• Rriten shpenzimet e jetesës dhe çmimeve me pakicë në Maqedoni

  16 Shkurt, 2018

  cmimet-e-harxhimeve-per-jeteseShpenzimet e jetesës në janar krahasuar me janarin e vitit të kaluar janë rritur për 1.1 për qind, ndërsa çmimet me pakicë për 2.3 për qind. Në janar të këtij viti, krahasuar me dhjetorin e vitit të kaluar shpenzimet e jetesës janë ulur për 0.4 për qind, ndërsa çmimet e shitjes me pakicë me 0.1 për qind

  Të dhënat e ...

 • Promovohen Komisionet ndëretnike komunale në Maqedoni

  16 Shkurt, 2018

  komisionet nderetnikePërforcimi i marrëdhënieve ndëretnike në institucionet e sistemit të qeverisjes në nivelit lokal, është projekti i radhës të cilin e realizon shoqata jo qeveritare “Vlerat e Përbashkëta”.

  Duke synuar një konsolidim më të thellë të demokracisë në Maqedoni dhe njëkohësisht përshpejtimin e procesit të pranimit të saj në BE, kjo shoqatë përmes projektit “Komisionet për përmirësimin e marrëdhënieve ndëretnike ...

 • Vijat e kuqe të Maqedonisë në bisedimet për emrin

  16 Shkurt, 2018

  zaev tzipasNjoftimet se çështja e identitetit, gjuha dhe ndryshimi i Kushtetutës, janë pikat kyçe të bisedimeve për zgjidhjen e kontestit të emrit me Greqinë, kanë nxitur reagime të ndryshme në mesin e njohësve të çështjeve ndërkombëtare në Shkup, të cilët theksojnë se përfshirja në bisedime e këtyre temave të ndjeshme mund të ndërlikojnë, apo edhe ...

 • Zaev: Janë mbyllur tre nga shtatë pikat për çështjen e emrit

  16 Shkurt, 2018

  zaevKryeministri i Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë, Zoran Zaev shprehu besimin e tij, se negociatat me Greqinë për çështjen e emrit të vendit të tij vazhdojnë në një bazë të mirë.

  Siç vuri në dukje z.Zaev, janë mbyllur tre nga shtatë pikat, që janë vënë në tryezën e negociatave dhe kanë lidhje me tërësinë e çështjes së emrit.

  Duhet shënuar se ...

 • Qytetarët e Maqedonisë “të robëruar” nga bastoret

  14 Shkurt, 2018

  gazeta bastoreQytetarët e Maqedonisë brenda një ditë nëpër bastoret paguajnë mbi 500.000 euro që nënkupton se mesatarisht çdo qytetar shpenzon 17 denarë në ditë në bastore. Kështu tregojnë të dhënat e fundit të Drejtorisë për të Hyra Publike ku thuhet se vitin e kaluar në bastore janë paguar rreth 200 milion euro gjegjësisht nëse këtë shifër e përpjesëtojmë me ...

 • Ruzhin: Marrëveshja është afër, Greqia kërkon një garantues

  13 Shkurt, 2018

  Nano-RuzhinProfesori Nano Ruzhin konsideron se me deklaratat e kryeministrit grek, Tsipras, për ndryshimin e Kushtetutës së Maqedonisë, kuptohet se zgjidhja e çështjes së emrit është shumë afër, përcjell Telegrafi Maqedoni.

  Sipas tij, kjo nënkupton se pas arritjes së marrëveshjes, kërkohet garantuesi i saj, që në këtë rast duhet të jetë ndryshimi i Kushtetutës së Maqedonisë, e cila kërkon dy të ...

 • Optimizëm se çështja e emrit zgjidhet brenda tre muajve

  13 Shkurt, 2018

  protesta shkup emriBisedimet mes Shkupit dhe Athinës për zgjidhjen e kontestit për emrin e Maqedonisë janë intensifikuar si asnjëherë më parë, me takime të nivelit të lartë.

  Takimi i sotëm mes ministrave të Punëve të Jashtme të të dy vendeve me ndërmjetësin, Matthew Nimetz në Vjenë të Austrisë, pritet të hyjë në thelbin e kontestit pas ...

 • Maqedoni: rihapet procesi gjyqësor për rastin “Mostra”

  12 Shkurt, 2018

  MonstraAutoritetet gjyqësore në Maqedoni rihapën të hënën rastin e quajtur “Monstra”, që ka të bëjë me vrasjen e katër djemve të rinj maqedonas dhe një peshkatari në rrethinat e Shkupit në vitin 2012.

  Për këtë vepër fillimisht ishin akuzuar tetë persona, gjashtë nga të cilët qenë dënuar me burg të përjetshëm. Vepra qe cilësuar si akt terrorist, por para ...

 • Shqiptarët duan të jenë pjesë e vendimmarrjes për emrin e ri

  10 Shkurt, 2018

  protestaBisedimet për zgjidhjen e kontestit të emrit me Greqinë, kanë shtuar zërat në mesin e shqiptarëve se edhe ata duan të jenë pjesë e mbylljes së këtij problemi, apo që zgjidhja e mundshme të reflektojë karakterin shumetnik të Maqedonisë.

  Forumi i intelektualëve shqiptarë, vlerëson se çdo zgjidhje që mund arrihet, nuk do të jetë e ...

 • Zoran Zaev: Jemi të gatshëm të pranojmë emër me përcaktim gjeografik

  8 Shkurt, 2018

  zaevKryeministri i Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë Zoran Zaev deklaroi dje se qeveria e vendit të tij është e gatshme që të pranojë një emër me përcaktim gjeografik.

  Gjithashtu, ai tha se këshilli i Ministrave të IRJM-së, vendosi të ndryshoj emrin e aeroportit të kryeqytetit të vendit nga aeroporti ndërkombëtar «Aleksandri i Madh» në «Aeroporti ndërkombëtar i Shkupit» dhe të ...

Qendra Informative Shqiptare "Liria"