Edicioni i 63-të, Vera e Ohrit 2024

julian_rachlinMe datë 12.07.2024 në amfiteatrin antik të Ohrit fillon Edicioni i 63-të, Vera e Ohrit 2024 që do të zgjasë deri më 20.08.2024.

Hapja solemne do të bëhet me datë 12.07.2024, në amfiteatrin antik të Ohrit nga violimisti Julian Rachlin dhe Filharmonia e RMV me program: F. Mendelssohn” Koncert për violinë dhe orkestër” dhe P.I. Tchaikovsky – Uverturë-fantazi “Romeo dhe Zhuljeta”.

 

Kush është Julian Rachlin?

Julian Rachlin – drejtor muzikor i Orkestrës Simfonike të Jerusalemit, dirigjent i Orkestrës Simfonike Kristiansand dhe dirigjent i parë i ftuar i Orkestrës Filarmonike ne Turku. Për më shumë se 30 vjet, karriera e tij e ka çuar në të gjithë meridianët e botës si dirigjent, solist, muzikant dhome, mësues dhe drejtor artistik. Regjistrimet e vlerësuara nga kritika lëshohen në bartës të zërit nga shtëpitë botuese prestigjioze Deutsche Grammophon, Sony Classical dhe Warner Classics.

Rachlin është një dirigjent i kërkuar në të gjithë botën. Në sezonet e fundit, ai ka performuar me Orkestrën Simfonike në Çikago, Birmingham, Vjenë, si dhe me Orkestrën Evropiane të Dhomës, Filarmoninë Mbretërore në Londër, Filarmoninë e Izraelit, Orkestrat Filarmonike në Oslo dhe Helsinki, Filarmoninë Mbretërore. në Liverpool dhe Orkestrën Konzerthaus të Berlinit.

 

Si violinist ai ngjitet në skenë me disa nga orkestrat dhe dirigjentët më prestigjiozë të botës dhe së fundmi performoi me Filharmoninë e Oslos dhe Klaus Mäkela, me Orkestrën Filharmonike të Londrës dhe Santo-Mathias Ruvali, me Orkestrën Simfonike Kombëtare të SHBA dhe Gianandrea Noseda. Filarmonia e Mynihut dhe Filarmonia e Los Anxhelosit me Zubin Mehtën, Filarmonia e Shën Petersburgut dhe Yuri Temirkanov, Orkestra Simfonike e Bostonit, Orkestra Filarmonike e Milanos Scala, Orkestra Kombëtare RAI me Andrés Orzoco-Estrada, Orkestra e Radios Bavarez dhe Montre Orkestra Simfonike të Pitsburgut me Manfred Honeck.

 

Festivalet muzikore të Rachlin pasqyrojnë pasionin e tij për të bashkuar interpretuesit dhe audiencën në një festë të përbashkët të muzikës dhe artit. Ai shpesh bashkëpunon me Marta Argerich, Evgenij Kisin, Janin Jensen dhe Misha Majski dhe festivali i tij “Rachlin and Friends” që u mbajt për më shumë se një dekadë në Dubrovnik u njoh në mbarë botën. Nga viti 2021, Rachlin është drejtor artistik i Festivalit Herbstgold që mbahet në Pallatin Esterházy në Eisenstadt, Austri.

 

Rachlin luan në një violinë ish-Liebig të bërë nga Antonio Stradivari në 1704, si dhe një violinë të bërë nga Lorenzo Storioni nga viti 1785, instrumente që i janë dhënë atij nga fondacioni privat Angelica Prokop.

E.I.F.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>