Monumentet, në kopje virtuale

kopje virtualeShkatërrimi i monumenteve të lashta në Siri ishte një kujtesë për botën se objektet e pazëvendësueshme të trashëgimisë botërore mund të humbasin përgjithmonë, si rezultat i luftërave apo ndonjë katastrofe natyrore. Duke përdorur teknologji me kosto të përballueshme, studiuesit e Universitetit të Indianës, në bashkëpunim me ekspertë të artit nga Galeria e famshme Uffizi (Ufici) në Firence, ka nisur një projekt 5-vjeçar për të krijuar kopje virtuale të skulpturave të lashta greke dhe romake të muzeut. Korrespondenti i Zërit të Amerikës, George Putic sjell hollësitë.​

Shumë nga 1,250 skulpturat e lashta të ekspozuara në Galerinë Uffizi kanë shërbyer si frymëzim për artistët dhe si objekte studimi për historianët dhe antropologët. Shkatërrimi i njërës nga këto skulptura do të ishte një humbje e përhershme.

Ruajtja ultra-afatgjatë e objekteve fizike në formë dixhitale, e quajtur fotogrametri, në të kaluarën ka qenë një proces i ngadaltë dhe i shtrenjtë. Por tani kjo ka ndryshuar, thotë udhëheqësi i projektit, profesori i Universitetit të Indianës, Robert Frischer. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>