Dorëzimi i Qeverisë para Serbisë + Lista e importuesve nga Serbia

Që nga 16 shtatori, Qeveria e Kosovës e lut Qeverinë e Serbisë që të kthehet në tavolinën e bisedimeve, e lut Qeverinë serbe që të fillojë me implementimin e marrëveshjeve, ankohet tek bashkësia ndërkombëtare për atë se çka po i bën Serbia, jep analiza të situatës në veri nga Prishtina, si dhe jep rekomandime për KFOR-in se si duhet vepruar në veri. Sikur të mos ishte Qeveri e një shteti sovran.Lista e importuesve nga Serbia


Importuesi Sasia Shuma (baza doganore)


1. ELKOS SH.P.K. 3,423,992.70 4,350,644.73
2. N.P.T. POTERA - BB 874,871.80 1,584,532.37
3. P.T.P. PROGRES 3,002,800.00 1,267,600.00
4. N.T.P. MALSIA COMMERCE 15,278,736.00 1,049,471.56
5. COCA - COLA H.B.C.-KOSOVO L.L.C 2,287,036.09 1,006,333.90
6. M & SILLOSI SH.P.K. 3,587,770.00 766,247.08
7. N.T.P.SH. BAST – TRADE 755,168.64 692,377.03
8. N.T.SH.P. MIGROS COMMERCE 530,011.10 608,259.58
9. BUÇAJ SH.P.K 710,011.85 606,272.92
10. AROMA SH.P.K 1,823,470.00 523,231.00
11. D.P.T. EURO COOP 1,595,640.00 515,824.00
12. AGROUNION SH.P.K 1,025,245.70 386,188.23
13. TERMO X SH.P.K. 116,037.00 386,002.61
14. ENG OFFICE SH.P.K. 78,120.00 373,033.38
15. NPTSH G.NITI-TIKI COMPANY SH.A. 393,165.32 368,244.74
16. N.P.T. LLAP-COM 4,248,827.00 365,473.81
17. AS COMPANY SH.P.K. 5,844,042.00 361,222.89
18. EXCLUSIV SH.P.K. 90,564.50 349,898.80
19. N.T.P. ELITA 1,285,690.00 348,899.99
20. N.P.T. BLETA 998,000.00 348,040.00
21. NTP DULA 2,427,591.00 346,715.73
22. NPT VETONI 1,682,710.00 338,000.94
23. MERIDIAN CORPORATION SH.P.K. 599,594.40 321,725.05
24. N.SH.T. PAGARUSHA - N 663,180.00 318,837.29
25. GËZIMI SH.P.K. 4,753,559.00 318,746.29

Në ndërkohë, Qeveria ka vazhduar afatin e vlefshmërisë së tabelave të komunave ilegale të Serbisë në Kosovë, ka filluar prapë lëshimin e 10 mijë tabelave KS për t’u kthyer edhe njëherë në Rezolutën 1244, dhe më me rëndësi – vazhdon lejimin e mallrave serbe të hyjnë në Kosovë pandërprerë, përderisa asnjëra nga këto nuk vlen për palën serbe. Për tabela as që flitet, dokumentet tona të udhëtimit nuk pranohen, ndërsa mallrat tona nuk mund të hyjnë në Serbi pa dokumentacionin e komunave ilegale të Serbisë. Serbia po sillet si një palë e hidhëruar nga Kosova, ndërsa Qeveria e Republikës së Kosovës si një mik i cili dëshiron me çdo kusht ta pajtojë mikun e hidhëruar duke ia dhënë të gjitha beneficionet Serbisë vetëm e vetëm për t’u ulur në tavolinë.
Kjo nuk mund të kuptohet ndryshe pos një dëshirë e Qeverisë dhe posaçërisht Kryeministrit Thaçi që përmes kësaj miqësie, në dëm dhe kurriz të qytetarëve të Kosovës të blejë një derë për vete. E vetmja mënyrë që Kryeministri Thaçi të lejohet në Bruksel dhe në shtetet e mëdha evropiane është përmes bisedimeve dhe koncesioneve. Drekat e tyre në Bruksel po na kushtojnë shumë shtrenjtë neve, qytetarëve të Kosovës.
Humbjet ekonomike nga tregtia e njëanshme po shumëfishohen. Hendeku në mes të importeve dhe eksporteve nga Serbia është dhjetëfishuar derisa tregu kosovar është vërshuar nga mallrat serbe, për të cilat disa importues kosovar mezi se kanë pritur që të hapet kufiri.

Prejse Qeveria e Kosovës vendosi ta heq masën e reciprocitetit ndaj produkteve të Serbisë, tregu i Kosovës iu kthye prodhuesve të këtij vendi. Kjo falë politikës së vendit, por edhe falë tregtarëve të Kosovës.
Në konferencën për shtyp të mbajtur të hënën, 7 nëntor, Lëvizja VETËVENDOSJE! i publikoi 25 kompani të cilat kanë importuar vlerat më të mëdha nga Serbia në periudhën kur aktiviteti rrënues i Serbisë ndaj mundësisë së sovranitetit dhe integritetit brenda territorit të Kosovës ka pasur intensitetin më të lartë.
Lëvizja VETËVENDOSJE! do ta parashtrojë kërkesën për interpelancë ku do të thirret Ministrja e Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari-Lila, për ta diskutuar raportin tregtar të Kosovës dhe Serbisë. Në këtë interpelancë do të kërkohet të votohet mocioni i cili thërret për kthimin e masës së bllokadës së importit nga Serbia. Kjo ka rëndësi të madhe politike dhe ekonomike. Gjatë kohës së shkurtë të bllokimit të mallrave nga Serbia u dëshmua që importi në Kosovë është një ndihmë e madhe për ekonominë e Serbisë. Pra që ndalimi i importit e dëmton Serbinë. Ndërkohë që kjo e ka edhe dimensionin e rëndësishëm ekonomik. Në atë kohë të shkurtër, prodhuesit e vendit filluan të raportojnë për ndikim të drejtpërdrejtë të kësaj mase të bllokimit në rritjen e shitjeve të tyre, dhe rrjedhimisht edhe rritjen e punësimit në fabrikat e tyre. Krej kjo përfundoi me përfundimin e masës së reciprocitetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>