Fosilet e gjetura në Afrikën e Jugut përballë teorisë së evolucionit

FosiletEkipi shkencor që bëri bujë në vitin 2015 duke zbuluar një të afërm të lashtë me njeriun, thotë se zbulimet e fundit mund të ndryshojnë mënyrën se si e shikojmë evolucionin njerëzor.

Gjetjet, të cilat do të publikohen këtë javë një revistën shkencore “Elife” përfshijnë zbulimin e një shpelle të dytë me fosile të species me tru të vogël të quajtur hominin “Homo Naledi” dhe moshën çuditërisht të re të fosileve.

“Kocka të reja”

Kockat e gjetura në këto shpella të pasura me fosile në verilindje të Johanesburgut, fillimisht mendohej se ishin mbi 2 milion vjet të lashta, duke i bërë këto specie, kandidatë për paraardhës të mundshëm të njerëzimit. Madje disa në komunitetin shkencor shtruan pyetjen për “hallkën e munguar” në lidhjen mes majmunit dhe njeriut.

Megjithatë, analiza të pavarura të grupit të parë të fosileve e përcaktojnë moshën e tyre mes 236 mijë deri 335 mijë vjet të vjetra. Kjo do të thotë se ata jetonin në një njëjtën kohë me njerëzit e lashtë. Shkencëtarët thonë se ata besojnë se këto specie kanë një origjinë shumë më të hershme dhe mbijetuan për më shumë se 2 milion vjet.

Drejtuesi i ekipit shkencor, Lee Berger me Universitetin Witwatersrand të Johanesburgut, thotë se disa artifakte dhe gjeste që mund t’u atribuohen vetëm njerëzve të hershëm, si për shembull mjete pune, zbukurime dhe varrosja e të vdekurve, mund të mos jenë vepër e njeriut.

“Kjo kohë përkon me atë që shumica e arkeologëve dhe paleontropologëve dhe të tjerë, sugjerojnë se vihet re zhvillimi injeriut modern”, thotë ai. “Shumë njerëz argumentojnë se ky zhvillim ndodhi në jugun afrikan. Por tani kemi edhe një specie të re këtu. Nga ky moment, gjithçka është shumë komplekse.”

“Dhoma e të fshehtave”

Shkencëtarët vlerësuan gjetjen, vetëm 100 metra nga shpella ku u gjenden fosilet,një dhomë e ngjashme e ngushtë dhe e vështirë për t’u futur që përmbante eshtrat – duke ngritur mundësinë se speciet Naledi mund ta kishin përdorur këtë hapësirë për të groposur të vdekurit.

”Kjo ka gjasa të bëjë më të besueshme hipotezën se speciet Homo naledi përdorën vende të errëta dhe të largëta për të varrosur të vdekurit e saj”, tha antropologu John Hawks me “Universitetin Wisconsin-Madison”. “Sa shans ka që një varrezë të dytë, pothuajse identike, të jetë një rastësi?”

Mes fosileve të gjetura në guvën e dytë, thotë Lee Berger me Universitetin Witwatersrand në Johanesburg, ndodhet një kafkë thuajse e plotë e një të rrituri, të cilën shkencëtarët e quajtën Neo, që në gjuhën SeSotho (gjuha zyrtare në Lesotho dhe Afrikën e Jugut) do të thotë “dhuratë”.

“Neo ofron një pamje reale se si mund të duket trupi dhe fytyra e kësaj specieje të re jashtëzakonshme. Tregon se kemi qenë paksa të gabuar. Kishim menduar se kishte hundë më të madhe. Aktualisht “Homo Naledi” ka një fytyrë më të sheshtë, më primitive nga sa mendonim, dhe për këtë arsye e kemi vënë më mbrapa një trungu familjar të lidhjes me hominidet (majmunët) e hershme. Është e qartë se pjesë të Homo Naledi të ekzaminuara nga kafka Neo janë shumë primitive, nga më primitivet të para në hominids. Pjesë të tjera janë çuditërisht të avancuara. Faktikisht mund të krahasohen më së shumti me njeriun.”

“Një Epokë e Artë”

Zoti Hawks, bashkëautor i tre botimeve të kësaj jave, thotë se ky zbulim mund të çojë në fillimin e një epoke të re në fushën e tij.

“Ka kaq shumë territor ende të paeksploruar; aq shumë zbulime që duhen bërë saqë ne tani po hyjmë në atë që mendoj se është një epokë e artë”, tha ai për Zërin e Amerikës. “Do të gjejmë më shumë guva me fosile të cilat do të na tregojnë histori që të nuk i presim”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>