Unioni i Komunave Shqiptare në Ballkan synon të zgjerohet

shqiponja-kinezeMe qëllim të krijimit të mekanizmave të bashkëpunimit, në Tiranë është krijuar Unioni i Komunave Shqiptare, që përfshin komunat kryesore që drejtohen nga shqiptarët në vendet e rajonit.

Me synimin për t’u zgjeruar tutje, ky union ka filluar me Bashkinë e Tiranës, Komunën e Prishtinës, atë të Tetovës, pastaj Ulqinit dhe Preshevës.

Drejtuesit e këtyre komunave tashmë kanë nënshkruar një platformë bashkëpunimi në fusha si urbanistika, mjedisi, arti dhe inovacioni.

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, tha për Radion Evropa e Lirë se ideja për këtë Union është që komunat shqiptare në rajon të bashkëpunojnë me njëra tjetrën dhe të shkëmbehen përvojat.

“Ideja është që të kemi një forum diskutimesh, shkëmbime të përvojave dhe me një sekretariat të përhershëm, ku ne do të mund t’i ndajmë të mirat, e pse jo edhe të mësojmë nga gabimet. Është vënë për herë të parë një komunikim i drejtpërdrejtë i komunave shqiptare të të gjithë rajonit”, ka shpjeguar Ahmeti.

Edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, tha se Unioni është një platformë për të mësuar nga njeri tjetri. Sipas tij, me krijimin e këtij unioni, nuk ka arsye të shqetësohet askush.

“Është një platformë praktike për të mësuar nga eksperiencat e njëri tjetrit dhe sigurisht që ne do ta zgjerojmë iniciativën edhe me bashkitë dhe komunat tjera. Ky është vetëm një grup nismëtar për të mësuar. Çdo gjë ka qenë transparente në media dhe nuk besoj që po të kishim një agjendë të fshehur do ta kishim bërë kaq publike”.

“Besoj se këtu jo vetëm që nuk duhet shqetësuar, por duhet inkurajuar që të gjitha bashkitë e rajonit të fillojnë dhe të organizohen në forume ku të mësojnë më shumë se si menaxhohet më mirë qyteti”, tha Veliaj.

Ndërkohë, Shpend Ahmeti ka shpjeguar se hapi i radhës është formimi i një sekretariati i cili do të merret me takimet dhe caktimin e temave të diskutimit të komunave. Ai tha se për funksionimin e Unionit, të gjitha komunat do të kontribuojnë me një fond për funksionimin e tij.

“Do të mundohemi që rrjetin ta zgjerojmë edhe te komunat e tjera që kanë interesim të bëhen anëtare dhe të bashkëpunojnë dhe kontribuojnë në ketë drejtim”, tha Ahmeti.

Kurse, Nazif Cungu, kryetar i Komunës së Ulqinit, tha se Unioni do të ndihmojë në një bashkëpunim edhe më të madh të komunave shqiptare në rajon dhe, siç theksoi ai, kjo ndihmë do të jetë në risitë e urbanizmit e çështjeve të ngjashme.

“Do të jetë një eksperiencë shumë e mirë për të gjithë ne si kryetarë të komunave dhe besoj se kjo do të jap edhe rezultate. Kështu, në ketë formë, ne mund të forcojmë edhe urat lidhëse mes shteteve dhe ka qenë e panevojshme që kjo çështje të politizohet, pasi që aty nuk ka vend për politikë”, tha Cungu.

Kryeministri i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, formimin e këtij Unioni e ka quajtur lojë për fëmijë të vegjël dhe përrallë joserioze.

Megjithatë, ai ka thënë se ky veprim nuk u kontribuon marrëdhënieve të mira në Ballkanin Perëndimor, ndonëse, siç ka thënë ai, nuk duhet shqetësuar shumë për këtë.

“Kanë luajtur fëmijët dhe po mendojnë se duhet të bëjnë diçka të tillë, që të thonë se janë shumë të rrezikshëm. Janë shumë të rrezikshëm sa që aktrojnë para votuesve të tyre. Ja, unë po ju pyes, çfarë ka ndryshuar nga dje? Shkoni sot në Preshevë dhe më thoni se çka ka ndryshuar. Se mos e kanë ndarë një pjesë të Serbisë ose diçka të tillë? – Nuk do ta thosha këtë. Kështu që, le të luajnë fëmijët. Nuk jam brengosur shumë. Por, që kjo është e rrezikshme në kuptimin politik dhe atë psikologjik, nuk ka dyshim se është”, ka thënë Vuçiq.

Të dy, edhe kryetari i bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj dhe kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, nuk kanë dashur që t’i japin vëmendje reagimeve nga qarqet dhe kreu politik në Beograd, por kanë deklaruar se janë reagime të tepruara.

Ahmeti thotë se Unioni do të mundohet që t’i ndihmojë qytetarët në vendet përkatëse.

“Janë reagime të tepruara për një diskutim brenda shqiptar. Atyre po ju pengon vet fakti që ne po diskutojmë”, tha Ahmeti.

Kurse kryebashkiaku i Tiranës, Erion Veliaj, tha se është punë e tyre, duke komentuar ata që bëjnë reagime.

“Kam përshtypjen që është çështje fokusi, unë jam shumë i fokusuar të menaxhoj kryeqytetin e shqiptarëve dhe nuk kam kohë për reagime”, ka thënë Veliaj.

Unioni i Komunave Shqiptare në rajon paraqet një lidhje të parë të këtij lloji që kanë ndërmarrë autoritetet lokale nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia, Mali e Zi dhe Lugina e Preshevës. (REL)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>