Koment: skepticizëm pas Minsk II

Skepticizmi mbetet edhe pas deklarimit për marrëveshje për një armëpushim në lindje të Ukrainës në samitin Minsk II, mendon Ingo Mannteufel.Një gjë që mbetet ende e paqartë edhe pse ndërkohë në Minsk pas një maratone të gjatë bisedimesh që vazhduan gjatë gjithë natës u mbyll samiti për Ukrainën mes kancelares gjermane Merkel dhe presidentëeve të Rusisë, Francës e Ukrainës, Putin, Hollande dhe Poroshenko. I pari u shpreh pas bisedimeve në një konferencë shtypi presidenti rus Putin, i cili deklaroi se palët e konfliktit kanë rënë dakord për një armëpushim në lindje të Ukrainës më 15 shkurt. Këtë e konfirmuan më vonë edhe kancelarja gjermane dhe presidenti francez.
Minsk II asgjë më shumë se Minsk I?
Fundi i luftimeve dhe i vrasjeve në lindje të Ukrainës padyshim do të ishte një rezultat i gëzueshëm, por në sfondin e të dhënave të kursyera që jepen mbi marëveshjen aktuale të ngjallet më shumë skepticizëm. Me sa duket në marrëveshjen e re – Minsk II – nuk është rënë dakord për asgjë më shumë se sa në marrëveshjen e parë në Minsk në shtator 2014. Edhe në këtë marrëveshje ishte vendosur për armëpushimin dhe tërheqjen e armatimeve të rënda, por armëpushimi nuk u respektua asnjëherë. Ndërkohë luftëtarët e mbështetur nga Rusia përmes ofensivës ushtarake kanë arritur të fitojnë territor në të gjitha frontet. Në qendër të luftimeve aktualisht ndodhet nyja e rëndësishme logjistike hekurudhore në Debalzevo, që me sa duket separatistët e kanë rrethuar, por të cilën trupat qeveritare ukrainase është e kuptueshme që nuk do ta dorëzojnë pa luftë.
Edhe pse duhet pasur kujdes nisur nga fakti që deri tani dihen shumë pak detaje të marrëveshjes, ka vend për të qenë mjaft skeptikë nëse do të respektohet vërtetë armëpushimi, për të cilin është rënë dakord duke nisur nga 15 shkurti. Tek e fundit çdo marrëveshje për armëpushim ka sukses vetëm nëse zona e çmilitarizuar midis palëve të konfliktit mbikqyret prej forcave të pavarura. Në rast të kundërt ka shumë gjasa, që luftimet të vazhdojnë.
Pas Minsk II për në Bruksel
Pritet që presidenti i Francës Hollande dhe kancelarja gjermane Merkel përshtypjet e tyre nga bisedimet e zhvilluara gjatë natës me Putinin dhe Poroshenkon t’ua komunikojnë në samitin e Brukselit krerëve të vendeve të BE-së. Nëse konfirmohet skepticizimi, që as Minsk II nuk nënkupton fundin e gjakderdhjes, atëherë s’mund të përjashtohet, që pavarësisht bisedimeve të gjata diplomatike sërish do të dskutohet për sanskione të mëtejshme apo edhe për furnizime me armë në Ukrainë. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>