Engel: Rifillimi i dialogut Kosovë-Serbi në Uashington, pozitiv por duhet një zgjidhje politike

Eliot EngelKryetari demokrat i Komisionit  Dhomës  Përfaqësuesve për Marrëdhënie me Jashtë tha se një zgjidhje përfundimtare e konfliktitduhet  përfshijë njohjen reciproke

Kryetari i Komisionit  Dhomës  Përfaqësuesve për Marrëdhënie me JashtëEliot L. Engel tha  martën se rifillimi i dialogut mes Kosovës dhe Serbisë këtë javë  Uashington, është një zhvillim pozitiv.

Por  një deklaratëanëtari demokrat i Kongresit tha se ndërsa nuk ka asgjë  keqe   rritet zhvillimi i tregtisë dhe ekonomisë, “ky është një konflikt politik  kërkon një zgjidhje politike”.

Shtëpia e Bardhë, që po organizon takimin ka thënë se bisedimet do të përqendrohen tek çështjet ekonomike.

 një postim në Twitter  enjtenKëshilltari i Presidentit republikan, Donald Trump për Sigurinë Kombëtare, Robert O’Brien nënvizoi rëndësinë e bisedimeve:

Mirëpres mbërritjen e Presidentit Vuçiç dhe  Kryeministrit Avdullah Hoti nesër  Shtëpinë e BardhëKëto diskutime  rëndësishme do  çojnë përpara paqen përmes bashkëpunimit ekonomik. Angazhimi i dy udhëheqësve për dialog do  sjellë përfitime si për Serbinëashtu edhe për Kosovën,” tha zoti O’Brien.

Ligjvënësi Engel, thotë në deklaratën e tij se një zgjidhje përfundimtare e konfliktit duhet të përfshijë disa parime:

“Duhet  sjellë si rezultat njohjen reciproke mes Kosovës dhe Serbisë. Duhet t’i hapë rrugën anëtarësimit  Kosovës dhe Serbisë   gjitha strukturat e Atlantikut  Veriut, përfshirë Bashkimin Evropian dhe NATO-n. Dhe duhet t’i sigurojë Kosovës anëtarësim  plotë  Kombet e Bashkuara dhe organizata  tjera  rëndësishme ndërkombëtare  ecë përpara si çdo vend tjetër.

Por ai shton se një marrëveshje  do t’i jepte fund konfliktit nuk duket  ketë gjasa, duke shtuar se Presidenti serb, Aleksandar Vuçiç ka kundërshtuar vënien e njohjes reciproke  tryezën e bisedimeve.

Shtëpia e Bardhë ka thënë vazhdimisht se takimi do  jetë për çështje ekonomike dhe një këshilltar i posaçëm i Presidentit Donald Trump, tha  martën se bisedimet e kësaj jave do  përqendrohen tek çështjet ekonomike dhe se Shtetet e Bashkuara nuk kanë asnjë plan sekret apo paragjykim për zgjidhjen politike.

“Është në dorë të palëve nëse duan apo jo të ecin përpara dhe çfarëdo që të ketë thënë media, Shtetet e Bashkuara nuk kanë një plan sekret, nuk do të kërkojnë diçka”, duke shtuar se “palët duhet të jenë në gjendje të shënojnë përparim, në mënyrë që Shtetet e Bashkuara të vazhdojnë t’i përdorin këto mekanizma në mënyrë të fuqishme”, tha këshilltari i Presidentit Trump.

Ligjvënësi Engel, bashkëkryetar i grupit  çështjeve shqiptare  Kongres, thotë gjithashtu se nuk është vënë pothuajse aspak  vend drejtësia për viktimat e spastrimit etnikpërdhunimeve dhe krimeve  tjera  luftës nga Serbia ndaj Kosovës.

“Duhet  vihen para përgjegjësisë shkaktarët mënyrë   popujt e dy vendeve  përqafojnë  ardhmen”, thuhet  deklaratën e zotit Engel.

 

Ai vlerësoi objektivin  ka vendosur kryeministri i Kosovës, Abdullah Hoti për negociatatpër arritjen e një marrëveshjeje për njohje reciproke, pa rrezikuar tërësinë territoriale  Kosovës”.

Pas  shumë se dy dekadash armiqësieshpresoj   dyja palët  angazhohen  mënyrë konstruktive me njëra-tjetrën dhe se Shtetet e Bashkuara do  veprojnë si një ndërmjetës i drejtë dhe i ndershëm për  ndihmuar vendet   përqafojnë dialogun dhe  arrijnë paqen”, përfundon deklarata e zotit Engel.

voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>