NASA, bashkëpunim me Rusinë për një “portë hapësinore”

kosmonautAgjencia amerikane e hapësirës NASA thotë se do të bashkëpunojë me agjencinë ruse hapsinore Roscosmos për ndërtimin e asaj që e quajnë një “portë e thellë hapësinore” në afërsi të Hënës.

Stacioni hapësinor hënor, ende në fazën e konceptimit, është pjesë e një projekti afatgjatë që synon dërgimin e njerëzve në Mars.

Administratori në detyrë i NASA-s Robert Lightfoot tha të mërkurën “NASA është e kënaqur të shohë interesin në rritje ndërkombëtar për të lëvizur në hapësirën mes Hënës dhe Tokës si hapi i ardhshëm për avancimin e eksplorimit të hapësirës njerëzore”.

Sipas tij, koncepti i “portës” do të shërbejë si “një mundësi për të përcaktuar llojin e eksplorimit dhe që ai të jetë i përballueshme financiarisht si dhe të garantojë qëndrueshmëri”.

Ideja që qëndron pas projektit të portës është ndërtimi i një objekti hapësinor që orbiton rreth hënës dhe që do të shërbejë si një pikë ndalimi për eksplorime më të thella në hapësirë. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>