Hill: Kosova në organizatat ndërkombëtare e serbët Asociacionin

acham Serbia Amb HillAmbasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill, ka thënë sonte në Beograd se zgjidhja e çështjes së Kosovës është e mundur në bazë të parimit të koncesioneve reciproke. Ai ka porositur Serbisë se është koha për një vendim për sanksione kundër Rusisë.

 

“SHBA-të po bëhen partneri kryesor ekonomik i Serbisë dhe asgjë nuk do të ndërtonte më shumë besimin e investitorëve sesa Serbia të tregojë më në fund guximin për të zgjidhur konfliktin me Kosovën dhe për të pranuar fatin e saj evropian”, tha ambasadori amerikan në Beograd, Christopher Hill.

Duke folur në Asamblenë e Përgjithshme vjetore të Odës Ekonomike Amerikane në Beograd, Hill tha se një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballet Serbia është arritja e një zgjidhjeje me Kosovën.

“Ata që mendojnë se Kosova zgjidhet lehtë, nuk e kuptojnë problemin. Është një nga ato probleme për të cilat nëse ka zgjidhje, me atë zgjidhje të gjithë fitojnë diçka dhe humbin diçka”, tha Hill.

Siç tha diplomati amerikan, në procesin e negociatave po tentohet të arrihen dy gjëra, formimi i Asociacionit të komunave me shumice serbe dhe mundësimi i anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare.

“Sot, negociatorët nga Bashkimi Evropian, të cilëve u janë bashkuar edhe kolegët e tyre amerikanë, po përpiqen të zbatojnë Bashkësinë e Komunave Serbe dhe të krijojnë një hapësirë ​​ku Kosova mund të ketë të drejtat dhe obligimet e anëtarësimit në organizatat ndërkombëtare. Për vëzhguesit e rastësishëm, kjo duket e thjeshtë. Por, sigurisht, është larg nga kjo”, tha Hill.

Ambasadori amerikan theksoi se është e rëndësishme që të zgjidhen problemet e serbëve në Kosovë dhe se ata kanë të drejtë të dinë se cila do të jetë e ardhmja e tyre.

“Duke pasur parasysh situatën aktuale politike, serbët dhe shqiptarët në Kosovë kanë nevojë për struktura që përmirësojnë mirëkuptimin e ndërsjellë dhe ndjenjën e përkatësisë. Marrëveshja e Brukselit plotëson nevojat e popullatës serbe. Nuk është rastësi që gjashtë pikat e para të Marrëveshjes së Brukselit të vitit 2013 i referohen krijimit të Asociacionit. Edhe pas dhjetë vjetësh, kjo nuk është arritur”, tha Hill.

Ambasadori amerikan tha se tensioni dhe destabiliteti nuk do të ndihmojnë askënd dhe se marrëveshja do të varet nga të dyja palët.

“A do të arrihet një marrëveshje do të varet nga përpjekja, këmbëngulja dhe kreativiteti i Beogradit dhe Prishtinës. Do të varet gjithashtu nga një proces i dhënies dhe marrjes, dhe nga negociatorët që pranojnë se të gjithë kanë një legjitimitet në marrjen e qëndrimeve të tyre, edhe kur janë kundër”, tha ai.

Sipas ambasadorit, zgjidhja e situatës në Kosovë është e rëndësishme që Serbia t’i përkushtohet detyrës qendrore të përgatitjes për anëtarësim në BE.

Në Asamblenë e Dhomës Amerikane të Tregtisë, Hill tha se Beogradi heziton të harmonizohet me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, elementi më i rëndësishëm i së cilës është vendosja e sanksioneve kundër Rusisë.

“Askujt nuk i pëlqen të vendosë sanksione ndaj dikujt, por pjesë e saj është nevoja për solidaritet dhe qëllim të përbashkët. Serbia duhet të vendosë. Ajo ka kundërshtuar prej kohësh sanksionet, por ajo kohë po mbaron dhe ajo duhet të bëjë atë që është në interesin e saj më të mirë. Ajo që Serbia ka nevojë dhe dëshiron të bëjë është të anëtarësohet në BE”, tha Hill.

rtk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>