Qeveria miratoi 26 masa për zbutjen e krizës së çmimeve

qeveria mkQeveria në mbledhjen e 24 shqyrtoi Informacionin për masat ekonomike për ballafaqim me krizën e energjisë dhe çmimeve dhe miratoi masa për mbështetje financiare të subjekteve afariste përmes Bankës Zhvillimore të Maqedonisë së Veriut këta janë 26 masa për mbrojtjen e standardit jetësor të qytetarëve dhe likuiditetit të kompanive:

 1. Ulja e normës preferenciale të TVSH-së për produktet ushqimore bazë nga 5% në 0%, nga prilli në qershor.
 2. Ngrirja e marzheve tregtare të produkteve bazë të ushqimit njerëzor.
 3. Subvencione / kuponë për kategoritë më të cenueshme për produkte ushqimore bazë (1.000 denarë për 3 muaj për 35.000 shfrytëzues), gjegjësisht 105 milionë denarë nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale.
 4. Masa autonome për importin e produkteve ushqimore bazë dhe lëndëve të para që kanë detyrime doganore nga të gjitha vendet, pra heqja e tarifave doganore për këto produkte dhe rritja e kuotave.
 5. Vazhdimi i aplikimit të taksës preferenciale prej 5% për furnizimin me energji elektrike të familjeve deri në fund të vitit, në vend të 1 korrikut.
 6. Rekomandim për ndryshimin e metodologjisë për përcaktimin e çmimit për amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël që janë në tregun e rregulluar të energjisë elektrike, që do të fillojë më 1 korrik.
 7. Zgjatja e programit për varfëri energjetike deri në korrik 2022.
 8. Subvencione për pensionistë (1.000 denarë për 3 muaj për 326.840 pensionistë).
 9. Vazhdon subvencionimi i çmimit të energjisë elektrike në tregun e rregulluar për amvisëri dhe konsumatorë të vegjël, deri në qershor 2022.
 10. Subvencionimi i çmimit të ngrohjes.
 11. Financimi i projekteve të efiçencës energjetike për bashkitë nëpërmjet përdorimit të një kredie favorizuese nga Banka Botërore e zbatuar nga Ministria e Financave për uljen e konsumit të energjisë në ndërtesat publike.
 12. Thjeshtimi i procedurës për instalimin e paneleve diellore në ndërtesa.
 13. Rekomandim për ndryshimin e metodologjisë për harmonizimin e çmimeve të derivateve bazuar në ndryshimin e çmimeve të bursës nga javore në ditore, e cila do të jetë e vlefshme nga muaji mars deri në qershor.
 14. Shtyrja e vendosjes së taksave të gjelbra për derivatet, pra taksës mjedisore për energjinë.
 15. Ulja e normës së TVSH-së nga 18% në 10% në qarkullimin e burimeve të energjisë: benzinë ​​pa plumb, gaz nafte, gaz të lëngshëm të naftës (LPG) dhe metan, që ul çmimin e këtyre lëndëve djegëse.
 16. Ulja e akcizës në bazë të çmimeve të bursës, me qëllim zbutjen e ndikimit të çmimeve të bursës, të cilat do të kenë ndikim të drejtpërdrejtë në çmimin e karburanteve në pikat e karburantit.
 17. Përjashtimi nga TVSH-ja në importin e energjisë elektrike të mos paguhet në import por në tregti.
 18. Rekomandim që komunat të riorganizojnë transportin publik që të jetë në dispozicion për të mirën e të gjithë qytetarëve.

Masat për mbështetje financiare të subjekteve afariste përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut përfshijnë:

 1. Subvencionimi i normës së interesit kontraktual për kreditë e dhëna nga bankat e nivelit të dytë për subjektet afariste që do të riinvestojnë fitimin për vitin 2021.
 2. Mbështetje financiare përmes kreditimit të drejtpërdrejtë nga Banka Zhvillimore e Maqedonisë së Veriut për kompanitë.
 3. Kredidhënie nëpërmjet bankave të nivelit të dytë me kredi për kapital qarkullues pa interes.
 4. Përdorimi i Fondit të Garancisë të Bankës së Zhvillimit.
 5. Kredi për investime në projekte për efiçencën e energjisë dhe energjinë e rinovueshme.
 6. Prezantohet një linjë e re e favorshme krediti me mbështetjen e Bankës Evropiane të Investimeve për Tranzicionin e Gjelbër me vlerë 100 milionë euro.
 7. Kredi favorizuese për financimin e Gjelbër, dhënë nëpërmjet Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, nëpërmjet PNUD dhe bankave të nivelit të dytë në vend në vlerën 45 milionë euro, për persona fizikë dhe juridikë për instalimin e fondeve fotovoltaike dhe efiçiencës së energjisë.
 8. Rekomandim për shfrytëzim racional dhe kursim të energjisë elektrike dhe burimeve tjera të energjisë me një sërë aktivitetesh për zbatimin e masës.

Ministrja e Jashtme gjermane viziton Ballkanin Perëndimor

Annalena BaerbockAnnalena Baerbock do të ndalet edhe në Kosovë. Ajo aty do të takohet ndër të tjera edhe me presidenten Osmanin dhe kryeministrin Kurti

Ministrja e Jashtme gjermane, Annalena Baerbock, do të niset në mbrëmje (09.03) për një udhëtim në Ballkanin Perëndimor dhe Moldavi, bëri të ditur të mërkurën në konferencën e shtypit të qeverisë, Andrea Sasse, zëvendës-zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme të Gjermanisë. Pas disa takimeve në Sarajevë, ajo do të takohet në Kosovë të enjten (10.03), ndër të tjera edhe me presidenten Vjosa Osmani dhe kryeministrin  Albani Kurti, si dhe komandën e KFOR-it. Të premten Ministrja  e Jashtme e Gjermanisë Baerbock do të vijojë udhëtimin e saj për në Beograd dhe Moldavi.

Është hera e parë që ministrja e Jashtme gjermane, Baerbock bën një udhëtim në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Qeveria aktuale gjermane është e para që i ka dhënë Ballkanit Perëndimor një rëndësi qysh në marrëveshjen e koalicionit. Në fillim të marsit Baerbock emëroi ish-deputetin e gjelbër, Manuel Sarrazin, si të ngarkuar special për Ballkanin Perëndimor, duke e forcuar kështu ekipin e saj për rajonin e Evropës Juglindore.

Gjatë vizitës së saj në Kosovë, Baerbock  do të përurojë të premten, 11.03.22. Parkun e Energjisë me Erë në Bajgorë, i cili është ngritur me mbështetjen e Gjermanisë dhe është investimi më i madh i huaj individual në Kosovë deri më sot, Energjitë e ripërtërishme dhe mbrojtja e ambientit janë në fokus të politikës së jashtme gjermane, që kur atë e kanë marrë në dorë Të Gjelbrit. Tema të tjera veç tyre, janë të drejtat e gruas, forcimi i shoqërisë civile.

dw

Çfarë loje luan Vuçiçi?

VucicAleksandar Vuçiç ekuilibron me mjeshtëri mes të fuqishmëve në Bruksel, Kremlin dhe Pekin dhe nuk i jep përgjigje pyetjes, se në cilën prej këtyre botëve ai dhe populli serb ndjehen në shtëpi, shkruan “Spiegel”.

 

Revista gjermane SPIEGEL në tekstin me titull “Miqtë evropianë të Kremlinit” në edicionin e saj online, trajton demonstratat në Beograd në mbështetje të politikës së presidentit rus Vladimir Putin dhe kërkon një përgjigje për pyetjen: “Cilat janë arsyet për këtë?” Dhe çfarë loje luan këtu presidenti serb Aleksandar Vuçiç?

putin beogradNë fillim të tekstit autori Walter Mayr shkruan: “Sikur të kishte një çmim për një qytet në Evropë, që mund të ofrojë këto ditë spektaklin publik më bizarr, Beogradi do të ishte me siguri në krye të listës. Së bashku me flamujt rusë, portretet e Putinit dhe kryqe druri, mijëra vetë marshuan të premten (4 mars) nëpër kryeqytetin serb për të shprehur solidaritetin me krerët e Kremlinit dhe mbështetjen për luftën e tyre agresive kundër Ukrainës.”

 

Kukullar i talentuar, që tërheq fijet nga prapaskena”

Duke u përpjekur për të shpjeguar këtë fenomen autori kujton lidhjet tradicionalisht të afërta të Serbisë me “Nënën Rusi” dhe me popullin vëllazëror ortodoks në Lindje, por përmend gjithashtu se e gjithë kjo tani po vihet në provë. Kjo flet, thuhet më tej në artikull, për “bishtnimin e presidentit Aleksandar Vuçiç”.Nga njëra anë ai është për integritetin territorial të Ukrainës, por në të njëjtën kohë nuk dëshiron t’u bashkohet sanksioneve të BE kundër Rusisë. Ai nuk e kritikon qartë luftën e dukshme agresive, duke iu referuar “marrëdhënieve të posaçme të vendit të tij me Rusinë”.

 

Autori e quan Vuçiçin “kukullar të talentuar, që i lëviz telat nga lart” dhe kujton se në fillimet e karrierës së tij politike ai ishte nxënës i kriminelëve të luftës si Radovan Karaxhiç, Vojisllav Sheshelj dhe Sllobodan Millosheviç.

Për vite me rradhë ai u mbështet nga kancelarja gjermane Angela Merkel dhe deri sot ai prezantohet me sukses si një ndërmjetës mes botëve, si politikan që ekuilibron me mjeshtëri mes të fuqishmëve në Bruksel, Kremlin dhe Pekin. Por në të njëjtën kohë ai nuk i përgjigjet pyetjes, se në cilën nga këto botë ai dhe populli serb ndihen si në shtëpinë e vet”, thuhet në tekst.

Kjo me siguri ka të bëjë me zgjedhjet presidenciale të 3 prillit, ku kundërshtar serioz është ish-shefi i shtabit të përgjithshëm të ushtrisë serbe, Zdravko Ponosh. Prandaj Vuçiçi duhet t’i shpjegojë tani elektoratit të tij, pse aleati i tij i vjetër Vladimir Putin shtetin fqinj paqësor Ukrainën po e përmbyt tani me bomba dhe granata, shkruan autori.

 

Shumë të irrituar në Bruksel

Deri tani janë përdorur kryesisht argumente nga e kaluara e afërt. Rusia në vitin 1999 protestoi kundër bombardimeve të NATO-s ndaj Serbisë. Por nga këndvështrimi serb ka edhe arsye shumë pragmatike për të mbështetur politikën e Putinit, shton Mayr: “Gjatë takimit të nëntorit në brigjet e Detit të Zi, Putin i premtoi Vuçiçit furnizim të shtuar me gaz me çmim të favorshëm”. Pas takimit presidenti i Serbisë pranoi, se i „ka kërkuar” Putinit „trajtim më të mirë”.

Opinioni publik, me mbështetjen e madhe mediatike të gazetave bulevardale besnike të Vuçiqit, është në krah të presidentit. Sondazhet tregojnë se dy të tretat e qytetarëve serbë kanë një qëndrim pozitiv ndaj Putinit. Në disa gazeta madje u shfaqën tituj të tillë si “Ukraina pushtoi Rusinë”, kujton autori.

 

Në të njëjtën kohë ai tërheq vëmendjen se në Bruksel janë shumë të irrituar me sjelljet e tilla serbe, dhe se shprehin “keqardhjen” që Serbia nuk iu bashkua sanksioneve, gjë e cila redukton ndjeshëm shanset për anëtarësimin e shpejtë të Serbisë në BE.

Por kjo është situata, në të cilën e ka çuar vetë veten Bashkimi Evropian, mendon Walter Mayr: “Që prej shpalljes së shpejtë të pavarësisë së Kosovës në vitin 2008, Serbia ka një rol kyç në gjetjen e një zgjidhjeje të qëndrueshme paqësore për Ballkanin Perëndimor. Vuçiç e di këtë dhe e përdor me shumë sukses. Ai forcon gjithnjë e më shumë sundimin e tij autoritar në Serbi, ndërsa në të njëjtën kohë në skenën ndërkombëtare paraqitet si ndërmjetës i ndershëm në lidhje me Kosovën”.

 

Një kërcënim serioz për sigurinë

Sipas mendimit të autorit, kjo “ecje diplomatike mbi vezë” përbën gjithnjë e më shumë një kërcënim serioz për sigurinë në kontinent gjë që shihet edhe në Bosnje- Hercegovinë. Me mbështetjen ruse dhe serbe loja gjithnjë e më serioze me zjarrin e Milorad Dodikut po kërcënon të shndërrohet në një zjarr të vërtetë. Vazhdimisht përmendet mundësia e shkëputjes së Republikës Srpska nga Bosnjë-Hercegovina, gjë që do të rrezikonte “të gjithë rendin postjugosllav të pasluftës, të vendosur me mundim”, mendon Mayr.

Dhe fakti “që Vuçiçi, presidenti i një vendi që është kandidat për anëtarësim në BE, deri sot nuk ka marrë kritika serioze nga Komisioni Evropian, nga kreu i shtetit serb mund të kuptohet si shpërblim për politikën e tij cinike”, përfundon gazetari. i revistës gjermane Spiegel, Walter Mayr.

dw

Rusia në prag të falimentimit?

rublaAgjencitë e vlerësimit dhe studiuesit e ekonomisë e shohin Rusinë në prag të falimentimit. Arsyeja janë sanksionet e rënda ekonomike të vendosura ndaj Moskës. Çfarë do të thotë kjo për sistemin financiar ndërkombëtar?

Në tregjet e obligacioneve, gjërat po bëhen të vështira këto ditë kur bëhet fjalë për Rusinë. “Nuk kam parë kurrë diçka të tillë më parë”, thotë ndërmjetësi i obligacioneve, Arthur Brunner. Ai ulet në një nga barrierat e rrumbullakëta në katin e tregtimit të Bursës së Frankfurtit për ICF Kursmakler, dhe e ka bërë këtë për shumë vite. “Në vitet 1990, Rusia ishte gjithashtu nën presion masiv. Ajo i bleu vetë obligacionet në treg me çmime qesharake. Sot, është një problem edhe vetë shlyerja.””

Për shkak të sanksioneve të vendeve perëndimore kundër Rusisë, Moska është në masë të madhe e izoluar nga tregjet financiare ndërkombëtare. Kjo është arsyeja pse agjencia e vlerësimit Fitch uli vlerësimin për Rusinë nga ‘B’ në ‘C’ brenda natës nga e marta në të mërkurën. Në këtë mënyrë obligacionet e qeverisë ruse janë zhytur edhe më thellë në “zonën e turpit”. Fitch tani flet për një moskryerje të pagesave “të afërt” të Rusisë.

Arka e shtetit rus e mbushur mirë

Gjatë ditëve dhe javëve të fundit, agjencitë e tjera të vlerësimit gjithashtu e ulën çmimin e obligacioneve ruse. Fitch e justifikon vendimin e saj aktual me “zhvillimet që kanë minuar më tej vullnetin e Rusisë për të shlyer borxhin e saj publik”. Agjencia i referohet këtu një dekreti presidencial që ka hyrë në fuqi disa ditë më parë, i cili mund t’i lejojë vendit të shlyejë borxhet e tij në rubla dhe jo në valuta të huaja.

 

Në parim, Rusia mund t’i përmbahet të gjitha afateve të saj. Arka e shtetit është e mbushur mirë, veçanërisht për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë në tregjet botërore muajt e fundit. Agjencia financiare e lajmeve Bloomberg vlerëson borxhet ruse ndaj kreditorëve të huaj në vetëm 50 miliardë dollarë. “Shteti rus ka një borxh të jashtëm mjaft të ulët”, tha Marcel Fratzscher për DW, ai është president i Institutit Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW) në Berlin.

Falë eksportit të naftës dhe gazit, Rusia ka arritur teprica të mëdha tregtare dhe kështu ka mundur të reduktojë qëllimisht borxhin e saj në vitet e fundit. Rezervat e bankës qendrore ruse arrijnë në 640 miliardë dollarë. Por shumica e këtyre rezervave valutore jashtë vendit janë ngrirë si pjesë e sanksioneve. Kjo është arsyeja pse Marcel Fratzscher beson gjithashtu në një moskryerje të pagesave nga Rusia në muajt në vijim.

Është e vërtetë që një paaftësi e tillë për të paguar e Rusisë ka të ngjarë të ketë pak ndikim në sistemin financiar ndërkombëtar për shkak të borxhit të jashtëm relativisht të ulët të Rusisë. Megjithatë, Rusia mund të përpiqet të krijojë pasiguri në periudha të caktuara, për shembull, përmes sulmeve të hakerëve ose transaksioneve në tregjet e këmbimit valutor. “Kam frikë nga një zgjerim i konfliktit në sistemin financiar botëror, ku Rusia dhe partnerët e saj do të përpiqen të shkaktojnë shtrembërime për të dëmtuar ekonominë e Perëndimit,” tha Fratzscher.

 

Një situatë e tillë mund të krijohet që javën e ardhshme. Deri atëherë duhen paguar 100 milionë dollarë interesa. Në fillim të muajit prill është radha e pagimit të një obligacioni me një vëllim rreth dy miliardë dollarë. “Ne e shohim moskryerjen e pagesës si skenarin më të mundshëm,” u shkroi gjithashtu klientëve banka amerikane e investimeve Morgan Stanley në fillim të javës.

Nëse Rusia nuk mund të vazhdojë të përmbushë detyrimet e saj, do të preken gjithashtu investorët këtu në Gjermani. Bankat e këtushme mbajnë edhe obligacione të qeverisë ruse. Megjithatë, shumat janë të menaxhueshme, thotë Marcel Fratzscher, ndaj nuk sheh problem për sistemin bankar në rast të një falimentimi rus.

Për çdo rast, kujdestarët e monedhës në Moskë po përpiqen të marrin kundërmasa sa herë që është e mundur. Gjithashtu të mërkurën mbrëma, banka qendrore ruse vendosi kufizime drastike në tregtimin e këmbimit valutor. Për shembull, rusët nuk mund të tërheqin më shumë se 10.000 dollarë nga llogaritë e tyre në valutë të huaj deri në shtator. Bankat ruse e kanë gjithashtu të ndaluar të shesin valutë të huaj, njoftoi banka qendrore.

Nëse Rusia nuk do të jetë në gjendje të kryejë pagesat e para në javën e ardhshme, kjo nuk do të thotë falimentim për vendin. Pas një mospagese të parë ka një periudhë prej 30 ditësh, kështu që një mospagesë reale do të dihej vetëm në mes të prillit. Nga ana tjetër, duke qenë se Rusia në thelb ka rezerva të mjaftueshme valutore, por nuk mund t’i tërheqë ato për shkak të sanksioneve, ky do të ishte një mospagim formal ose teknik.

dw

Nis punën në Shqipëri shtabi i përparuar i forcave speciale amerikane në Europë

Gjeneral Major David Tabor, Komandant i Forcave Speciale Amerikane në EuropëNë Tiranë sot u zhvillua ceremonia e aktivizimit të shtabit të përparuar të forcave operacionale amerikane në Europë, të cilat do të kenë një bazë të përhershme në Shqipëri.

Shefi i Shtabit të përgjithshëm të ushtrisë shqiptare Bajram Begaj shpjegoi se kjo prani “do t’i shërbejë rritjes së ndërveprueshmërisë, do të rrisë efikasitetin, duke ofruar më shumë trajnime, dhe do të zhvillojë kapacitetet e forcave speciale edhe të vendeve të tjera të NATO-s në rajon”.

Ky shtab do të shtrijë veprimtarinë e tij në të gjithë rajonin e Ballkanit.

“Ky shtab do t’u ofrojë partnerëve dhe aleatëve aksesin dhe fleksibilitetin për të mundësuar zhvillimin më të mirë e më të shpejte e më me efikasitet të operacioneve”, u shpreh gjeneral major Begaj.

Për komandantin e operacioneve speciale amerikane në Europë, Davi Tabor, objektivi është “të stërvitim aleatët dhe partnerët tanë duke përmirësuar aftësitë tonë e duke qëndruar të pozicionuar për t’ju përgjigjur krizës nëse ndodh”.

Ai u shpreh se “aftësitë e forcave të operacioneve speciale mundësojnë stabilitet në rajon. Ky është një hap tjetër përpara ndërsa rrisim bashkëpunimin me partnerët tanë në Ballkan”.

Ministri shqiptar i mbrojtjes, Niko Peleshi, deklaroi gjatë ceremonisë se dislokimi i këtij shtabi është një tjetër provë e përpjekjeve të Shteteve të Bashkuara për rritjen e aftësive ushtarake të vendeve të rajonit.

Sipas tij, vendimi erdhi në kohën e duhur, në kulmin e pasigurisë dhe situatave të zymta që po kalon Europa me agresionin rus në Ukrainë, ndërsa vuri në dukje “përpjekjet e Rusisë për të shfrytëzuar hapësira të caktuara dhe në rajonin e Ballkanit”.

Sipas shefit të shtabit të ushtrisë shqiptare “situata në rajonin tonë duket e qetë po është delikate se dhe incidentet më të vogla mund të përshkallëzohen dhe vënë në rrezik stabilitetin e të gjithë rajonit”.

“Forcat speciale kanë rëndësi për rolin e tyre në reagimin e shpejtë në rast nevoje por dhe për të siguruar fleksibilitetin e forcave të tjera nëse nevojiten”- tha shefi i shtabit.

Nga ana tjetër, shtoi gjeneral major Begaj “për qytetarët e Ballkanit është i rëndësishëm mesazhi që përcillet se rajoni ka rëndësi strategjike, politike dhe ushtarake, dhe ka interesin e vëmendjen e SHBA-ve dhe NATO-s”.

“Kjo tregon qartë se SHBA-të janë të përkushtuara për ruajtjen e paqes në Ballkan veçanërisht në kohë si këto ku kohezioni dhe bashkëpunimi mes aleatëve është vendimtar” – theksoi zoti Begaj.

Ambasadorja amerikane Yuri Kim, shpjegoi se zgjedhja e Shqipërisë si bazë e shtabit të përparuar lidhet me partneritetin e ngushtë dhe respektin në rritje për Shqipërinë si një parter i Shteteve të Bashkuara për sigurinë.

Vendimi nga pala amerikane u bë ditur në muajin janar duke nënvizuar se “vendndodhja e selisë në Shqipëri do të sigurojë ndërveprueshmëri më të madhe me aleatët shqiptarë, qasje të rëndësishme në qendrat e transportit në Ballkan dhe fleksibilitet më të madh logjistik. Kjo vendndodhje, redukton në masë të madhe kohën e udhëtimit dhe rrit fleksibilitetin e operacioneve speciale dhe forcave konvencionale në rajon”.

voa

NË PRAG TË 7 MARSIT, DITËS SË SHKOLLËS SË PARË SHQIPE!

Mesuesit 7 marsDikur moti, në shekullin që lam pas, xhaxhai ynë, që kur ishte kthyer bashkë me shokët e tij prej ideali, nga ishulli përballë “Shën Gërgurit” të Dalmacisë, i parashtrova pyetjen: Abej i dashur! Më trego, ju, asokohe a e festonit 7 Marsin! Sikur nuk e kishte ndërmend të më thoshte gjë a të ma kthente përgjigjen që e kishte në majë të gjuhës.., atë përgjigjen e tij të ‘paqartë, të ftohtë dhe paksa të vonuar!’ Më në fund ashtu pa dëshirë, ma ktheu: “Eh, sa të ngatërruar e paskësh pyetjen! Ne asokohe nuk dinim se ç’na priste dita e nesërme e lë më të kishim habere se në ç’ditë i binte 7 Marsi.., nuk dinim, sepse s’kishim me kë ta festonim.., na mungonin nxënësit, na mungonte shkolla.., nuk e festonim, sepse sabah e aksham, na detyronin të thejmë gurin e bardhë të ‘Petrova Rupës’, nuk e përkujtonim ditën tonë më të shenjtë, sepse na mungonin rrezet e gëzimit, shpresës dhe rrezet e së vërtetës!” Që kur përfundoi me “hazërxhevapin e tij të cunguar”, sikur deshi të thotë; “Shporru që këtej.., toptan me pyetjet e tua prej axhamiu!”. Sikur ende kishte mall për prindërit, sikur kishte një mal me MALL për kalamajtë, për shtëpinë, për gurët e sokakut, për shokët e idealit.., për ata që ishin bërë për ikë..,!, sikur kishte mall për Sadudin Gjurën, për Sheref Kazazin, për Salajdin Huseinin, për Nijazi Fandën, për Xhemali Beqirin, për Gani Lumën, për Ismail Saidin, për Sabri Ramizin, për Raif Maleziun dhe për shumë të tjerë vatanli të kulluar.., sikur përfundoi im abej, Vehbi Lushi! Sa e trishtueshme kjo “mesele!”

Që unë ta përmbyll këtë dedikim ndaj kontributit të mësuesve që u përmendën dhe që i përkujtuam më lartë, do t’i referohem kronistit nga Tirana, Todi Lubonja, i cili në librin e tij “PSE HESHT SHTËPIA E MUZIKËS”, pos tjerash, thotë: “Kujtimi ndaj tyre (ndaj atdhetarëve – nënvizim imi), nuk guxon të jetë i shtrirë si një statujë e ngurosur dhe e rrëzuar…, si një fosil i përjetshëm!”.

 

Ju mësues të dashur të Goli Otokut! Urime 7 Marsi dhe faleminderit për kontributin e juaj të çmuar, ndaj arsimimit dhe edukimit të brezave prej gjak shqiptari!

 

Faleminderit Shipkovicë!

Faleminderit Reçicë e Madhe!

Faleminderit Tetovë!

 

Fadil Lushi