Kurti letër PE-së: Presidenti i mbështetur nga disa parti po improvizon një skenar antikushtetues

Albin KurtiKryeministri në detyrë, Albin Kurti, i është drejtuar me një letër Komitetit për Punë të Jashtme të Parlamentit Evropian.

Ai përmes kësaj letre ka thënë se presidenti i Kosovës i mbështetur nga disa parti po improvizon një skenar antikushtetues.

“Me arsyetimin se kushtet që duhet përmbushur për organizimin e zgjedhjeve nuk ekzistojnë, Presidenti, i mbështetur nga disa parti politike, ndërmori një seri veprimesh duke u përpjekur të improvizojnë një skenar antikushtetues. Ky është një veprim antikushtetues, i cili shkel edhe qëndrimet e Kryetares së Kuvendit, zonjës Vjosa Osmani”, ka shkruar ai.

Ai tutje i ka njoftuar edhe për kërkesën drejtuar Komisionit të Venecias, për çka ka thënë se, mendimi i këtij komisioni, do të ofronte një pamje objektive me parimet kushtetuese.

“Në këto rrethana, Qeveria në fuqi përgatiti një kërkesë Komisionit të Venecias, me qëllimi për të siguruar një mendim nga ai institucion në lidhje me kompetencat e Presidentit për të shpërndarë Kuvendin dhe rolin e tij në formimin e Qeverisë. Një mendim nga Venecia Komisioni do të ofronte, për të gjitha palët e përfshira, një pamje objektive dhe krahasuese me parimet kushtetuese që i karakterizojnë kushtetutat bashkëkohore”, ka shkruar Kurti.

Kurti tutje ka shtuar se Gjykata Kushtetuese gjithashtu ka theksuar se Presidenti nuk ka të drejtë të marrë iniciativa në lidhje me formimin e Qeverisë.

Për më tepër, ai ka shtuar se, askund në Kushtetutë nuk ka ndonjë afat të parashikuar brenda të cilit fituesi i zgjedhjeve duhet t’i propozojë Presidentit një kandidat.

“Prandaj, me ndërmarrjen e iniciativës së tij për ta formuar Qeverinë, duke keqinterpretuar kërkesat e fituesit të zgjedhjeve për sqarime mbi bazën kushtetuese rreth veprimeve e tij, dhe duke shpikur një afat që nuk parashikohet askund në Kushtetutë, Presidenti ka vepruar qartë duke shkelur Kushtetutën e Republikës së Kosovës. Në dritën e këtyre fakteve, anashkalimi i Kushtetutës dhe aktgjykimeve të Gjykatës Kushtetuese nga ana e një Presidenti që merr rol aktiv politik, pavarësisht se Kushtetuta nuk lejon një rol të tillë, është qartë e qartë. Kjo është vërejtur publikisht jo vetëm nga fituesi i zgjedhjeve, por edhe nga ish-anëtarët e Komisionit Kushtetues që hartuan Kushtetutën, si dhe nga analistët kushtetues dhe ekspertët e shoqërisë civile”, ka shkruar ai.

Ai po ashtu e ka njoftuar këtë Komitet me pyetjet drejtuar Komisionit të Vencias, lidhur me kompetencat e presidentit për caktimin e mandatarit.

1. A është në përputhje me Kushtetutën mos thirrja e presidentit për t’i caktuar zgjedhjet e reja pas mocionit të suksesshëm të mosbesimit ndaj qeverisë?

2. A është në përputhje me Kushtetutën afati i fundit i vendosur arbitrarisht nga Presidenti për nominimin e kandidatit për kryeministër dhe formimin e qeverisë?

3. A e ka tejkaluar presidenti rolin dhe funksionin e tij si Shef i Shtetit, me imponimin e vullnetit të tij në procesin e formimit të “Qeverisë së re”, në këtë mënyrë jo në përputhje me Kushtetutën.

4. A është në përputhje me Kushtetutën tejkalimi i partisë fituese të zgjedhjeve dhe formimi i “Qeverisë së re”, duke u bazuar në konsultat me partitë politike humbëse?

koha

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>