Koment: T’i bёhet ballё urrejtjes

kisha vrasjeFalje dhe agjёrim kundёr urrejtjes dhe terrorit. Pas vrasjes sё njё prifti 85 vjeҁar nё Francё katolikёt nё mbarё botёn janё nё zi. Arabia Saudite hesht. Ka shumё, qё duan tё mbjellin urrejtjen, mendon Christoph Strack.

Eshtё njё akt barbar, qё i ka tmerruar njerёzit nё mbarё botёn. Vrasja e pёrgjakshme e njё prifti nё kishёn e tij gjatё meshёs ёshtё njё krim, qё pёrҁmon konvencionet mё tё vjetra nё botё: qё vendet shenjta – nё tempuj antikё, nё sinagoga e kisha – janё dosmosdoshmёrisht tё shenjta dhe pёrmёtepёr nё to u garantohet mbrojtje dhe siguri tё arratisurve.

Eshtё njё akt barbar, qё e prek nё shpirt Francёn e plagosur. Kёtё vend laik tё karakterizuar megjithatё prejreligjionit. Franca, motra mё e vjetёr e Romёs. Fshatrat nё Normandi, Burgonjё, Vendee janё tё njohura. Kёto janё vende, nё tё cilat zakonisht ndodhen kisha tё mёdha. Pёrse kёtu nё njё kishё tё tillё njё prift i moshuar celebron njё meshё tё thjeshtё e dinjitoze, sepse ajo ёshtё jeta e tij.

Lutje kundёr terrorit e dhunёs

Nё Saint-Etienne-du-Rouvray ky ishte Jacques Hamel, gati 86 vjeҁ, prift qysh prej 58 vjetёsh. Edhe dhjetё vjet pas daljes nё pension ai qendronte nё altar, konsiderohej e vlerёsohej nga komuniteti si i ndjeshёm, i thjeshtё dhe miqёsor. E ishte po aq i varfёr e modest, ashtu si edhe priftёrinjtё e thjeshtё nё zonat rurale nё Francё.

Dy xhelatёt e terrorit, qё mёsynё nё kishё, e ulёn priftin nё gjunjё. E kur burri i moshuar donte tё mbrohej, ata i prenё atij gёrmazin. Nё kishё para altarit. Koncepti i martirizimit pёrbaltet prej islamistёve. Kur ata vrasin dhe e celebrojnё veten si “martirё”. Nё fakt me kёto veprime ata janё vetёm kriminelё qё pёrҁmojnё njerёzit.

Père Jacques Hamel nё tё kundёrt ёshtё njё martir nё kuptimin e mirfilltё tё fjalёs. I vrarё i pafajshёm, duke u falur dhe duke besuar. Franca ende vazhdon tё tronditet prej tё tillё shembujsh. Shtatё novicёve, qё mё 1996 pёrjetuan vdekje maritrёsh nё malёsitё Atlas tё Algjerisё, sё fundi iu kushtua njё shesh nё Paris.

Kryepeshkopi i Rouenit Dominique Lebrun pёrjetoi vdekjen e priftit tё tij nё Krakov nё ditёn botёrore tё rinisё. I tronditur dhe i shokuar. E megjithatё ai tha njё fjali tё madhe: “Kisha Katolike nuk njeh armё tjetёr, veҁ fljes dhe vёllazёrisё mes njerёzve.” Kisha e Francёs tani do tё falet dhe do tё agjёrojё njё ditё tё tёrё.

Urrejtja dhe ҁfarё qendron pas saj

Pas saj qendron vendosmёria pёr hakmarrje. Kryetari i Konferencёs sё Peshkopёve gjermanё, kardinali Reinhard Marx, u shpreh ngjashёm: Akti i Saint-Etienne-du-Rouvray duhet tё mbjellё urrejtje, “kёsaj ne do t’i bёjmё ballё”. Duhet bёrё gjithҁka, nё mёnyrё qё masakra tё mos shkaktojё dhunё tё re.

Megjithatё mbetet pyetja lidhur me verbёrinё e dorasve. Ndaj marrёzisё sё njё sistemi si i ashtuquajturi “Shteti Islamik”, qё celebron vdekjen. Duke provokuar. Myslimanёt nё Gjermani si Aiman Mazyek dёnojnё vrasjen e Père Hamel, ashtu si edhe sulmet e tjera vrasёsё tё kёtyre ditёve. Ata janё parnerё tё sprovuar nё bashkёekzistencёn e religjoneve, megjithatё ato janё tё paaftё tё veprojnё.

Do tё ishte i udhёs njё reagim nga Riadi. Kur ёshtё tronditur vahabizmi prej akteve terroriste? Kur do tё pasojё njё dёnim i qartё prej predikuesve nё xhamitё e shkollat nё mbarё botёn tё financuar prej Arabisё Saudite ndaj tё vetёshpallurve luftёtarё pёr mёsimin e Islamit? Urrejtja dhe barbaria ka shumё qё luajnё fijet nё prapaskenё Ka edhe shumё, ё e pranojnё mizorinё. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>