Konflikti në Ballkan: Qeveria po armatos masovikisht ushtrinë për një “botë serbe”

Serbische Militärangehörige während einer Parade im Jahr 2019. Die Militärausgaben des Landes steigen. (Archivbild)Vendet fqinje të Serbisë po vështrojnë me shqetësim ndërsa fuqia ushtarake e vendit po rritet.

 

Serbia po armatoset. Këtë vit, buxheti serb i mbrojtjes është pothuajse dyfishuar në krahasim me vitin 2018, raporton portali i lajmeve Al Jazeera. Serbia u bë titulli i lajmeve që në vitin 2019 kur kapërceu Kroacinë anëtare të NATO -s si shpenzuesi më i madh i kostove ushtarake në Ballkan.

 

Në Shtator 2021, Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç deklaroi se ushtria e vendit të tij tani ishte “pesë herë më e fortë” sesa që ishte disa vjet më parë. Edhe në të ardhmen, shpenzimet duhet të rriten në mënyrë që ushtria të jetë gjithmonë në gjendje që të “mbrojë vendin dhe popullin tonë”.

 

Serbia po armatoset ushtarakisht: tensione me Kosovën

Por pse armatimi? Njoftimet nga Serbia ndiqen me shqetësime nga vendet fqinje, përfshirë Bosnjën dhe Hercegovinën, Kosovën dhe Malin e Zi. Kjo përforcohet vetëm nga thirrjet e ministrit të brendshëm serb Aleksandar Vulin për krijimin e një “bote serbe”, raporton Al Jazeera. Përveç kësaj, tensionet mes Serbisë dhe Kosovës janë rritur kohët e fundit.

 

Sipas Vulinit, të gjithë serbët duhet të bashkohen nën një udhëheqje politike nga Beogradi. Kjo duhet të bëhet “në mënyrë paqësore” dhe “zyrtare”. Gjithashtu bëri thirrje që zonat ku jetojnë serbët të unifikohen. Kritikët e shikuan këtë si një modifikim të ideologjisë së Serbisë së Madhe nga vitet 1990. “Bota serbe nuk dallohet nga Serbia e Madhe ose të gjithë serbët në një vend,” theksoi Daniel Serwer për Al Jazeera. Ai ishte një nga negociatorët e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit, e cila i dha fund luftës në Bosnjë në 1995.

 

Armatimi ushtarak në Serbi: një kopje e Vladimir Putinit?

Portali i lajmeve citon gjithashtu Reuf Bajrovic, bashkëkryetar i Aleancës SHBA-Evropë. Ai besonte se Presidenti Vuçiç po përgatitej të përdorte forcën ushtarake në Kosovë dhe Bosnjë. Sipas vlerësimit të tij, kjo do të ndodhte nëse trupat amerikane tërhiqen nga KFOR (forca paqeruajtëse e udhëhequr nga NATO në Kosovë) ose nëse Rusia vendos të ndërhyjë drejtpërdrejt në rajon.

 

“Mercenarët e stërvitur nga Rusia në Bosnjë dhe Mal të Zi janë pjesë përbërëse e strategjisë serbe për rajonin,” tha Bajrovic. Është një kopje e veprimeve të Vladimir Putin para pushtimit të Ukrainës. (Marvin Ziegele/FrankfurterRundschau)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>