All posts by F.F.

Paqartësitë e kontratës kolektive

Kontrata kolektive, një marrëveshje e nënshkruar në mars të vitit të kaluar nga Qeveria e Kosovës, përfaqësuesit e bizneseve dhe punëtorëve, e cila do të duhej të hynte në fuqi më 1 janar të këtij viti, po del të ketë shumë paqartësi.Përfaqësuesit e bizneseve japin mendime të ndryshme rreth zbatimit të kësaj marrëveshjeje, e cila do duhej të rregullonte raportet në mes punëdhënësit dhe punëmarrësit dhe njëherësh të eliminonte shumë shkelje të të drejtave të punëtorëve.

Aleanca Kosovare e Biznesit, si nënshkruese e kësaj kontrate, ka përfaqësuar bizneset në këtë marrëveshje.

Agim Shahini kryetar i kësaj shoqate ekonomike, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, ka thënë se kjo kontrate po zbatohet nga 70 për qind e bizneseve në Kosovë.

Sipas tij, zbatimi i kësaj kontrate do të ketë vështirësi në sektorin publik, pasi që siç thekson ai, sektori privat ka zbatuar disa nga nenet e kësaj kontrate edhe pa qenë në fuqi.

“Kjo marrëveshje kolektive e ka koston e vet edhe për sektorin privat edhe sektorin publik.Kjo kontratë do të shkojë në atë formë që nuk do të ndahen të gjitha fondet qysh në janar. Në muajin shkurt do të duhej të gjithë punëmarrësit të marrin nga 2 euro shujtën e cila e është e garantuar me këtë marrëveshje. Në të kaluarën kjo nuk ka qenë obligative, por që sektori privat, pra shumë kompani private e kanë bërë në baza vullnetare, por tani është obligative. Në sektorin publik mbi 90 për qind kjo nuk ka qenë e rregulluar” shton ai.

Ndryshe nga ajo se çfarë thonë në Aleancën Kosovare të Biznesit shprehen përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë.

Ata kishin kundërshtuar në atë kohë nënshkrimin e kësaj kontrate, pasi që siç ishin deklaruar se është bërë në kohë të fushatës zgjedhore, dhe si e tillë iu kishte shërbyer synimeve populliste.

Drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë Arian Zeka, i ka thënë Radios Evropa e Lirë, se ka shumë paqartësi në marrëveshjen kolektive dhe si e tillë nuk është në harmonim me Ligjin themelor të punës.

“Ne besojmë që marrëveshja kolektive është në kundërshtim me ligjin themelore të punës më konkretisht me nenin 90.5 të ligjit të punë si cili thotë se kontratat kolektive duhet të zbatohet vetëm nga ato kompani të cilat marrin përsipër zbatimin e dispozitave të saj, që do të thotë se e le në diskrecion të kompanive që ato vetë të vendin në mënyrë vullnetare të zbatojnë ose jo marrëveshjen kolektive, derisa në anën tjetër marrëveshja kolektive thotë që ajo duhet të zbatohet detyrimisht nga të gjitha kompanitë në Kosovë”, shton Zeka.

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë, ka shtuar Zeka e kundërshton aprovimin e kontratës kolektive në fillim të këtij viti e për shkak edhe të procedurave të miratimit të një marrëveshje e cila ka implikime të mëdha për sektorin privat dhe se nuk ka qenë e rregullt, pasi që nuk janë përfshirë në konsultim të gjitha palët e biznesit.

“Duke pasur parasysh fazat e zhvillimit ekonomik nëpër të cilat po kalon Kosova dhe duke sfidat me të cilat ndërmarrjet në Kosovë ballafaqohen, kjo marrëveshje kolektive do të shtonte më tej presionin mbi sektorin privat, duke e ngadalësuar kështu rritjen e tij”, shton Zeka.

Për paqartësitë e kësaj kontrate ka reaguar edhe Dhoma Ekonomike e Grave të Kosovës.

Përmes një komunikate për 35, kjo shoqatë ka theksuar se kjo marrëveshje nuk është trajtuar me bizneset dhe nuk është diskutuar për mundësitë e tyre dhe për ngarkesat buxhetore te cilat do te reflektojnë ne afarizmin cilësor të bizneseve.

“Duke marrë parasysh se bizneset private, përfshirë këtu edhe bizneset e grave, punësojnë numrin më të madh të punësuarve në vend, kontrata kolektive rrezikon seriozisht zhvillimin ekonomik dhe punësimin e mëtejmë ne sektorin privat! Kjo marrëveshje e kontratës kolektive do të shkaktoje shkarkimin e bizneseve nga shtresa me e rrezikuar e të punësuarve”, thuhet në njoftim.

Ndërkohë, Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale Arban Abrashi, në një takim me përfaqësuesit e Aleancës Kosovare të Biznesit,sipas një njoftimi të lëshuar nga kjo shoqata citohet të ketë thënë se për marrëveshjen kolektive ka kërkuar sqarime nga zyra ligjore.

Kjo kontratë kolektive ishte nënshkruar në mars të këtij viti nga Qeveria e Kosovës, përfaqësuesit e Odës Ekonomike të Kosovës, Aleancës Kosovare të Biznesit, Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës dhe Këshillit Ekonomik Social.

Përfaqësuesit e Qeverisë së Republikës së Kosovës në atë kohë kishin theksuar se do të jenë garantues të zbatimit të kësaj marrëveshjeje dhe se do të sigurojnë përmbushjen e të drejtave, që iu takojnë punëtorëve. (rel)

Marrëveshjet e pa zbatuara, peng i politikës

Disa nga marrëveshjet e arritura në mes Kosovës dhe Serbisë në kuadër të dialogut për normalizimin e marrëdhënieve, vazhdojnë të mos zbatohen.Përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës, thonë se nga rreth njëzet marrëveshjet e arritura, pesë nga to nuk zbatohen fare.

Ministrja për Dialog në Qeverinë e Kosovës, Edita Tahiri, duke shprehur qëndrimin e saj lidhur me marrëveshjet e arritura, thotë se në Serbi nuk ka vullnet për zbatimin e tyre.

“Serbia po vazhdon me standarde të dyfishta, apo me një qasje hipokrite, sepse deri sa në Bruksel ka nënshkruar marrëveshjet për të cilat po flasim në praktikë, mungon vullneti i Serbisë për fqinjësi të mirë me Kosovën. Mungon edhe vullneti i Serbisë për të plotësuar obligimet zbatuese të marrëveshjeve të Brukselit”, tha Tahiri.

Marrëveshjet të cilat nuk zbatohen janë ajo për telekomin, njohja e diplomave, marrëveshja për drejtësi, ajo për import të produkteve medicinale, dhe e kadastrit.

Ministrja Edita Tahiri, vlerësoi se “zbatimi i marrëveshjeve të tjera është dinamik”…

“Një marrëveshje ka zakonisht disa variabla dhe disa variabla shkojnë mirë, disa jo. Nëse është fjala për IBM (Marrëveshja për Menaxhimin e Integruar të Kufirit), janë çështjet edhe nënçështjet dhe nuk mund të flitet me prerje”, tha Tahiri.

Ndërsa sa i përket aspektit të sigurisë, ajo ka thënë se kjo çështje ka mbetur mbrapa në veri të Kosovës dhe se “forcat paramilitare serbe janë të pranishme ende në veri”.

“Ka ngecur çështja e shuarjes së strukturës paramilitare e ashtuquajtur mbrojtje civile”, tha Tahiri.

Normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve Kosovës dhe Serbisë, nga Bashkimi Evropian është vënë edhe si një nga parakushtet e rrugëtimit të tyre në proceset integruese evropiane.

Tahiri thekson se e rëndësishme është që si Kosova ashtu edhe Serbia kërkojnë anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe rrjedhimisht duhet të ketë zbatim të marrëveshjeve.

Naim Rashiti, nga Grupi Ballkanik për Politika, thotë për Radion Evropa e Lirë se zhvillimet politike në Prishtinë dhe Beograd, kanë ndikuar në mos zbatimin e marrëveshjeve.

Ai konsideron se zgjedhjet në të dyja vendet kanë penguar në fillimin e zbatimit të disa marrëveshjeve.

“Dinamikat politike në Prishtinë dhe Beograd, përcaktojnë edhe dinamikën e procesit të normalizimit dhe implementimit të marrëveshjes se Brukselit. Natyrisht që ka pas mundësi që të dyja palët të bëjnë të njëanshme shumë gjera, në veçanti ana e Beogradit, që të përshpejtojë më shumë procesin e eliminimit të institucioneve serbe ne Kosovë, por kjo nuk ka ndodhur”, tha Rashiti.

Vazhdimi i dialogut dhe zbatimi i marrëveshjeve të arritura, është potencuar si një nga prioritetet politike, jo vetëm për Kosovën, por edhe Serbinë për vitin 2015.

Dialogu ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit ndërmjetësohet nga Bashkimi Evropian.

Pas një periudhe dinamike të bisedimeve gjatë vitit 2013, në vitin 2014, kishte më pak takime për shkak të zgjedhjeve dhe formimit të institucioneve të reja si në Serbi, ashtu edhe në Kosovë. (rel)

PE: Serbia duhet të harmonizojë politikën me BE-në

Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën me BE-në. Në veçanti politikën e jashtme dhe të sigurisë. Por në projekrezolutën e PE paraqiten edhe kushte të tjera.Serbia duhet të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në edhe sa i përket raporteve me Rusinë. Kështu thuhet në projektrezolutën e përgatitur nga përfaqësuesit e Parlamentit Evropian (PE) lidhur me progresin e Serbisë në rrugën e integrimeve evropiane. Në këtë dokument sugjerohet që negociatat me Serbinë të fillojnë me hapjen e kapitujve 23, 24 i 35. Kapitulli i fundit parashikon normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. Rezoluta duhet të miratohet në mars të këtij viti. Por më parë do të debatohet edhe në komisionin e PE për Politikë të Jashtme, ku mund të paraqiten edhe amandamente.
“Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me politikën e BE, duke përfshirë këtu edhe qëndrimet ndaj Rusisë”, thuhet në këtë dokument, ku shprehet shqetësim mbi faktin që “Serbia ende nuk e ka harmonizuar këtë politikë”, edhe pse disa herë i është bërë thirrje që t’u bashkohet masave të BE-së ndaj Rusisë.
Drejtimi i OSBE-së
Në këtë dokument përshëndetet marrja e drejtimit të OSBE-së prej Serbisë në vitin 2015 si dhe përcaktimi i prioriteteve, ku thuhet se Beogradi do t’i mbështesë angazhimet për zgjidhjen e problemeve me mjete paqësore. PE mbështet edhe vazhdimin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit si dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri tani, për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. “Parlamenti Evropian nënvizon se krahas me dialogun duhet të zhvillohen edhe negociatat për kapitullin 35, për noramlizimin e raporteve Kosovë-Serbi”, thuhet në dokument ku nënvizohet se vitin e kaluar ëshë shënuar një ngecje në dialogun mes Prishtinës dhe Beogradit, për shkak të zgjedhjeve në këto dy vende. Në projektrezolutë përshëndetet edhe qëndrimi konstruktiv i Serbisë në raport me vendet e tjera të rajonit, që mundëson thellimin e bashkëpunimit. Përshëndetet edhe takimi mes kryeministrave të Shqipërisë dhe Serbisë, Edi Rama dhe Aleksandar Vuçiq në Beograd, më 10 nëntor 2014.
Serbia ka shprehur gatishmëri për vazhdimin e rrugës së integrimeve evropiane dhe zbatimin e reformave në këtë vend. Por vet zbatimi i tyre do të jetë kushti kryesor që do të vlerësohet në këtë rrugë. Serbisë i bëhet thirrje që të zbatojë të gjitha ligjet e duhura dhe të kryejë reformat e filluara. (dw)

PE: Serbia duhet të harmonizojë politikën me BE-në

Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën me BE-në. Në veçanti politikën e jashtme dhe të sigurisë. Por në projekrezolutën e PE paraqiten edhe kushte të tjera.Serbia duhet të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në edhe sa i përket raporteve me Rusinë. Kështu thuhet në projektrezolutën e përgatitur nga përfaqësuesit e Parlamentit Evropian (PE) lidhur me progresin e Serbisë në rrugën e integrimeve evropiane. Në këtë dokument sugjerohet që negociatat me Serbinë të fillojnë me hapjen e kapitujve 23, 24 i 35. Kapitulli i fundit parashikon normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. Rezoluta duhet të miratohet në mars të këtij viti. Por më parë do të debatohet edhe në komisionin e PE për Politikë të Jashtme, ku mund të paraqiten edhe amandamente.
“Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me politikën e BE, duke përfshirë këtu edhe qëndrimet ndaj Rusisë”, thuhet në këtë dokument, ku shprehet shqetësim mbi faktin që “Serbia ende nuk e ka harmonizuar këtë politikë”, edhe pse disa herë i është bërë thirrje që t’u bashkohet masave të BE-së ndaj Rusisë.
Drejtimi i OSBE-së
Në këtë dokument përshëndetet marrja e drejtimit të OSBE-së prej Serbisë në vitin 2015 si dhe përcaktimi i prioriteteve, ku thuhet se Beogradi do t’i mbështesë angazhimet për zgjidhjen e problemeve me mjete paqësore. PE mbështet edhe vazhdimin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit si dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri tani, për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. “Parlamenti Evropian nënvizon se krahas me dialogun duhet të zhvillohen edhe negociatat për kapitullin 35, për noramlizimin e raporteve Kosovë-Serbi”, thuhet në dokument ku nënvizohet se vitin e kaluar ëshë shënuar një ngecje në dialogun mes Prishtinës dhe Beogradit, për shkak të zgjedhjeve në këto dy vende. Në projektrezolutë përshëndetet edhe qëndrimi konstruktiv i Serbisë në raport me vendet e tjera të rajonit, që mundëson thellimin e bashkëpunimit. Përshëndetet edhe takimi mes kryeministrave të Shqipërisë dhe Serbisë, Edi Rama dhe Aleksandar Vuçiq në Beograd, më 10 nëntor 2014.
Serbia ka shprehur gatishmëri për vazhdimin e rrugës së integrimeve evropiane dhe zbatimin e reformave në këtë vend. Por vet zbatimi i tyre do të jetë kushti kryesor që do të vlerësohet në këtë rrugë. Serbisë i bëhet thirrje që të zbatojë të gjitha ligjet e duhura dhe të kryejë reformat e filluara. (dw)

Mësoni pse Hoxhaj e Rexhepi mbetën jashtë qeverisë!

Nënkryetari i PDK-së, Hajredin Kuçi ka thënë se emërimi i ministrave nga PDK-ja ka shkuar në atë mënyrë që emrat janë propozuar nga kryetari i partisë, Hashim Thaçi, ndërkaq, miratimi është bërë nga ana e Kryesisë së Partisë. Kuçi ka thënë se nuk ka pasur pakënaqësi me emërimet e ministrave. Ai ka dhënë detaje se përse Enver Hoxhaj e Bajram Rexhepi kanë mbetur jashtë qeverisë së Kosovës.I treti i PDK-së, Hajredin Kuçi në një intervistë dhënë për Gazetën Blic, ka treguar detaje interesante se si u arrit koalicioni me LDK-në, si do të emërohen zëvendësministrat e rinj, si do të themelohet Gjykata Speciale, për marrëveshjen me LDK-në, problemet me Listën Serbe.

Ndërkaq, Gazeta Blic fillimisht do ta botoj vetëm këtë pjesë të intervistës, ku Kuçi flet për emërimin e ministrave nga PDK dhe për mbetjen jashtë loje të dy njerëzve kyç, Enver Hoxhaj e Bajram Rexhepi.

Gazeta Blic: Kush vendosi në PDK për emrat e ministrave? Kadri Veseli e Hashim Thaçi, apo Kryesia e partisë?

Hajredin Kuçi: Propozimet kanë ardhur nga kreu i partisë, mirëpo miratimi ka qenë nga ana e Kryesisë së partisë, që është normale.

Gazeta Blic: Kishte befasi tek emrat. Z. Enver Hoxhaj dhe z. Bajram Rexhepi mbetën anash. Pse ndodhën këto befasi

Hajredin Kuçi: Për aq sa e di z. Hoxhaj e ka pasur një ofertë që të jetë ministër për çështje të dialogut, për arsye të ndryshme ka refuzuar që të jetë në atë pozitë. Ndërsa, për z. Rexhepi ndoshta ka qenë problem dikasteri, që ministria e Brendshme, por edhe ajo e Shëndetësisë i takoj dikujt tjetër. Por, unë mendoj që të dy janë kontributdhënës për partinë, dhe janë njerëz që jo vetëm që në të kaluarën kanë dhënë për partinë, por edhe në të ardhmen PDK mund të llogaris në ta dhe ata në PDK-në.

Gazeta Blic: Ju jeni ndër njerëzit kyç të PDK-së, cili ka qenë kriteri kryesor për emrat e ministrave? Ka qenë edhe performanca në të kaluarën? Ta zëmë në rastin e ministrisë që e ka drejtuar Bajram Rexhepi ka pasur shumë skandale. Mirëpo, hiq më mirë s’ka qenë as ministria e Jashtme e drejtuar nga Enver Hoxhaj…

Hajredin Kuçi: Janë shumë kritere për të zgjedhur një ministër. Kriteri profesional, afiniteti politik, partiak, afiniteti i bashkëpunimit partiak me partitë tjera që janë në koalicion, me afinitetin e bashkëpunimit me strukturat ndërkombëtare që janë në Kosovë. Dhe këta janë menuar që janë njerëzit adekuat. Me propozim të kryetarit dhe me miratim të kryesisë së partisë janë emëruar. A ka njerëz më të mirë në parti, me siguri që ka dhe nuk kam asnjë dilemë. A ka njerëz që e kanë merituar më shumë, me siguri që ka. Kjo është përzgjedhja aktuale dhe nuk do të thotë që është me tapi posti i ministrit të askujt. PDK në këto dy mandate, dhe tani në të tretin, ka pasur shumë të cilët kanë qenë ministra, janë ndërruar, pastaj janë bërë kryetar komune, janë kthyer përsëri deputet… Pozitat politike dhe kontributi për partinë dhe për vendin nuk është vetëm nga një pozicion, qoftë institucional apo partiak, por sipas afiniteteve. Në momente të caktuara nxjerr njerëz të caktuar.

Gazeta Blic: I kemi parë pakënaqësitë që u shfaqën edhe në PDK edhe me rastin e emërimit të ministarve. Znj. Margarita Kadriu u largua nga PDK. Nuk e tha publikisht se largohet pse nuk u bë ministre, mirëpo ashtu raportuan mediet. A mund të prisni pakënaqësi edhe tek zëvendësministrat?

Hajredin Kuçi: Mua më vjen keq që znj. Kadriu e ka lëshuar PDK-në. Ka qenë e mirëseardhur në PDK. Ka pasur nevojë PDK-ja ende. Natyrisht që ndryshimet edhe angazhimet që i kërkon një individ, janë synimet politike në kuptimin e stazave më të gjata, efektet nuk janë të menjëhershme dhe nuk është “shok- terapi” në politikë me veprime, por sido që të jetë, dhe pres që ajo ta jep kontributin e vetë dhe bashkëpunimin e kemi të mundur.

Gazeta Blic: A ju dëmtuan largimi i Margarita Kadriut, Shaip Mujës dhe Gëzim Kelmendit nga Grupi Parlamentar i PDK-së

Hajredin Kuçi: Absolutisht. Si jo? Çdo largim nga PDK është dëmtim për PDK-në. Dhe neve na vjen keq, dhe unë i ftoj në mënyrën më të sinqertë që t’i gjejnë format e bashkëpunimit, format e tolerancës politike, por jo duke prekur dinjitetin e tyre. Por, ata të dytë (Shaip Muja e Margarita Kadriu) janë që kanë kontribuar për PDK-në në forma nga më të ndryshmet dhe se ka hapësirë ende që të kontribuojnë, jo për PDK-në, por përmes PDK-së për vendin. Dhe unë nuk e ndjej veten mirë edhe si nënkryetar i PDK-së, por edhe si anëtarë, kur i kemi dy deputetë më pak.

Akciza e lartë në naftë pengon uljen e çmimit

Ndryshe nga shtetet tjera në gjithë botën ku çmimet e naftës kanë shënuar rënie të dukshme dhe atë rreth 50 për qind më lirë, në Kosovë vërehet një rënie shumë e lehtë e çmimeve të naftës.Përfaqësues të naftëtarëve në Kosovë, mos rënien e çmimit të naftës ngjashëm me shtetet tjera e arsyetojnë më taksat e larta që ata i paguajnë për këtë produkt, si dhe mungesën e një rregullatori që mbikëqyrë çmimet e naftës.

Fadil Berjani, udhëheqës i Shoqatës se Naftëtarëve në Kosovë, duke bërë një krahasim me vendet e rajonit, ka thënë për Radion Evropa e Lirë, se Kosova akcizën në naftë e ka më të shtrenjtën.

Derisa, Maqedonia sipas Berjanit, akcizën për naftë e ka 20 cent për litër, në Kosovë akciza është 35 cent.

“Aktualisht çmimi i naftës në Kosovë është 0.99 euro deri në 1.05 euro. Por, ky çmim për ekonominë kosovare është çmim i lartë, kur dihet se në Gjermani me çfarë ekonomie ka ajo, çmimi i naftës për litër është 1.05 euro. Këto janë ato probleme që po krijohen për shkak të mungesës së një rregullatori”, thotë Berjani.

Çmimet e derivateve të naftës, ndërtohen nga bursa ndërkombëtare, kursi i dollarit, Tatimi mbi Vlerën e Shtuar ( TVSH), akciza dhe shpenzimet tjera.

Përveç çmimit të blerjes, në Doganat e Kosovës, kompanitë importuese paguajnë akcizë 0.35 euro për një litër naftë, ndërsa për benzinë paguajnë 0.33 euro, pastaj këtu shtohet Tatimi mbi Vlerën e Shtuar, transporti dhe shpenzimet tjera.

Ibrahim Bucaliu, pronari i kompanisë HIB – Petrol , kompani kjo e cila bën transportin e derivateve të naftës në tërë territorin e Kosovës, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë ka treguar se ka rënie të çmimit të naftës, megjithatë sipas tij, janë taksat ato që pamundësojnë rënie më të madhe.

“Çmimin e naftës edhe atë të berzës ne e përcjellim çdo mbrëmje, ne jemi të parapaguar, në berzën botërore i marrim ato çmime që janë në berzë, ne jemi në treg në shitje. Mirëpo se ka rënë çmimi në berzë shteti taksat i ka fikse, e tek ne për një litër naftë paguajnë afër 47 cent taksa”, ka bërë të ditur Bucaliu.

Ai ka treguar se çmimi i naftës i cili ka qenë 1.24 euro për një litër, aktualisht është 0.99 euro deri në 1.00 euro.

Sidoqoftë, udhëheqësi i Shoqatës se Naftëtarëve në Kosovë, Fadil Berjani e ka quajtur mjaft problematike dhe të pa kontrolluar sektorin e naftës në Kosovë. Ai ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës të ndërmarrin hapa konkret në mbikëqyrjen e këtij sektori.

“Bëj apel tek kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, që të bëhet formimi i rregullatorit sa më shpejt në mënyrë që ky sektorë të hyjë nën kontroll. Vetëm më formimin e këtij mekanizmi rregullohet ky sektor, i cili deri më tani ka qenë një sektor i kriminalizuar”, thekson ai.

Zakonisht kur në tregjet evropiane apo edhe më gjerë çmimet e produkteve të ndryshme kanë shënuar ngritje, kjo është reflektuar menjëherë edhe në Kosovë, por që sipas njohësve të çështjeve ekonomike në Prishtinë, kjo nuk po bëhet kur ka ulje.

Ndryshe, Qeveria e Kosovës nuk ka kompetenca që të ndërhyjë në masën e çmimit të ndonjë malli, pasi që vazhdimisht është theksuar se oferta, kërkesa dhe tregjet e jashtme, përcaktojnë çmimet e produkteve të caktuara. (rel)

Prishtina e Beogradi rinisin dialogun me tema të nxehta

Vazhdimi i dialogut dhe zbatimi i marrëveshjeve të arritura, është potencuar si një nga prioritetet politike, jo vetëm për Kosovën, por edhe Serbinë për vitin 2015.Analistët politik, presin që dialogu të vazhdoj por, preferojnë që qeveria e re të ketë një pozicion të ri, duke garantuar më shumë transparencë dhe kontroll parlamentar të marrëveshjeve të arritura.

Fisnik Korenica, nga Grupi për Studime Juridike e Politike në Prishtinë, mendon se Prishtina, përmes një pozicioni të ri, duhet të angazhohet që vazhdimi i dialogut të mos përfshijë në vete edhe çështje të rregullimit të brendshëm të Kosovës, por vetëm çështje bilaterale mes dyja shteteve dhe tema që kanë të bëjnë me largimin e prezencës së shtetit të Serbisë në Kosovë.

“Besoj që janë tri prioritete që janë edhe në listën e Bashkimit Evropian, që eventualisht mund të jenë tema të këtij dialogu. E para është çështja e sistemit gjyqësor në veriun e vendit, ngase në veriun e vendit vazhdon që të mos ketë prezencë as të sistemit prokurorial e as gjyqësor të Republikës së Kosovës”, ka thënë Korenica.

Dy temat tjera, sipas Fisnik Korenicës, do të duhej të ishin ndalja e financimit nga ana e Beogradit për shërbimet publike në komunat veriore të Kosovës dhe largimi i barrikadave.

Ndërkohë, Naim Rashiti, nga Grupi Ballkanik për Politika, thotë se dialogu do të jetë kryesisht i ndërlidhur me implementimin e marrëveshjes së parë të Brukselit, e cila, realisht, është dashur të zbatohet gjatë vitit 2014.

“Besoj që liderët e Kosovës, Mustafa e Thaçi, duhet të jenë të angazhuar së bashku në procesin e dialogut. Po ashtu edhe në Serbi, Vuçiq e Daçiq, do të jenë pjesë përbërëse e dialogut. Do të shohim një rinisje të dialogut me çështjet e mbetura, kyçe, të marrëveshjes së parë, që ndërlidhet me Asociacionin dhe kompletimin e integrimit të serbëve të Kosovës, në kuadër të jetës institucionale të Kosovës”, ka thënë Rashiti.

Sipas Naim Rashitit ky proces do të duhej të përmbyllej brenda vitit 2015, në mënyrë që në vitin 2016, të mos ketë më institucione të financuara paralelisht nga Republika e Serbisë në Kosovë.

Në anën tjetër, Fisnik Korenica mendon se Prishtina zyrtare do të duhej që në takimin e radhës në nivel kryeministrash, që sipas paralajmërimeve, mund të mbahet më 9 shkurt në Bruksel, ta bëj me dije se nuk ka zbatim të marrëveshjeve pa largimin e barrikadës mbi urën e lumit Ibër në Mitrovicë dhe pa largimin e strukturave paralele të sigurisë që kontrollohen nga Serbia.

Korenica ka komentuar edhe deklaratat e zyrtarëve të Beogradit që një nga temat e diskutimit të jetë statuti i Asociacionit të Komunave Serbe, duke thënë se krijimi i këtij Asociacioni është përmbyllur si temë debati dhe tani serbët lokal në koordinim me Qeverinë në Prishtinë, duhet të miratojnë edhe statutin.

“Natyrisht që statuti i Asociasionit të Komunave Serbe është një pikë problematike, por Qeveria e Kosovës në asnjë mënyrë nuk do të duhej që të pranonte ta fuste atë në dialog të ri me Beogradin sepse një gjë e tillë do të nënkuptonte hapje të marrëveshjes së 19 prillit dhe vazhdim të retorikës që ka përfunduar dhe është dashur të përfundonte në muajin prill të vitit të kaluar”, ka theksuar Korenica.

Në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, pati deklaruar se qeveria e tij do ta ketë prioritet dialogun, por do të insistoj që ai të jetë më i qartë dhe marrëveshjet të jenë më mirë të detajuara.

“Ne dëshirojmë që edhe profili i dialogut si edhe përmbajtja dhe kornizat e dialogut, të jenë të tilla që të garantojnë qëndrueshmëri që mos të vijmë në situatë që njëherë të dialogojmë dhe të merremi vesh në Bruksel dhe pastaj të ulemi së dyti dhe të dialogojmë se si të zbatohen marrëveshjet që arrihen në Bruksel, por që të arrijmë deri te marrëveshjet që mund të zbatohen pa probleme”, ka thënë Mustafa.

Dialogu ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit po ndërmjetësohet nga Bashkimi Evropian. Pas një periudhe dinamike të bisedimeve gjatë vitit 2013, në vitin 2014, kishte më shumë takime në nivele teknike, për shkak të zgjedhjeve dhe formimit të institucioneve të reja si në Serbi ashtu edhe në Kosovë.

Përmes këtij procesi, Brukseli po synon të arrijë deri te normalizimi i marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, si një nga parakushtet për realizimin e aspiratave të tyre për anëtarësim në Bashkimin Evropian në vitet e ardhshme. (rel)

Selimi: Kosova po zbrazet

Është krijuar një situatë politike që i ngjan asaj para luftës, situatës më të rëndë të shqiptarëve në gjysmëshekullin e fundit, thotë Rexhep Selimi i Vetëvendosjes.Rexhep Selimi mendon se viti 2014 ishte vit ideal për ndryshimin e kursit politik në Kosovë. Hapi i parë kishte ndodhur me formimin e Bllokut, që kishte synim largimin e PDK-së nga pushteti.

Por, kërkesa e LDK-së për ridizajnim të marrëveshjes me të cilën Ramush Haradinaj i AAK-së ishte nominuar Kryeministër më 10 qershor, pas vendimit të partnerëve të koalicionit për heqje dorë nga kryeparlamentari, prishi gjithçka.

Megjithëse nuk funksionoi, Rexhep Selimi i Vetëvendosjes thotë në një intervistë për Politiko.net se Blloku ishte një tregues se vendi mund të ndryshojë, pavarësisht se ndryshimi nuk ndodhi.

“Njëra nga veçoritë me të cilën do ta karakterizoja vitin 2014 është mundësia e pamundësuar për ndryshim të kursit të shtetit në Kosovë, për shkak se ky vit ishte shumë i vështirë, vit me vendime të vështira, por jo të harrohet fakti se ne kishim një mundësi për ta ndryshuar kursin e zhvillimit të shtetit dhe kjo nuk u shfrytëzua”.

“Kështu që do ta vlerësoja me një fjali të shkurtër se ky ishte vit i mundësisë për ndryshim, por nuk solli ndryshimin”.

“Ishte një situatë për ta krijuar mundësinë dhe mundësia që u krijua kishte meritorët e saj. Ky ishte një tregues se vendi mund të ndryshojë pavarësisht se ndodhi kështu”, shprehet Rexhep Selimi.

“Për herë të parë u krijua një shumicë e mbështetur në dy marrëveshje politike, ajo që ishte me rëndësi është se u krijua një situatë politike e cila ishte në favor të mbrojtjes së kushtetutshmërisë së Kosovës, mbrojtjes së sovranitetit të Kosovës përballë disa fenomeneve dhe dukurive apo ngjarjeve zhvilloheshin nga udhëheqës tjerë në bisedimet me Serbinë”.

Rexhep Selimi deklaron se fajtorët për prishjen e marrëveshjes dihet se kush janë. LDK, sipas tij, e ka marrë përgjegjësinë mbi supe për ta vazhduar qeverisjen e keqe.

“Pse nuk ndodhi kjo dihet. Faktet janë kryeneçe, për gjërat që çoi në prishjen e Bllokut politik, janë protagonistët të cilët e kanë marrë përsipër prishjen e këtij Blloku. Nuk kemi nevojë të bëjmë me gisht në drejtim të askujt, pasi ata e kanë marrë vetë përsipër prishjen e këtij Blloku për t’u bërë bashkë me një partner që e kanë zgjedhur si partner politik për ta formuar Qeverinë e Kosovës”.

“Pra, nuk ka nevojë ta fajësojmë LDK-në, sepse fajin vetë LDK e ka marrë përsipër për ta marrë përgjegjësinë për të mos e ndryshuar kursin e zhvillimit të shtetit në Kosovë”.

Ikja e të rinjve nga Kosova në drejtim të Hungarisë e kanë shqetësuar gjithashtu deputetin e Vetëvendosjes. Rexhep Selimi thotë se largimi masiv i qytetarëve është i dhimbshëm. Sipas tij, Kosova po zbrazet dhe njerëzit po ia kthejnë shpinën asaj që e duan më së shumti.

“Është shumë e dhimbshme që 15 vjet pas përfundimit të luftës, është shume vështirë për ta besuar por është krijuar një situatë politike që i ngjan situatës së para luftës, situatës më të rëndë të shqiptarëve në gjysmëshekullin e fundit siç kanë qenë vitet ’90”.

“Kush është motivi që shtyrë këta njerëz të mos e duan atë për të cilën ishin të gatshëm të japin jetën. Përgjigja është rreth nesh, përgjigja është ajo çfarë shoh në rrugë, në administratë, në Qeveri, përgjigja është ajo çfarë që nuk e shohim si perspektivë rreth nesh. Vërtetë përgjigja është dhimbshme, sepse Kosova po vazhdon të zbrazet dhe njerëzit po ia kthejnë shpinën asaj që e duan më së shumti”. /Politiko.net/

Institucionet e Kosovës përballë krijimit të Gjykatës Speciale

Përfaqësues amerikanë dhe evropianë në muajt e parë të vitit 2014, u patën vënë në aktivitete diplomatike për të bindur autoritetet e Kosovës që të miratojnë themelimin e një Tribunali ose Gjykatë Speciale për të hetuar dhe gjykuar rastet e dyshuara për krime lufte.Themelimi i Gjykatës Speciale për krimet e luftës ka pasuar raportin e zviceranit Dick Marty, i miratuar edhe nga Këshilli i Evropës mbi dyshimet për trafik organesh të serbëve nga ish-pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në rastin e ashtuquajtur “Shtëpia e verdhë”.

Mbi bazën e këtij raporti, janë zhvilluar hetime nga prokurori amerikan Clint Wiliamson mbi dyshimet për trafik organesh në rastin e”Shtëpisë së verdhë”.

Deputetët dhe subjektet politike fillimisht e kishin kundërshtuar themelimin e kësaj gjykate, por me vonë ata zbutën qëndrimet e tyre.

Zbutja e terminologjisë nga fjala Tribunal në Gjykatë Speciale, sadopak i pati relaksuar qëndrimet e partive parlamentare.

Deputetët e legjislaturës së katërt të Kuvendit të Kosovës, në muajin prill të vitit 2014 kanë miratuar vendimin për themelimin e Gjykatës Speciale për krimet e luftës.

Ata patën deklaruar se një vendim i tillë konsiderohet të jetë një nga vendimet më të vështira që ka marr Kuvendi i Kosovës viteve të fundit.

Gjatë fjalimit të tij para Kuvendit,ish-kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi është shprehur se kërkesa e bashkësisë ndërkombëtare ndaj Kosovës për themelimin e Gjykatës për krime lufte është padrejtësia dhe fyerja më e madhe që i bëhet Kosovës.

“Kërkesa e bashkësisë ndërkombëtare ndaj Kosovës për të themeluar një Gjykatë Speciale, që do të trajtojë ndonjë akuzë të mundshme, e cila do të mund të rezultojë nga hetimet e Task Forcës Speciale Hetuese e themeluar nga Bashkimit Evropian, për të adresuar pretendimet e dala nga Raporti i Dick Martyt, është padrejtësia dhe fyerja më e madhe që mund t’i bëhet shtetit të Kosovës dhe shoqërisë kosovare”, është shprehur Thaçi.

Ish-kryeministri Thaçi pat thënë po ashtu se UÇK-ja, pjesëtarët e së cilës mund të jenë objekti kryesor i ndjekjes nga kjo gjykatë, ka bërë luftë të drejtë dhe ka respektuar normat ndërkombëtare.

“Pikërisht për këtë shkak Kosova u ndihmua nga aleatët ndërkombëtarë dhe e fitoi luftën çlirimtare”, ka deklaruar Thaçi.

Ndryshe, që nga fillimi kur është kërkuar që të formohet kjo gjykatë, Lëvizja Vetëvendosje e ka kundërshtuar atë.

Lideri i Vetëvendosjes, Albin Kurti ka thënë se Kuvendi nuk do të duhej të miratonte themelimin e kësaj Gjykate, dhe është shprehur i bindur se as Këshilli i Sigurimit nuk do ta themelonte atë.

“Shpeshherë më duket se një pretendim i tillë është më shumë një shantazh në mënyrë që Kosova vullnetarisht ta pranoj një gjykatë të veçantë, sesa që realisht një gjë e tillë do të mund të ndodhte. Dihet që tribunalet ndërkombëtare krijohen për katër lloje të krimeve; krimet e gjenocidit, krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe krimet e agresionit. Nuk ka tribunave ndërkombëtare as për trafikim të organeve e madje as për terrorizëm”, është shprehur Kurti.

Pas miratimit politik nga autoritetet e Prishtinës, tani proceduralisht mbetet që institucionet e reja të krijojnë bazën ligjore për themelimin e kësaj Gjykate.

Profesori i çështjeve kushtetuese – juridike, Riza Smaka thotë se për themelimin e saj, Kosova do të ketë nevojë të miratojë bazën ligjore, pasi që një Gjykatë e tillë nuk parashihet me ligjet aktuale.

“Do të duhet të bëhet ndryshimi dhe modifikimi i Ligjit për Gjykatat dhe aty të përcaktohet ndër tjera edhe kjo Gjykatë. Më pastaj, besoj se do të duhet të bëhet një akt ligjor special që i parasheh këto dispozita tjera sa i përket juridiksionit të kësaj Gjykate dhe të miratohej në procedurë, në mënyrë që të fillojë së zbatuari Ligji për Gjykatën Speciale”, ka thënë Smaka, për Radion Evropa e Lirë.

Së fundmi presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga, lidhur me themelimin e Gjykatës Speciale ka thënë “Kosova duhet të qëndrojë stoike edhe përballë sprovës së radhës që ndërlidhet me të kaluarën tonë të dhimbshme.

“Kuvendi i Kosovës ka mbështetur krijimin e Gjykatës Speciale, e cila do t’i adresojë akuzat për krime lufte që dalin nga raporti i Këshillit të Evropës të vitit 2010 dhe duhet sa më shpejt të përmbushë obligimin e vet për themelimin e saj si dëshmi që jemi shtet i ndërtuar mbi parimin e drejtësisë për të gjithë”, ka thënë Presidentja e Kosovës.

Në ketë drejtim edhe zëvendëskryeministri i Kosovës Hashim Thaçi, njëherësh ministër i Jashtëm i Kosovës, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë ka thënë se Institucionet e Republikës së Kosovës do të jenë të përgjegjshme dhe në bashkëpunim do t’i kryejnë të gjitha obligimet që kanë kur behet fjale për formimin e Gjykatës Speciale.

“Kosova nuk ka asgjë për të fshehur, sa më shpejtë që zbardhen këto dyshime të padrejta në raport me Kosovën, në raport me luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe individëve të saj, aq më mirë është për Kosovën dhe qytetarët e Kosovës, prandaj Kosova do t’i kryejë të gjitha obligimet e veta”, ka deklaruar Thaçi.

Prokurori kryesor i grupit hetues të Bashkimit Evropian, Clint Williamson, mbi pretendimet e të dërguarit të Këshillit të Evropës, Dick Marty për trafikim organesh dhe krime lufte në Kosovë, ka thënë “është përballur me sfida për mbledhjen e provave për të dëshmuar akuzën për trafikim organesh”.

Por, sipas zotit Williamson, kjo nuk nënkupton se grupi hetues ka hequr dorë nga ky pretendim. Ai ka thënë se hetimet do të vazhdojnë, meqë ekziston dyshimi se një krim i këtillë ka ndodhur në shkallë të kufizuar.

“Ka shenja bindëse që kjo praktikë ka ndodhur në një shkallë shumë të kufizuar dhe që një numër i vogël njerëzish janë vrarë me qëllimin e nxjerrjes dhe trafikimit të organeve të tyre”, ka thënë zoti Williamson.

Ai ka paralajmëruar ndërkaq ngritjen e aktakuzës kundër disa zyrtarëve të lartë të ish Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës për “shkelje të rënda të së drejtës ndërkombëtare humanitare, duke përfshirë krimet kundër njerëzimit dhe krimet e luftës”.

Kryeprokurori Williamson është shprehur se “viktimat e këtyre krimeve ishin kryesisht serbë, romë dhe pakica të tjera, por gjithashtu shqiptarë të Kosovës, të cilët u etiketuan si kolaboracionistë të serbëve ose të cilët ishin thjeshtë kundërshtarë politik të udhëheqësisë së UÇK-së”.

“Elementë të caktuar të UÇK-së qëllimisht i vunë popullsitë pakicë në shënjestër me veprat e persekutimit që përfshinin vrasje të paligjshme, rrëmbime, zhdukje të detyruara, burgime të paligjshme në kampe në Kosovë dhe në Shqipëri, dhunë seksuale, forma të tjera të trajtimit çnjerëzor, zhvendosje me dhunë të individëve nga shtëpitë dhe komunitetet e tyre si dhe përdhosjen dhe shkatërrimin e kishave dhe vendeve të tjera fetare”, ka thënë kryeprokurori.

Gjykata Speciale për krimet e luftës, pritet të ketë dy dhoma, një në Kosovë dhe tjetrën në Holandë.

Dhoma jashtë Kosovës do të merrej kryesisht me dëshmitë e dëshmitarëve të mbrojtur.

Sido që të jetë, ngritja eventuale e aktpadive, të cilat i ka përmendur prokurori Williamson, nuk do të jetë e mundur deri në formimin e Gjykatës speciale për krime lufte, për të cilën Kuvendi i Kosovës ka dhënë miratimin. (rel)

Serbët e (pa)ndarë në veri e jug

Ambiciet e serbëve që jetojnë në Kosovë janë të shumta për vitin 2015, por ambicia e parë është që të ndryshohet trajtimi i bashkësisë serbe, si bashkësi e ndarë në serbë të veriut dhe serb të jugut të Kosovës, vlerësojnë përfaqësuesit institucional të serbëve dhe njohësit serb të zhvillimeve politike në Kosovë.Aleksandar Jablanoviq, ministër për Komunitete dhe Kthim në Qeverinë e Kosovës dhe lider i Listës Serbe, duke folur për Radion Evropa e Lirë, vlerëson se është përgjegjësi e politikanëve serb që ta mundësojnë që bashkësia e tyre në Kosovë të mos shikohet si e ndarë.

“Kjo ndarje është krijuar në mënyrë artificiale, për të zvogëluar rëndësinë e popullit serb në Kosovë, e më këtë edhe të përfaqësuesve të tyre politik”, tha Jablanoviq.

Sipas tij, tashmë për herë të parë, pas 15 vjet, Lista Serbe ka sjellë unitetin e plotë në skenën politike që i përfaqëson serbët në Kosovë. Ai poashtu thotë se ambiciet e serbëve në veri dhe në jug të Kosovës, janë të njëjta.

“Ata duan të jenë të mbrojtur me të gjitha normat ligjore ekzistuese në Kosovë. T’i realizojnë të drejtat e tyre në mënyrën më të mirë të mundshme, e para së gjithash, që përfaqësuesit e tyre politik, fillimisht tu mundësojnë të paktën ato të drejta, të cilat në Kosovë janë të garantuar me Kushtetutë dhe ligj për jo shqiptarët, në këtë rast, për serbët”, theksoi Jablanoviq.

Por, Rangjel Nokiq, njohës i zhvillimeve politike nga Graçanica, thotë për Radion Evropa e Lirë, që gjatë vitit 2015 politikanët duhet të angazhohen në drejtim të asaj që të barazohen mundësitë për të gjithë serbët, në jug dhe në veri të vendit. Ambicia e përbashkët e serbëve të Kosovës, në përgjithësi, sipas tij, është formimi i Bashkësisë së komunave me shumicë serbe dhe ai pret që kjo bashkësi të gjej themelet e veta në kuadër të ligjeve ekzistuese të Kosovës.

Kjo, sipas tij, do të mundësonte që problemet e serbëve të zgjidhen në mënyrë të barabartë, pa ndarje në pikëvështrimin jug dhe veri, për faktin se sipas tij, serbët në jug të Kosovës më shumë luftojnë për ekzistencë, se sa ata në veri, të cilët siç thotë ai, financohen edhe nga Beogradi.

“Në jug, njerëzit janë më afër realitetit. Ata, në të vërtetë, i vlerësojnë mundësitë përballë realitetit. Në veri është situata krejtësisht ndryshe. Unë në njëfarë masë, edhe e kuptoj këtë. Serbët në jug tashmë një kohë të gjatë janë pjesë e institucioneve dhe janë mësuar me këtë.”

“Mendoj se tash është një paradoks i vogël, për shkak se në qeverinë e tashme të Kosovës, numri më i madh i serbëve në institucione është nga veriu i Kosovës dhe kjo situatëe ngadalëson barazimin. Por, megjithatë mendoj se është mirë, sepse ata njerëz nga veriu duhet ta ndjejnë funksionimin e institucioneve”, theksoi Nojkiq.

Marko Jakshiq, politikan serb nga Mitrovica e veriut, që i takon taborit të kundërshtarëve të pjesëmarrjes së serbëve në institucionet e Kosovës, duke folur për Radion Evropa e Lirë, vlerëson se të gjitha ambiciet jetësore të serbëve që jetojnë në Kosovë janë të ndërlidhura me ambiciet politike.

“Dëshira e të gjithë serbëve është që të jetojnë në shtetin e Serbisë. Mendoj se kjo është çështja themelore, sepse nëse nuk jetojnë në shtetin e Serbisë, ata nuk kanë as ardhmëri e as perspektivë për mbijetesë të mëtejme në Kosovë. Vetëm kjo mund t’ju ofroj mbrojtje të drejtë.”

“Ndërkaq, kjo nomenklaturë politike që është në Beograd dhe që i përfaqëson edhe serbët në Kosovë, është pafuqishme dhe e brishtë dhe nuk mund t’i realizoj këto ambicie”, theksoi Jakshiq.

Ai theksoi se pjesa më e madhe e liderëve të deritashëm serb të Kosovës, në qetësi po e braktisin Kosovën, për shkak se, sipas tij, nuk mund të ndikojnë në, siç e quajti ai, gjeopolitikën e botës. (rel)