“Turqia mbetet prioritet në politikën e jashtme për Maqedoninë”

“Turqia mbetet prioritet në politikën e jashtme për Maqedoninë”Turqia ka qenë dhe do të jetë në majën e prioriteteve të jashtme politike të Maqedonisë. Vëllimi i investimeve të huaja nga Turqia në Ballkan dhe Maqedoni është i konsiderueshëm, por ende ekziston hapësirë për përmirësim, u vlerësua në panel diskutimin që mbrëmë në Shkup e organizoi Shoqata e studentëve të diplomuar nga universitetet e Turqisë.

Në panel diskutimin u theksua se bashkëpunimi në planin kulturor, ekonomik, politik dhe akademik është dhe duhet të mbetet prioritet për të mirën e dy shteteve.

Sipas ish-kryeministrit të Turqisë dhe deputet nga Konja, Ahmet Dautoglu, i cili ishte folës kryesor në panel diskutimin, afërsia midis Maqedonisë dhe Turqisë veçanërisht te gjeneratat e reja është kyç për zhvillimin e mëtutjeshëm të marrëdhënieve të ardhshme bilaterale, ndërsa Shoqata e studentëve të diplomuar nga universitetet turke duhet ta marrë rolin e katalizatorit të zhvillimit përmes institucioneve arsimore.

“Neve na duhen njerëz të cilët ndërtojnë ura, e jo mure”, theksoi Davutoglu.

Në panel diskutim pati fjalim edhe ambasadorja turke Tylin Erkan Kara, ndërsa folën edh përfaqësuesit nga partitë politike dhe sektori i biznesit.

Qëllimi i panel diskutimit ishte që të rishikohen sfidat potenciale në zhvillimin e bashkëpunimit të ardhshëm midis Maqedonisë dhe Turqisë si në nivel ekonomik, ashtu edhe në atë politik, si dhe ruajtjen e marrëdhënieve bilaterale dhe krijimin e një klime që do ta rrisë afirmimin e investitorëve turq në Maqedoni dhe eksportuesit e Maqedonisë në Turqi./Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>