Liberalizimi i vizave sot në rend dite në BE

flamuj euSot Grupi Punues në kuadër të Këshillit Evropian do të nisë procedurat për liberalizimin e vizave. Futja e Kosovë në agjendë nga Presidenca Çeke, po shihet si hap shumë i rëndësishëm dhe pozitiv.

 

Sot tema e liberalizmit të vizave për Kosovën është vendosur në tavolinën e Këshillit të Ministrave të Bashkimit Evropian. Lajmi është konfirmuar për Radio Kosovën nga Zyra e Qeverisë së Çekisë.

“Temë, e liberalizmit të vizave për Kosovën, do të diskutohet sot, më 13 tetor”, thuhet në përgjigjen e Qeverisë së Çekisë, dërguar, Radio Kosovës.

Përfshirja në agjendë po nënkuptohet edhe si vendim pozitiv për vendin tonë. Shefi i zyrës së BE-së në Prishtinë, Tomáš Szunyog, në një intervistë për Radio Kosovën, duke mos dhënë data se kur mund të  ndodhë liberalizimi, ka thënë se është mesazh i fortë që liberalizimi është futur në agjendë të Këshillit të Ministrave.

“Është e rëndësishme që Presidenca Çeke e ka vënë në agjendë të Këshillit të Ministrave dhe ky është një mesazh i fortë që mund të arrihet një pajtim për ta bërë liberalizimin e vizave. Por më duhet ta theksoj që ku takimi i 13 tetorit është vetëm takim i grupit punues, pra, është takim në nivel ekspertësh, të cilët diskutojnë të dhënat që i janë ofruar nga Komisioni Evropian”, ka deklaruar Szunyog për Radio Kosovën.

Edhe njohës të  marrëdhënieve ndërkombëtare e vlerësojnë të rëndësishme diskutimin për vizat. Profesori i marrëdhënieve ndërkombëtare, Dritëro Arifi, ka thënë se edhe pse Kosova është në agjendë, vendimi për liberalizimin është politik.

“Më rëndësi është që të futet në agjendë që të lëvizin procedurat teknike, mandej vendimi politik është në dorë të Këshillit të Ministrave, respektivisht Francës dhe Gjermanisë”, është shprehur Arifi.

Profesori i shkencave politike në Paris, Nezir Kraku, tha për Radio Kosovën se pret që çështja e liberalizimit të vizave të mbyllet shpejt.

“Është mirë që në Presidencën Çeke është rikthyer kjo temë. Unë pres që tema e vizave do të mbyllet relativisht shpejt, nëse jo në fund të këtij viti,  para pranverës të mbyllet, sepse është vetëm temë teknike, pasi Kosova ka kohë që i ka plotësuar kriteret dhe Komisioni Evropian ka rekomanduar heqjen e vizave qe disa vite”, ka thënë Kraku.

Zyrtarë të BE-së besojnë se tani ekziston moment pozitiv për liberalizimin e vizave për Kosovën, duke shtuar se ky proces duhet të finalizohet brenda disa muajve. Nëse arrihet pajtueshmëri, liberalizimi i vizave do të vlejë për bartësit e pasaportave biometrike të Kosovës. Përveç vendeve të BE-së, qytetarët e Kosovës do të mundë të lëviznin edhe në Zvicër, Norvegji, Islandë dhe Lihtenshtajn.

rtk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>