SHBA, debat mbi udhëzimet e rishikuara për testimin e COVID-19

testimeDepartamentet e shëndetit publik  mbarë Shtetet e Bashkuara po i bëjnë thirrje Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC)   tërheqin ndryshimet  agjencia federale u bëri  fundmi udhëzimeve për testimin për koronavirusin.

Koalicioni Shëndetësor për Qytetet e Mëdha dhe Shoqata Kombëtare e Zyrtarëve  Shëndetësisë  Qyteteve dhe Distrikteve  përfaqësojnë mijëra departamente lokale, u dërguan  premten një letër krerëve  CDC- dhe Departamentit për Shërbimet e Shëndetësisë, duke kërkuar  këto agjenci “ tërhiqnin” këshillat e rishikuara për testimin e virusit.

Organizatat u bënë gjithashtu thirrje atyre   rifusnin  fuqi rekomandimet sipas  cilavenjerëzit  kanë pasur ekspozim ndaj virusit testohen edhe nëse nuk kanë simptoma.

 letrën e tyregrupet shëndetësore thonë se vendimi i CDC- për  tërhequr udhëzimet këtë javë “kushton jetë dhe mjete jetese” dhe se “ dhënat e vetë CDC- sugjerojnë  ndoshta deri  40 për qind  rasteve me COVID-19 u atribuohen transmetimeve asimptomatike”.

Drejtori i CDC-Robert Redfield iu përgjigj kritikave lidhur me udhëzimet e rishikuara duke thënë se “testimi mund  konsiderohet për  gjitha kontaktet e afërta  pacientëve  konfirmuar ose  mundshëm”.

Vaksina për COVID-19

Presidenti Donald Trump tha  enjten se Shtetet e Bashkuara do  kenë një vaksinë për koronavirusin “para fundit  vitit ose edhe  herët”.

Zoti Trump e bëri këtë deklaratë gjatë fjalimit  pranimit  emërimit presidencial nga Partia Republikane  kuvendin e partisë.

Ekspertët thonë se vaksinat ndonjëherë mund  duan dekada për t’u zhvilluartestuar dhe për t’u provuar  sigurta, para se t’u bëhen pacientëveMegjithatë, ka pasur shumë shpresa se një përpjekje e bashkërenduar ndërkombëtare mund  sjellë si rezultat një vaksinë efektivevitin e ardhshëm.

Muajt e funditvendi ynë dhe i gjithë planeti është goditur nga një armik i rii fuqishëm dhe i padukshëm”, tha Presidenti  Kopshtin Jugor  Shtëpisë  Bardhë para anëtarëve  një audience  ishin kryesisht pa maska dhe  nuk kishin mes tyre distancën e kërkuar prej dy metrashpër  frenuar përhapjen e virusit.

Presidenti është parë shumë rrallë me maskë  publik.

 Shtetet e Bashkuara ka  paktën 5.8 milionë raste me COVID-19, shifra  e lartë e çdo vendidhe afro një e pesta e mbi 24 milionë rasteve  gjithë botënsipas Universitetit Johns Hopkins. Brazili pason Shtetet e Bashkuara me 3.7 milionë rastendërsa India vjen e treta me 3.3 milionë.

voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>