• SHBA, sanksione kundër Gruevskit, ish-zyrtarëve dhe personave të tjerë në Ballkanin Perëndimor, përfshirë Shqipërinë

  12 Prill, 2022

  Departament of StateShtetet e Bashkuara shpallën vendosjen e sanksioneve ndaj disa personave në Ballkanin Perëndimor, përfshirë ish-kryeministrin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Nikola Gruevski, dhe ish-zyrtarë të lartë dhe figura publike në vende të tjera të Ballkanit.

  “Ne i kemi ndërmarrë këto veprime në përgjigje të përfshirjes së këtyre ish-zyrtarëve në korrupsion të konsiderueshëm. Veprimet e tyre minuan sundimin ...

 • SHBA, sanksione kundër individëve në Ballkanin Perëndimor, për korrupsion dhe minim të demokracisë

  12 Prill, 2022

  Departament of StateShtetet e Bashkuara shpallën vendosjen e sanksioneve ndaj disa personave në Ballkanin Perëndimor, përfshirë ish-kryeministrin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Nikola Gruevski, dhe ish-zyrtarë të lartë dhe figura publike në vende të tjera të Ballkanit për korrupsion.

  Sanksionet janë nga Departamenti i Shtetit dhe Thesarit.

  Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken u shpreh për masat e reja, në ...

 • Sot në Maqedoni fillon greva në arsim, SASHK kërkon rritjen e pagave

  11 Prill, 2022

  grevaSindikata e Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK) sot fillon grevë në të gjitha institucionet e nivelit kombëtar në kopshte dhe në shkollat fillore dhe të mesme, që sipas njoftimeve do të zgjasë derisa të arrihet një zgjidhje e pranueshme për të dyja palët.

  Nga ana tjetër Ministritë e Arsimit, Shkencës dhe ajo e Punës dhe Politikës Sociale theksojnë ...

 • Në Kushtetutë si shqiptarë

  11 Prill, 2022

  flamuriShqiptarët e Maqedonisë së Veriut në Kushtetutën e këtij shteti, do të definohen si “shqiptarë” dhe jo si qytetarë që përbëjnë mbi 20 për qind të popullsisë së përgjithshme, në rast se ndryshohet Kushtetuta aktuale, sipas së cilës është bërë një përkufizim i tillë. Ky formulim ishte bërë me ndryshimet kushtetuese të miratuara më 2002, një vit pas konfliktit ...

 • Jo numri, por ambicia politike e katandisur në “më shumë këshilltar të Kovaçevskit” tregon mjerimin politik të shqiptarëve në ish IRJM.

  9 Prill, 2022

  KovacevskiNdërkohë emrat e këshilltarëve shqiptarë të zgjedhur, tregojnë arrogancën e hapur mospërfillëse dhe moskokëçarëse të pushtetit ndaj shqiptarëve. Përmes këtyre emrave, pushteti në duart e sllavëve, jep mesazhin e qartë për modelin e “politikanit” shqiptar, të pranueshëm për ta. (Afrim Fanda)

  Reagimi vjen për lajmin:

  Kovaçevski me 15 këshilltarë, vetëm 2 prej tyre shqiptarë

  Kryeministri i Maqedonisë së Veriut në mënyrë drastike ...

 • Maqedonia e Veriut po e humbë fuqinë punëtore

  8 Prill, 2022

  fuqia punetoreRezultatet e regjistrimit të popullsisë kanë nxjerrë në pah se në Maqedoninë e Veriut është ulur dukshëm numri i të rinjve, me këtë dhe i fuqisë punëtore.

  Ana Eftimova, 30-vjeçare, tashmë tre vjet punon në Gjermani, në një kompani e cila ndërmjetëson për punësim. Ajo rrëfen për Radion Evropa e Lirë se kur e ka marrë ofertën për punë ...

 • Ulen çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

  7 Prill, 2022

  naftaKomisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit i Republikës së Maqedonisë së Veriut solli vendimin, me të cilin bëhet ulja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht për 0,55% në raport me vendimin e datës 4.4.2022.

  Çmimet e shitjes me pakicë të benzinës ЕUROSUPER BS-95 dhe ЕUROSUPER BS-98 dhe të ЕURODIZELIT (D-Е V) dhe ...

 • Studentët: Kërkojmë nga UT-ja të ndërmerr masa ndaj profesoreshës Besiana Mehmedi

  7 Prill, 2022

  studentet protestaStudentët e Fakultetit të Arteve përmes një konference për shtyp kërkojnë nga Universiteti i Tetovës të merr masa ndaj profesoreshës Besiana Mehmedi për shkak të sjelljes jo etike dhe kërcënuese ndaj studentëve.

  “Dhuna psikike, bullizmi sistematik përmes fjalëve të ndryshme fyese, kërcënimi që do na kapë për fyti si dhe ndjekja se çfarë pëlqejmë dhe çfarë shkruajmë në rrjete ...

 • Mungesa e perspektivës tkurr numrin e popullsisë

  5 Prill, 2022

  ura e gurritAktualisht, 207 vendbanime në Maqedoninë e Veriut kanë mbetur thuajse pa banorë, për shkak të shpërnguljes së tyre, kryesisht jashtë vendit. Këto të dhëna përmban raporti mbi regjistrimin e popullsisë që u prezantua më 30 mars, nga Enti Shtetëror i Statistikës. Sipas të dhënave, Maqedonia e Veriut, ka rreth 1.8 milion banorë apo rreth 10 për qind ...

 • Ulen çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

  4 Prill, 2022

  naftaKomisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit i Republikës së Maqedonisë së Veriut miratoi vendimin, me të cilin bëhet ulja e çmimeve të shitjes me pakicë të derivateve të naftës mesatarisht për 2,50% në raport me vendimin e datës 1.4.2022.

  Çmimet e shitjes me pakicë të benzinës EUROSUPER BS-95 dhe EUROSUPER BS-98 ulen për 2,50 denarë/litër kështu që ...

Qendra Informative Shqiptare "Liria"