Jeta imagjinare në planetin Mars

Mars

Për breza të tërë, njerëzimi ka ëndërruar shkuarjen në planetin Mars për të eksploruar fqinjin më të afërt të tokës. Korrespondenti i Zërit të Amerikës Mike O’Sullivan njofton se ndërsa agjenci të hapësirës si NASA po planifikojnë misione me njerëz drejt planetit, disa vullnetarë në shtetin Hauai po mësojnë se si njerëzit t’i përshtaten muajve të izolimit në një bazë që simulon planetin Mars.

Një vullnetare po jeton prej tetë muajsh në një terren që ngjason me sipërfaqen e Marsit. Gjashtë njerëz janë izoluar në lartësinë e malit vullkanor Mauna Loa, në Ishullin e Madh në Hauai, që ngjason me një bazë në Mars. Projekti, i financuar nga NASA, quhet HI-SEAS. Kim Binsted me Universitetin e Hauait mbikëqyr projektin. Ajo thotë se kjo bazë është ambjenti tokësor më i ngjashëm me Marsin.

“Nga ana vizuale ngjason me Marsin. Duket që nuk ka jetë bimore apo shtazore. Kemi një bukuri vullkanike të formuar ngu shkrumbi i llavës në Mauna Loa.” 

Ekipi prej gjashtë vetësh brenda tendës jeton i izoluar. Personeli mbështetës sjell ushqime dhe furnizime, por nuk lejohet komunikimi me ta. Zonja Binsted thotë se eksperimenti studion bashkëveprimin mes astronautëve.

“Studiojmë se sa mirë punojnë së bashku, si mund t’i mbajmë të kënaqur dhe me furnizime që të mos kenë konfrontime gjatë kësaj kohe tepër të gjatë.” 

Ekipi aktual jeton në tendë që nga muaji tetor dhe do të qendrojë deri në qershor. Ka patur edhe dy ekipe të tjera.

Pjestarët mbajnë lidhje me botën e jashtëme përmes emailit dhe blogjeve.

Dhe përmes videove në YouTube, si kjo nga komandantja e misionit Martha Lenio.

Po ashtu edhe përmes një programi të telefonave celularë që mundëson një komunikim me vonesë 20 minuta sikurse do të ndodhte nga Marsi.

“Po e shijoj këtë mundësi për të jetuar në këtë tendë dhe pretenduar që jam në Mars dhe po mësoj aftësi të reja.”

Por, ky nuk është i vetmi grup vullnetarësh që aspiron Marsin. Një organizatë e quajtur Mars One me qendër në Holandë, ka kërkuar vullnetarë nga e mbarë bota për ata që duan të shkojnë në Mars.

Ky student  inxhinierie nga India është një prej finalistëve të projektit ambicioz privat që po përpiqet të bëjë diçka. Vëzhguesit besojnë se agjencitë hapsinore të Amerikës dhe Evropës kanë më shumë shanse të arrijnë synimin nga viti 2030 apo më vonë. Pavarësisht se kush është i pari, thotë zonja Bindsted, ndërmarrja nuk do të jetë e lehtë.

Ndërkohë, vullnetarët po shijojnë copëza të jetës në një bazë imagjinare të Marsit. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>