EULEX-i përgjysmon personelin deri në fund të vitit

Misioni i BE-së për shtetin ligjor në Kosovë, EULEX, do të shkurtojë ndjeshëm personelin. Më shumë përgjegjësi u kalon autoriteteve të drejtësisë dhe të policisë në Kosovë.

eulexAktualisht janë 1600 vetë të punësuar nga ky mision, por deri në fund të këtij viti numri i punonjësve do të përgjysmohet në rreth 800, konfirmoi një zëdhënëse e Komisionit të BE-së të hënën (01.08) për agjencinë gjermane të lajmeve DPA. Arsyeja ka të bëjë kryesisht me marrjen e më shumë përgjegjësive nga autoritetet e drejtësisë dhe të policisë në Kosovë.

Misioni i EULEX-it nisi në Kosovë në vitin 2008. Qëllimi i tij është “të mbështesë përmes mbikqyrjes, shoqërimit dhe konsultimit lidhur me të gjitha çështjet e shtetit ligjor, veçanërisht në polici, drejtësi, dogana dhe përmbarim”.

Së fundi (16.06) Parlamenti i Kosovës e shtyu mandatin për EULEX-in deri më 15 qershor 2018. Gjithashtu autoritetet e Kosovës ranë dakord, që t’i delegojnë BE-së autoritetin për emërimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve ndërkombëtarë duke përfshirë edhe gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese.

Misioni i Bashkimit Evropian EULEX u vendos në Kosovë në dhjetor të vitit 2008, vetëm disa muaj pasi Kosova shpalli pavarësinë e saj. Baza ligjore për funksionimin e këtij Misioni është përcaktuar nga Këshilli i BE-së me anë të veprimit të përbashkët të Bashkimit Evropian 2008/124/CFSP arritur më 4 shkurt 2008. Në bazë të kësaj, EULEX-i funksionon në kuadër të kornizës së përgjithshme të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. EULEX-i është krijuar me synimin e përgjithshëm që t’i ndihmojë institucionet, organet gjyqësore dhe agjencitë për zbatimin e ligjit të Kosovës në zhvillimin e drejtësisë efektive të bazuar në sundimin e ligjit dhe të lirë nga ndikimet politike. Ky Mision është misioni më i madh civil i themeluar në kuadër të Politikave të Përbashkëta për Siguri dhe Mbrojtje të Bashkimit Evropian. Që nga fillimi misioni EULEX ka marrë vetëm 47 vendime për raste korrupsioni. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>