Sholtes: BE të mbajë premtimin për vizat – taksa komplikon situatën

PE Kosova ReportParlamenti Evropian ka votuar rezolutën e përgatitur nga raportuesi për Kosovën, Igor Sholtes. BE duhet të mbajë premtimin për liberalizimin e vizave për Kosovën, por shprehet edhe shqetësimi për korrupsionin në vend.

Parlamenti Evropian ka mirëpritur raportin e Komisionit Evropian dhe ka theksuar se është jetësore që kosovarëve t’u mundësohet udhëtimi pa viza”, thuhet në rezolutën e PE-së duke shtuar se kjo do të “përmirësojë stabilitetin dhe do e sjellë Kosovën më afër Bashkimit Evropian”.

Kosova të respektojë marrëveshjen CEFTA në frymën e MSA-së

Në pyetjen e DW-së, nëse mosliberalizmi i vizave ka pasur ndikim në masat e Kosovës kundër produkteve të Serbisë, Igor Sholtes nuk e bëri këtë vlerësim, por tha që këto masa vetëm e kanë komplikuar situatën. “Është e rëndësishme që Kosova të tërheqë masën dhe të respektojë marrëveshjen CEFTA në frymën e MSA-së”.

Raporti i raportuesit në PE për Kosovën, Igor Sholtes që është i përbërë prej 14 faqeve prek shumë pjesë të qeverisjes në Kosovë. Theksi i veçantë i është vënë çështjeve të funksionimit të Kuvendit të Kosovës dhe luftës kundër korrupsionit. Sa i përket drejtësisë parlamenti në rezolutë ka përmendur edhe fjalën “ekstradim” që nuk ka qenë në raportet e mëherëshme. Më herët institucionet kosovare patën ekstraduar disa qytetarë turq në një procedurë të shpejtuar që është kritikuar si në vend ashtu edhe jashtë tij.  “Parlamenti shpreh brengosjen e vet rreth nënfinancimit të sektorit të gjyqësorit dhe korrupsionit me elemente të kapjes së shtetit…mungesës së gjykimeve të drejta duke përfshi edhe raste të ekstradimit”, thuhet në rezolutë.

Dialogu dhe çështja e kufijve

Lidhur me dialogun Kosovë Serbi rezoluta mban tekstin e mëparshëm që flet për vazhdim të dialogut. Duke theksuar se PE është duke përcjellë debatin për korrigjim të kufinjve në rezolutë thuhet:  Parlamenti “nënvizon natyrën multietnike të Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar se shtetet etnikisht homogjene nuk duhet të jenë objektiv i rajonit; ai përkrah dialogun e ndihmuar nga BE-ja, si një kornizë për arritjen e një marrëveshjeje të përgjithshme për normalizim të marrëdhënieve në mes të Serbisë dhe Kosovës dhe konsideron, se secila marrëveshje mund të jetë e pranueshme nëse është në pajtueshmëri me dy palët duke marrë parasysh stabilitetin e përgjithshëm e rajonit dhe ligjin ndërkombëtar”.

Është me interes të theksohet se ky paragraf përsëritet 100 për qind në raportin e Kosovës dhe ate të Serbisë. Në pyetjen e DW-së nëse ky paragraf lejon apo kufizon ndryshimin e kufijve, Igor Sholtes nuk u përgjigj drejtpërdrejt, po tha se: Sundimi ndërkombëtar i ligjit duhet të jetë parimi udhëheqës në këtë çështje dhe duhet të merret parasysh.

Në këtë drejtim Parlamenti ka ftuar palët që të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruara duke përfshirë edhe atë për Bashkësinë e Komunave Serbe, Urën e Mitrovicës, Menaxhimin e Integruar të Kufijve dhe Energjinë. Gjithashtu rezoluta fton Shërbimin e jashtëm të BE-së, ku e ngarkuar është Federica Mogherini që të bëjë një vlerësim të zbatimit të deritashëm të marrëveshjeve. Në raportin e PE-së për Serbinë specifikisht përmendet marrëveshja për energjinë.

Hidrocentralet

Rezulutat e Parlamentit Evropian që është i vetmi institucion i BE-së që ka pranuar pavarësinë e Kosovës ka pjesë të saj që përsëriten në raportimin vjetor që bëhet nga raportuesi. Në këtë raport vazhdojnë thirrjet që Kosova të respektojë regullat evropiane sa i përket energjisë. Aty gjithashtu vlerësohet vendimi i ish Ministres së Ambijentot dhe Planifikimit Hapësinor, Arbena Reshitaj për anulimin e licencave të hidrocentraleve të vogla në grykë të Rugovës dhe Deçanit. Parlamenti “thekson se hidrocentralet e parashikuara duhet të plotësojnë standardet evropiane të ambientit”, duke shtuar, se në këtë drejtim “mirëpritet vendimi i Ministres së Ambientit që të rivlerësojë dhe të suspendojë lejet e lëshuara për projektet e hidrocentraleve”. Një thirrje e ngjashme bëhet edhe për Hidrocentralet në Shqipëri ate të Vjosës dhe Valbonës. Për energjinë Sholtes për DW tha se është për të ardhur keq që shumica e rekomandimeve të vitit të kaluar nuk janë plotësuar. Raporti u aprovua me 393 vota për dhe me 139 kundër dhe 71 abstenime.

dw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>