Jack Smith, zyrtarisht kryeprokurori i ri i Gjykatës Speciale për krime lufte

Jack SmithKryeprokurori Jack Smith

Amerikani Jack Smith zëvendëson në postin e kryeprokurorit të Gjykatës Speciale për krime lufte në Kosovë amerikanin tjetër, David Schvendiman. Jack Smith, tha se “është i gatshëm t’i çojë hetimet deri në fund”.

Prokurori amerikan, Jack Smith u emërua në postin e kryeprokurorit të Gjykatës Speciale për Krime Lufte në Kosovë, gjykatë kjo që do të trajtojë pretendimet për krime lufte të supozuara të jenë kryer nga ish-pjesëtarë të UÇK-së. Njoftimi për emërimin e amerikanit Jack Smith në postin e kryeprokurorit të Gjykatës Speciale, u bë i ditur në faqen në internet të vetë Gjykatës Speciale. Jack Smith, zëvendëson në këtë post prokurorin amerikan David Schvendiman, që u largua nga kjo detyrë në fund të muajit mars. Jack Smith citohet të ketë thënë se “është i gatshëm t’i çojë hetimet deri në fund”.

Trendafilova përshëndet zgjedhjen e Smith

Kryeprokurori i ri i Gjykatës Speciale për krime lufte në Kosovë, nga shkurti i viti 2015 deri në gusht të vitit 2017 ka qenë ndihmës prokuror i parë federal dhe ushtrues i detyrës së prokurorit federal për qarkun e Tennessee-s.

Emërimin e amerikanit në detyrën e kryeprokurorit të gjykatës speciale për krime lufte në Kosovë e përshëndeti, Ekaterina Trendafilova, kryetarja e kësaj gjykate apo si njihet në gjuhën juridike, Dhomat e Specializuara. Ajo deklaroi se “ka besim në punën e Jack Smith-it”.

“I drejtoj zotit Smith përgëzimet e mia të sinqerta me rastin e emërimit të tij dhe kam besim që përvoja e tij e gjatë në fushën e hetimeve dhe ndjekjeve penale, si në Shtetet e Bashkuara ashtu dhe në nivel ndërkombëtar, do të shërbejë për përmbushjen e mandatit të Zyrës së Prokurorit të Specializuar. Do të kem kënaqësinë të krijoj marrëdhënie të frytshme pune me zotin Smith dhe kam besim se Zyra e Prokurorit të Specializuar do të bëjë përparim të mëtejshëm në drejtim të përmbushjes së mandatit të saj”, tha Trendafilova sipas medieve në Prishtinë.

Ende asnjë aktakuzë e ngritur

Në gusht të vitit 2015, parlamenti i Kosovës me shumicë votash miratoi ligjin për themelimin e gjykatës speciale për krime lufte në Kosovë, e cila selinë e saj tashmë e ka më Hagë. Në të do të punojnë tërësisht prokurorë dhe gjykatës ndërkombëtarë. Ideja për themelimin e Gjykatës Speciale për Krime Lufte në Kosovë, doli pas një rezolute në Këshillin e Evropës që kërkonte hetime mbi supozimet e një senatori zviceran Dick Marty, i cili pretendonte se pjesëtarë të UCK-së kanë kryer krime lufte dhe kanë trafikuar organeve të serbëve të vrarë gjatë luftës në Kosovë. Asnjë aktakuzë akoma nuk është ngritur mbi bazën e këtyre pretendimeve, ndërsa hetime në shkallë të gjerë akoma apo vazhdojnë. (dw)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>