Shkrirja e akullit në Antarktidën Perëndimore

AntarktidaNuk ka dyshim se Antarktida po bëhet më e ngrohtë. Jo vetëm që myshku po mbulon gjithnjë e më shumë kontinentin e ngrirë, por sipas studiuesve britanikë, ai po rritet me shpejtësi. Për njerëzit që jetojnë përgjatë vijës detare, kjo do të thotë se ka të ngjarë të kenë më shumë ujë të padëshiruar në të ardhmen.

Akulli në Antarktidën Perëndimore po shkrin, ngadalë por me siguri. Pjesa më e rëndësishme për t’u theksuar tani për tani është ajo e ngadalësisë. Peter Convey është studiues britanik në Antarktidë.

“97 përqind e gadishullit Antarktik është ende i mbuluar me akull, nuk është se po shkrin i tëri dhe po zhduket papritur.”

Por pak nga pak, 30 milionë kilometra kub akull që mbulonte Antarktidën, po rrëshqet në oqean.

“… Një pjesë e vogël e akullit të shkrirë është i mjaftueshëm për të rritur sasinë e ujit në oqean dhe kontribuon shumë në rritjen e nivelit të deteve.”

NASA llogarit se që nga viti 2004 Antarktida ka derdhur 118 miliardë tonë akull në oqean çdo vit, shumë më shpejt nga sa e parashikonin shkencëtarët.

Një nga sfidat më të mëdha globale nga e gjithë kjo ngrohje, kjo shkrirje e akullit, është se shumë njerëz jetojnë pranë nivelit të detit, qytetet e mëdha, tokat bujqësore dhe shumë zona të prekshme bregdetare.”

Këto sfida, të lidhura drejtpërdrejtë me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu, po e bëjnë kontinentin më të gjelbërt, më shpejt.

“Siç e dimë, Antarktida ka qënë vendi që ka regjistruar rritjen më të madhe të temperaturave. Kemi patur një rritje prej gati 3 gradësh në 50 vitet e fundit.”

Studiuesit thonë se rezultati i gjithë kësaj shkrirjeje, nëse gjërat nuk ndryshojnë, është se niveli i detit mund të rritet me mbi 3 metra në 200 vitet e ardhshme. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>