Një ide e re për avionët

avioniThe world’s largest airplane, Ukrainian Antonov An-225 Mriya takes off at the airport near Hostomel near Kiev , Ukraine, Tuesday, May 10, 2016.

Një inxhinier aviacioni ukrainas ka projektuar një tip të ri avioni, me synimin për të përmirësuar sigurinë në rastet e emergjencave ndërsa avioni ndodhet në ajër. Aeroplani ka një kabinë, e cila mund të shkëputet nga pjesa tjetër e mjetit fluturues dhe të zbresë në tokë me parashuta.

Mund të duket e pazakontë, por ideja për të përmirësuar sigurinë e avionit i përket një ish inxhinieri të aviacionit, i cili ka marrë edhe patentën e zbulimit të tij.

Ky zbulim është një kabinë e shkëputëshme nga trupi i avionit, në rastet e urgjencave, ndërsa avioni ndodhet në ajër.

Kapsula mund të zbresë në tokë në mënyrë të pavarur nga avioni, me ndihmën e parashutave të ndërtuara enkas për këtë si dhe jastëkëve me ajër, që pakësojnë tronditjet gjatë uljes në tokë.

Në raste emergjente, pasagjerët e avionit të ri do të kenë mundësi të dalin nga të dyja anët e kapsulës.

Kjo ide e re është e ish-inxhinierit të aviacionit dhe hetues i rrëzimit të avionëve, Volodymyr Tatarenko, nga Kievi.

Ai ka vëzhguar shumë incidente që lidheshin me sigurinë në ajër në ish Bashkimin Sovjetik dhe vitet e fundit vendosi të punojë për gjetjen e një zgjidhjeje për të minimizuar rrezikun e pasagjerëve gjatë fluturimit.

Tatarenkos ju deshën tre vjet që të projektonte konceptin e tij të ri ndërsa tani ai realizoi regjistrimin e patentës për zbulimin, si dhe një çertifikantë nga Organizata Civile e Aviavionit, që provon miratimin e planeve të tij.

Tatarenko shpjegon se si funksionon projekti i tij:

“Në raste aksidentesh, pjesa e poshtme e avionit shkëputet dhe zbret e sigurtë me parashuta. Veç të tjerash, ky projekt bën të mundur përmirësimin e logjistikës në aeroporte. Pjesa e poshtme e trupit të avionit mund të ngarkohet mbi një mjet transporti të veçantë. Kështu, pasagjerët mund të shmangin procedurat e kontrollit në çdo terminal.”

Tatarenko thotë se ideja e shkëputjes së kapsulës ishte provuar vite më parë në Bashkimin Sovjetik. Por nuk kishte mundur të realizohej asnjëherë, për shkak të mungesës së materialeve me peshë të lehtë, si lëndët polimere të përforcuara me fibra karboni, dhe titaniumi që përdoren aktualisht në industrinë e avionëve.

Ai thotë se kjo ide krijon më tepër felksibilitet për hyrjen në avion, mundësisht duke shkurtuar disa procedura në aeroporte. Kapsula e pasagjerëve mund të bashkangjitet në avion veçmas dhe mund të dërgohet në pistë me një automjet tjetër.

Por ndërsa ky zbulim mund të përmirësojë sigurinë dhe logjistikën në aeroporte, zbatimi tij mund të rrisë koston e fluturimeve. Disa paragjerë në aeroport nuk janë të bindur për përfitimet e këtij zbulimi.

“Tani ne mund të jemi duke paguar mbi 10 për qind të çmimit të biletës për sigurinë, por me këtë projekt , sigurisht që do të paguajmë edhe më tepër.” - thotë një grua.

Një tjetër pasagjer thotë:

“Si një qytetar me të ardhura masatare, mund të them se çmimi i biletës është përparësia ime. Unë kërkoj biletën më të lirë për kaluar fetstat me familjen. Nuk do të më pëlqejë po të rritet çmimi i biletës.”

Eksperti i aviacionit Aleksander Kava thotë se ideja e Tatarenkos nuk është tërësisht e re, por mund të jetë e mirë:

“Duhet të diskutojmë për të gjitha idetë, edhe kur ato janë të jashtëzakonshme. Disa ide të reja mund të ngjajnë të çuditshme dhe jo reale fillimisht, por një ditë ato mund të vihen në zbatim.”

Tatarenko po kërkon financim për të bërë një model të avionit të tij në

Ukrainë. Deri tani, autoritetet lokale nuk e kanë pranuar një kërkesë të tij për një donacion prej 1 milion dollarësh për realizimin e projektit. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>