Rivotimi në Maqedoninë e Veriut, koalicioni Vlen fiton një vend në parlament

deputetetPas përsëritjes së votimeve të mërkurën në shtatë qendra në zonat zgjedhore numër 5 dhe 6 në Maqedoninë e Veriut, Bashkimi Demokratik për Integrim dhe koalicioni Fronti Evropian humbi një vend deputeti, ndërsa koalicioni Vlen fitoi një vend më tepër në parlament.

OBRM-PDUKM ka 58 deputetë,

LSDM 18

BDI 18,

VLEN 14,

“E Majta” 6 dhe

ZNAM 6.

Rivotimi në fshatin Llërcë të komunës së Zhelinës pranë Tetovës rezultoi në fitoren e koalicionit Vlen, duke e çuar në 14 numrin e ligjvënësve të këtij koalicioni të partive shqiptare. Ndërkohë, Bashkimi Demokratik për Integrim me koalicionin e tij do të ketë një deputet më pak, përkatësisht 18, aq sa ka dhe Lidhja Social Demokrate dhe nuk mund të quhet më forca e dytë politike në vend.

Në zonën e pestë, që përfshin Ohrin, Strugën, Krushevën dhe vendbanime të tjera u rivotua në gjashtë qendra, por rezultati mbetet i njejtë, pa ndryshime në numrin e deputetëtve. Por këto nuk janë rezultate përfundimtare për shkak se mund të ketë akesa nga palët e përfshira në procesin e rivotimit.

Votimi u përsërit në shtatë qendra votimi të zonave 5 dhe 6 në perëndim dhe jugperëndim të vendit pas ankesave të koalicionit Vlen, VMRO-DPMNE-së, LSDM-së dhe partisë “E Majta” për parregullsi në zgjedhjet parlamentare të 8 majit.

BDI-ja dhe Fronti Evropian e kanë cilësuar vendimin për rivotimin si një skenar i përbashkët i të gjitha partive dhe Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve për ta devijuar vullnetin e popullit dhe shkelur legjitimitetin e dalë nga pocesi i votimit më 8 maj.

Ndërkaq, “Vlen” dhe VMRO akuzuan BDI-në për blerje votash, për trysni dhe shantazhe ndaj votuesve në zgjedhjet e para dy javëve.

VMRO dhe “Vlen”, sipas pritjeve, mund të pajtohen deri në fund të javës për ndarjen e ministrive dhe posteve të tjera qeveritare dhe për programin e kabinetit qeveritar të drejtuar nga Hristijan Mickovski. Por, këto parti nuk kanë shpjeguar qëndrimin lidhur me çështjen e ndryshimeve kushtetuese për të futur pakicën bullgare, që paraqet kusht për ecjen e vendit drejt Bashkimit Evropian. Zoti Mickovski ka përsëritur shprehjen se qeveria e tij nuk do të veprojë sipas “diktatit bullgar”.

Nga ana tjetër, në Shkup ka shqetësime nga mundësia e izolimit të vendit sa i takon procesit të integrimit evropian, nëse nuk respektohen marrëveshjet ndërkombëtare me Greqinë dhe Bullgarinë.

voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>