Përdorimi i teknologjisë për të zhdukur analfabetizmin

googleA mund të mësojnë fëmijët që nuk kanë qenë kurrë në shkollë shprehi themelore për lexim, shkrim dhe matematikë duke përdorur vetëm një kompjuter tabletë?

Banka Botërore dhe XPrize po japin 15 milionë dollarë për këtë ide.
“Ka diçka të vërtetë në këtë”, thotë Matt Keller, drejtor i përgjithshëm i XPrize Global Learning, konkurs i financuar nga Fondacioni XPrize, një organizatë jofitimprurëse që nxit shpikësit për të trajtuar problemet globale të tilla si ndryshimi i klimës dhe kujdesi shëndetësor universal.

Konkursi Global Learning XPrize [[https://learning.XPrize.org/]] shpërblen me 10 milionë dollarë atë ekip ose kompani që zhvillon aplikacionin më të mirë edukativ për fëmijët që nuk kanë shkuar kurrë në shkollë. Sipas Institutit të Statistikave të UNESCO-s, rreth 263 milionë fëmijë në mbarë botën nuk shkojnë në shkollë.

“A mund të zhvilloni diçka që është kaq intuitiv, kaq tërheqës, kaq dinamik saqë ia jepni fëmijës që është analfabet në një pjesë shumë të largët të botës – ai/ajo e merr atë, e prek dhe fillon të mësojë si të lexojë? Kjo është sfida që kemi paraqitur,” thotë zoti Keller.

Të paktën 198 ekipe u përfshinë në këtë sfidë. Pesë finalistë u përzgjodhën kohët e fundit dhe secilit iu dha 1 milion dollarë.

Finalistët do të fillojnë testimin e aplikacioneve të tyre arsimore këtë nëntor. Afërsisht 4.000 fëmijë nga 150 fshatra në rajonin Tanga të Tanzanisë do të përdorin tableta të dhuruara nga Google për të hyrë në aplikacionet dhe për të mësuar veten. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>