Shpallen fituesit e çmimit Nobel në Mjekësi

nobel mjekesi fotoAmerikani, James Allison dhe japonezi,Tasuku Honjo, u shpallën të hënën fitues të çmimit Nobel për fiziologji dhe mjekësi, për shkak të zbulimeve që kanë bërë në fushën e ‘përdorimit të sistemit imunitar për të luftuar kancerin”.

Puna e shkencëtarëve që në vitet e 90-ta coi në përmirësimin dramatik të terapive për kanceret si melanoma apo kanceri i mushkërive, që në të kaluarën ishte jashtëzakonisht e vështirë të trajtoheshin.

“Zbulimet themelore të të laureatëve, përbëjnë një pikë referimi në luftën tonë kundër kancerit”, tha Asambleja e Nobelit në Institutin Karolinska të Suedisë, pasi ndau çmimin prej nëntë milionë koronave suedeze (afërsisht 1 milion dollarë).

Çmimi Nobel në fushën e mjekësisë, është i pari që ndahet çdo vit.

Ai mori emrin nga zbuluesi i dinamitit, Alfred Nobel, që ishte edhe themelues i tij dhe është ndarë që nga vitit 1901 për arritjet në shkencë, letërsi dhe paqe, sipas amanetit të tij. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>