Pelegrinazh në kulmin e verës: Myslimanët në Mekë

MekaMiliona besimtarë, vapë dhe falje: Eshtë Haxh në Mekë. Një herë në vit qyteti saudit është epiqendra e pelegrinazhit dhe sheshi ku mblidhen më shumë njerëz në botë.

Eshtë ekstremisht nxehtë në malin Rahma: 48 gradë. Sivjet pelegrnazhi përkon me pikun e sezonit të verës. Rrugës për në vendin qendror të Haxhit rreth 25 km në juglindje të Mekës – ushtarë të rinj sauditë i spërkasin pelegrinët me ujë të ftohtë dhe kujdesen, që ata të freskohen për pak çaste. Vullnetarë shpërndajnë shishe të vogla me pije freskuese. Të moshuar, gra e fëmijë trajtohen me prioritet. Unë dua që shishen time të ujit t’ia jap dikujt tjetër, por gruaja pranë meje nga India refuzon ta marrë. Ajo më tregon bidonin e saj të madh të ujit me ngjyrë të verdhë.

Shumë vetë kanë ujë me vete për të qenë të përgatiur mirë për rrugëtimin e gjatë në diellin përvëlues. Por herë pas here ndokujt në mesin e turmës i merret fryma nga mungesa e oksigjenit. Vazhdimisht unë përpiqem të thith sa më shumë ajër, duke ngritur kokën sipër. Për këtë udhëtim besimtarët janë nisur nga anë të ndryshme të të gjithë botës. Disa pelegrinë kanë kursyer gjatë gjithë jetës së tyre për këtë ditë, në mënyrë që të mund ta përmbushin detyrimin e tyre fetar.

Ata natën flenë në tokën e ngrohtë duke u mbuluar me qilimat e hollë shumëngjyrësh të lutjes dhe janë në varësi të korierëve sauditë të ushqimit, që shpërndajnë vazhdimisht gjatë rrugës porcioneme orizi me mish për pelegrinët. Në “ditën Arafa” është numri më i madh i besimtarëve në këtë vend. Për shkak të datës fiks të kësaj etape të pelegrinazhit faktikisht të gjithë pelegrinët takohen këtu – sivjet llogaritet të jenë 2,7 milionë syresh. Ndërsa në zonat e tjera të pelegrinazhit besimtarët mund të shkojnë në ditë të ndryshme.

Shpresë për faljen e mëkateve në “ditën Arafa”

mali i meshiresVizita në Xhabal ar-Rahma, “mali i mëshirës” në Mekë është e detyrueshme, në mënyrë që Haxhi të jetë i vlefshëm. Sipas legjendës vendi në rrëzë të malit “Arafa” do të thotë “njohje”. Adam dhe Eva janë ritakuar këtu, pasi u dëbuan prej parajsës. Në këtë vend duhet ta ketë mbajtur fjalimin e tij të fundit ndaj myslimanëve edhe Profeti Muhamed. Në këtë predikim lamtumire ai është shprehur për barazinë mes njerëzve, të drejtat e gruas dhe Haxhin.

Mes lindjes së diellit dhe perëndimit, pra në një periudhë relativisht të shkurtër kohore dhe në një sipërfaqe të kufizuar, afërsisht 78 kilometra katrorë takohen të gjithë pelegrinët. Një grup burrash e grashë nga Indonezia falen me zë të lartë, ata mbahen pas njeri-tjetrit përmes pëlhurës së bardhë, në mënyrë që të mos humbasin prej turmës.

Me të mbërritur në mal, një grua nga Gana ngre duart lart. ajo mban një pëlhurë të verdhë me mbishkrimin “Ghana Pilgrimage 2018″. Lotët i rrjehdin asaj në fytyrë. Edhe disa burra ndodhen plot përulësi në mal, ata djerësijnë, falen dhe qajnë.  Sipas legjendës Zoti në këtë ditë i fal shumë njerëz. Myslimanët besojnë, se një Haxh është një fillim i ri në jetë, që këtu lahen të gjitha mëkatet. Vendimtare për këtë është qendrimi në “malin e mëshirës”. Pelegrinët egjiptianë thërrasin në kor “Zot jam këtu, këtu ndodhem unë!” (dw)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>