PE: Serbia duhet të harmonizojë politikën me BE-në

Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën me BE-në. Në veçanti politikën e jashtme dhe të sigurisë. Por në projekrezolutën e PE paraqiten edhe kushte të tjera.Serbia duhet të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në edhe sa i përket raporteve me Rusinë. Kështu thuhet në projektrezolutën e përgatitur nga përfaqësuesit e Parlamentit Evropian (PE) lidhur me progresin e Serbisë në rrugën e integrimeve evropiane. Në këtë dokument sugjerohet që negociatat me Serbinë të fillojnë me hapjen e kapitujve 23, 24 i 35. Kapitulli i fundit parashikon normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. Rezoluta duhet të miratohet në mars të këtij viti. Por më parë do të debatohet edhe në komisionin e PE për Politikë të Jashtme, ku mund të paraqiten edhe amandamente.
“Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me politikën e BE, duke përfshirë këtu edhe qëndrimet ndaj Rusisë”, thuhet në këtë dokument, ku shprehet shqetësim mbi faktin që “Serbia ende nuk e ka harmonizuar këtë politikë”, edhe pse disa herë i është bërë thirrje që t’u bashkohet masave të BE-së ndaj Rusisë.
Drejtimi i OSBE-së
Në këtë dokument përshëndetet marrja e drejtimit të OSBE-së prej Serbisë në vitin 2015 si dhe përcaktimi i prioriteteve, ku thuhet se Beogradi do t’i mbështesë angazhimet për zgjidhjen e problemeve me mjete paqësore. PE mbështet edhe vazhdimin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit si dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri tani, për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. “Parlamenti Evropian nënvizon se krahas me dialogun duhet të zhvillohen edhe negociatat për kapitullin 35, për noramlizimin e raporteve Kosovë-Serbi”, thuhet në dokument ku nënvizohet se vitin e kaluar ëshë shënuar një ngecje në dialogun mes Prishtinës dhe Beogradit, për shkak të zgjedhjeve në këto dy vende. Në projektrezolutë përshëndetet edhe qëndrimi konstruktiv i Serbisë në raport me vendet e tjera të rajonit, që mundëson thellimin e bashkëpunimit. Përshëndetet edhe takimi mes kryeministrave të Shqipërisë dhe Serbisë, Edi Rama dhe Aleksandar Vuçiq në Beograd, më 10 nëntor 2014.
Serbia ka shprehur gatishmëri për vazhdimin e rrugës së integrimeve evropiane dhe zbatimin e reformave në këtë vend. Por vet zbatimi i tyre do të jetë kushti kryesor që do të vlerësohet në këtë rrugë. Serbisë i bëhet thirrje që të zbatojë të gjitha ligjet e duhura dhe të kryejë reformat e filluara. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

PE: Serbia duhet të harmonizojë politikën me BE-në

Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën me BE-në. Në veçanti politikën e jashtme dhe të sigurisë. Por në projekrezolutën e PE paraqiten edhe kushte të tjera.Serbia duhet të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në edhe sa i përket raporteve me Rusinë. Kështu thuhet në projektrezolutën e përgatitur nga përfaqësuesit e Parlamentit Evropian (PE) lidhur me progresin e Serbisë në rrugën e integrimeve evropiane. Në këtë dokument sugjerohet që negociatat me Serbinë të fillojnë me hapjen e kapitujve 23, 24 i 35. Kapitulli i fundit parashikon normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. Rezoluta duhet të miratohet në mars të këtij viti. Por më parë do të debatohet edhe në komisionin e PE për Politikë të Jashtme, ku mund të paraqiten edhe amandamente.
“Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të harmonizojë politikën e jashtme dhe të sigurisë me politikën e BE, duke përfshirë këtu edhe qëndrimet ndaj Rusisë”, thuhet në këtë dokument, ku shprehet shqetësim mbi faktin që “Serbia ende nuk e ka harmonizuar këtë politikë”, edhe pse disa herë i është bërë thirrje që t’u bashkohet masave të BE-së ndaj Rusisë.
Drejtimi i OSBE-së
Në këtë dokument përshëndetet marrja e drejtimit të OSBE-së prej Serbisë në vitin 2015 si dhe përcaktimi i prioriteteve, ku thuhet se Beogradi do t’i mbështesë angazhimet për zgjidhjen e problemeve me mjete paqësore. PE mbështet edhe vazhdimin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit si dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri tani, për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë. “Parlamenti Evropian nënvizon se krahas me dialogun duhet të zhvillohen edhe negociatat për kapitullin 35, për noramlizimin e raporteve Kosovë-Serbi”, thuhet në dokument ku nënvizohet se vitin e kaluar ëshë shënuar një ngecje në dialogun mes Prishtinës dhe Beogradit, për shkak të zgjedhjeve në këto dy vende. Në projektrezolutë përshëndetet edhe qëndrimi konstruktiv i Serbisë në raport me vendet e tjera të rajonit, që mundëson thellimin e bashkëpunimit. Përshëndetet edhe takimi mes kryeministrave të Shqipërisë dhe Serbisë, Edi Rama dhe Aleksandar Vuçiq në Beograd, më 10 nëntor 2014.
Serbia ka shprehur gatishmëri për vazhdimin e rrugës së integrimeve evropiane dhe zbatimin e reformave në këtë vend. Por vet zbatimi i tyre do të jetë kushti kryesor që do të vlerësohet në këtë rrugë. Serbisë i bëhet thirrje që të zbatojë të gjitha ligjet e duhura dhe të kryejë reformat e filluara. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>