Përdorimi i tepruar i internetit, dukuri në rritje

InternetiLehtësimi që interneti ka sjellë në jetën e përditshme, erdhi me një çmim. Studimet tregojnë se varësia ndaj internetit është në rritje, veçanërisht mes të rinjve. Siç njoftojnë gazetarët e Zërit të Amerikës Yildiz Yaziciogludhe Murat Karabulut, një analizë e realizuar në Turqi tregon se varësia tek interneti është rritur shume gjatë dy dekadave të fundit.

Vetëm 60 për qind e botës kanë qasje në internet. Në vendet e zhvilluara kompjuterët janë të pranishëm gjithandej; në punë, shkolla dhe shtëpi.

Por sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, përdorimi i tepruar i internetit, telefonit, lojërave dhe platformave tjera, sjell pasoja negative për shëndetin. Mjekët vazhdojnë të mësojnë se si të përballen me këtë dukuri.

“Varësia ndaj internetit është sëmundje fizike dhe psikike, e cila është prioritet në programin tonë” thotë Rahmi Aktepe nga Asociacioni turk i Teknologjisë Informative.

Duke mos i ditur pasojat e internetit, kjo dukuri bëhet edhe më e rrezikshme.

“Për varësitë e tjera dihen dëmet dhe rreziqet. Për shembull, ne këshillojmë njerëzit të ndalojnë cigaren ose drogën. Varësia në internet është ndryshe”, thotë zoti Aktepe.

“Varësia në internet është edhe varësi në teknologji. Fotografitë selfie, janë një aspekt tjetër. Është sëmundje psikologjike e cila nuk ka shërim. Trajtohet me edukim. Kërkohen studime për këtë”, thotë Ali Yazici nga Asociacioni turk i Teknologjisë Informative.

Hulumtimi i Institutit Statistikor turk tregon se këtë vit rreth 75 për qind e popullatës në Turqi nga mosha 16 deri 74 vjeç janë përdorues të internetit, kurse 88.3 për qind e shtëpive kanë qasje në të.

Ndërsa vazhdon debati i ekspertëve për përdorimin e tepruar të internetit, dukuria prek më së shumti fëmijët.

“Fëmijët marrin shembuj nga prindërit. Familjet duhet të jenë më të kujdesshme me përdorimin e internetit, kompjuterëve dhe telefonave të mençur. Prindërit nuk duhet ta teprojnë në sy të fëmijëve. Ata duhet të kontrollojnë kohën e fëmijëve, për shembull një ose dy orë, në varësi nga mosha. Kërkohet diciplinë kur është në pyetje përdorimi i internetit nga fëmijët”, thotë zoti Aktepe.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se përdorimi i tepruar i internetit, telefonave dhe pajisjeve tjera teknologjike po rritet aq shumë, duke u shndërruar në problem të madh shëndetësor.

voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>