive që të mundësojë lirinë e 35s përmes ligjit të ri të miratuar në Parlament.

“Detyra e AMA-s është të ruajë vlerat demokratike të funksionimit të Medias. Me miratimin e ligjit të ri, qeveria i ka siguruar AMA-s një bazë efikase që siguron normalitet në vendimmarrje dhe funksionalitet. Është shumë e rëndësishme që AMA të qëndrojë larg politikës dhe ne nga ana jonë do t’i kushtojmë rëndësi pavarësisë së saj”, ka deklaruar Meta.

Kreu i parlamentit ka falenderuar edhe partnerët ndërkombëtarë për asistencën e ofruar prej tyre në këtë drejtim. Ndërkohë, përfaqësuesi i delegacionit evropian, duke prezantuar raportin ka deklaruar se zbatimi i ligjit për Median audio-vizive nuk ka arritur nivele të kënaqshme.

“Zbatimi i ligjit për Median audio-vizive ka qenë i ngadaltë. Botimi i këtij studimi ka ardhur në kohën e duhur sa i përket pavarësisë së institucioneve. Është e nevojshme që të forcohet autoriteti i Mediave pasi liria e shprehjes është baza kryesore mbi të cilën është ndërtuar BE dhe ajo është shumë e rëndësishme për integrimin”, ka deklaruar zyrtari evropian.

Ai është shprehur i vetëdijshëm për kohën e gjatë që kërkon arritja e standardeve në këtë fushë dhe në këtë drejtim ka garantuar vijimin e asistencës së Brukselit.

“Ka nevojë për një periudhë më të gjatë kohe për të arritur rezultate të rëndësishme dhe Komisioni do japë mbështetjen e tij. Do të ketë ndihmë financiare dhe teknike nëpërmjet instrumenteve të anëtarësimit”, ka shtuar diplomati.
/ Top Channel

Kim Mehmeti: Ja kush janë përfaqësuesit legjitim të shqiptarëve

Ka ardhur koha që të zbardhet portreti i shqiptarëve të Maqedonisë, vlerëson shkrimtari dhe publicisti Kim Mehmeti. Ja se cfarë shkruan ai në rrjetin social facebook:Është krejt normale që zyrtarët e Prishtinës dhe të Tiranës, para së gjithash, të kontaktojnë me të zgjedhurit dhe përfaqësuesit legjitim të shqiptarëve të Maqedonisë. Por është e çuditshme se si burrështetasit e Shqipërisë dhe të Kosovës – për dallim nga përfaqësuesit e huaj – pasi dëgjojnë zërin e injorancës, mosdijes dhe inferioritetit politik – atë të kryesuesve të BDI-së dhe zërin e ‘rrugaçërisë’ partiake – atë të ‘pronarit’ të PDSH-së, kurrë nuk ndjejnë nevojë të dëgjojnë edhe jehonën e mençurisë dhe të diturisë së shqiptarëve të Maqedonisë e të takohen edhe me artistë, aktivistë politikë, opinionistë, botues e ekspertë të këtushëm, si për shembull me Abdylmenaf Bexhetin, Izet Zeqirin, Visar Ademin, Salajdin Saliun, Fatmir Sulejmanin, Arsim Zekollin, Ramadan Ramadanin, Artan Dikën, Adnan Ismailin, Fejzi Hajdarin, Ziadin Selën, Zeqirija Ibrahimin ……., me çka do e kuptonin pse shqiptarët e këtushëm ndjehen si të papërfaqësuar dhe pse ata kanë përshtypjen se BDI-ja e PDSH-ja paguhen nga VMRO-DPMNE-ja vetëm për ta shëmtuar portretin grupor të shqiptarëve të këtushëm: për ta ngjyrosur atë me bojërat e injorancës dhe ‘rrugaçërisë’ politike!

Dëmtohet “Elbasan Arena”, tifozët shkulën stolat e shkatërruan sistemin e reklamave

Ndeshja Elbasani-Tirana tregoi se grupet e tifozerive shqiptare nuk kanë nevojë për provokime për të shkatërruar çdo gjë. Ata nuk kanë kursyer as të vetmin stadium shqiptar të parametrave ndërkombetarë, i ndërtuar vetëm pak kohë më parë në qytetin e Elbasanit. Edhe pse kane qene ne distance mjaft te larget mes tyre, grupet e tifozerive kane arritur te konfliktohen duke shkatërruar dhjetëra stola.

Vendosja e tabelave reklamuese ka qene nje kriter i UEFA-s per zhvillimin e ndeshjeve nderkombetare, tashme keto tabela nuk funksionojne pasi kabllot e energjise dhe te internetit jane djegur nga fishekzjarret. Specialistet thone se riparimi i pjesshem i tyre eshte i pamundur ndaj nevojitet nderrimi total qe eshte i kushtueshem. Nderkohe shkaterrimit nuk i ka shpetuar as fusha e blerte, e cila eshte djegur nga fishekzjarret ne disa vende.

Megjithese demi ekonomik ende nuk eshte percaktuar, drejtori i stadiumit Dritan Kadia shprehet se demi moral eshte ai qe do te kushtoje me shume.

“Demi eshte mjaft i madh, por nuk do desha te konvertoja demin e shkaktuar ne kete stadium, ne dem ekonomik, i cili natyrisht ka edhe koston e vet dhe eshte i detyrueshem, por demi eshte pikerisht ai qe ky stadium nuk duhet te ishte cenuar ne asnjefare menyre”, tha Kadia.

Sipas zotit Kadia pergjegjesia per degradimin e situates eshte e te gjitheve. Grupet e tifozerive, FSHF-ja, Drejtoria e Stadiumit dhe policia kane secila pjesen e tyre te fajit.

“Shkaktaret jane ata qe duhet ta marrin pergjegjesine. Edhe ne kemi përgjegjësi. Ne duhet te kishim vepruar me shpejt, policia, organizatoret e takimit, klubet, grupet e tifozeve. Nga kjo ngjarje duhen nxjerrë mësime dhe nuk duhen përsëritur më”, tha Kadia.

Ne mbarevajtjen e ndeshjen Elbasanit-Tirana u angazhuan rreth 200 forca policie dhe 20 roje te sigurise. Nderkohe policia ka nisur procedimin penale ndaj shtetasve Naim Shyqyri Xhepa, Agron Idriz Xhepa, Mustafa Ibrahim Skilja, Perparim Neshat Shermadhi, Adnand Bardhyl Miraku dhe Klevis Nikolaq Buzo. Keta persona do te hetohen per veprat penale “Shkaterrim prone si dhe prishje e rendit dhe e qetesise publike”.

/ Top Channel /

VDIQ VIKTOR MEYER, DENONCUESI I TERRORIT SERB NË KOSOVË

Korrespondenti shumëvjeçar i gazetës prestigjioze gjermane “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, dr. Viktor Meier vdiq të shtunën në moshën 85-vjeçare.Me raportet, reportazhet, analizat dhe komentet nga Ballkani Meier ishte njëri prej zërave më të shquar në mbrojtje të popujve të rajonit nga hegjemonizmi i Beogradit. Fillimisht kishte punuar për gazetën Neue Zürcher Zeitung, pastaj nga viti 1975 deri më 1993, kur u pensionua, ai shkroi për Frankfurter Allgemeine Zeitung, raporton koha.net.

Ishte ndër gazetarët prijës perëndimorë që denoncoi terrorin serb në Kosovë dhe po ashtu ndër gazetarët e parë gjermanë që u lejua të vizitojë Shqipërinë në fillim të viteve 80-të.

Vitin e kaluar, presidentja Atifete Jahjaga e dekoroi me “Urdhrin për Paqe, Demokraci dhe Humanizëm Dr. Ibrahim Rugova”.

Me rastin e pranimit të urdhrit, Meier kishte deklaruar: “Republikës së Kosovës i uroj shumë fat dhe bekimin e Zotit”. (rtk)