Shkup: takim Ivanov – Ivanovski

Ivanov IvanovskiNë kuadrin e konsultave pë r formimin e qeverisë, Presidenti i Maqedonisë, Gjorgje Ivanov u takua të martën me kryetarin e Gjykatës Kushtetuese të vendit, Nikolla Ivanovski. Zyra e zotit Ivanov ka thënë se ai do të veprojë brenda kornizave kushtetuese dhe në interes të qytetarëve Maqedonisë.

Por, ekspertë ligjorë thonë se Gjykata Kushtetuese nuk e ka të drejtën e komentimit të kushtetutës dhe se z.Ivanov është dashur të këshillohet qysh para se t’i japë mandatin Nikolla Gruevskit të VMRO-DPMNE-së për formimin e qeverisë. Ky i fundit nuk kishte siguruar shumicën e nevojshme në parlament për ta votuar kabinetin e ri qeveritar.

Opinioni publik, ndërkaq, pret që presidenti t’ia dorëzojë mandatin partisë së dytë më të madhe nga zgjedhjet e 11 dhjetorit, që është Lidhja Social Demokrate, ndonëse, sipas ekspertëve, në kushtetutë nuk sqarohet mirë kjo çështje.

Në se presidenti e zvarrit çështjen, vëzhguesit nuk e përjashtojnë mundësinë e protestave dhe thellimin e mëtejshëm të krizës politike në vend.

Nga ana tjetër, Partia VMRO-DPMNE këmbëngul në organizimin e zgjedhjeve të reja. Kjo parti, përmes një komunikate, ka kërkuar sqarime nga ambasada Amerikane në Shkup, e cila një ditë më parë ishte shprehur se po e ndjek procesin e formimit të qeverisë, ndërsa u bënte thirrje partive që të vazhdojnë bisedimet, që do t’i çonin ato drejt formimit të një qeverie të re gjithëpërfshirëse.

Zgjedhjet e parakohëshme parlamentare të mbajtura në dhjetor, synojnë t’i japin fund krizës dyvjeçare në Maqedoni, por siç duket, qëllimi jo vetëm që nuk u arrit por, sipas analistëve, ekziston mundësia e thellimit të saj. (voa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>