Rezolutë Hillari Klintonit për të ndihmuar çështjen shqiptare

Gjendja politike pas trazirave në Shqipëri edhe më tej është e tensionuar. Diaspora Shqiptare e Amerikës, (Illinois) thotë se është duke ndjekur me vëmendje të veçantë dhe me shqetësim të madh gjendjen në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni e më gjerë.Sipas tyre, subjektet kryesore politike nuk kanë gjetur gjuhën e përbashkët për tejkalimin e tensioneve dhe të rivalitetit të ndërsjellë politik. “E gjithë kjo traumë politike e ka rënduar gjendjen e përgjithshme në Atdhe, me pasoja të izolimit ndërkombëtar dhe të proceseve të filluara me BE-në dhe me raportet me SHBA”, ka vlerësuar Diaspora Shqiptare e Amerikës, njofton korrespodentin i agjencisë së lajmeve INA në Nju Jork.

Për këtë qëllim, shoqatat dhe organizatat Shqiptare në Illinois dhe Winsconsin kordinuan një të aktivitet përbashkët për organizimin e një tryeze të rrumbullakët tematike të shtunën, në Qendrën e Kulturore Shqiptare në Çikago. Për këtë nismë kombëtare të SH.SH.A, Diasporës Shqiptaro-Amerikane (A.A.D) dhe Organizatës Shqiptaro-Amerikane Çamëria (A.A.O.C) për situatat në Atdhe morën pjesë dhjetra përfaqësues nga të gjitha trevat etnike shqiptare, njofton INA.

Në këtë tryezë, Diaspora tha fjalën e vet me zërin racional dhe të asnjëanshëm: SHQIPËRIA NUK VRITET DHE NUK I PREHET UDHA E DEMOKRACISË! Atdheu na thërret që në këto çaste aktuale të jemi të bashkuar.

Pas shumë bisedimeve dhe sugjerimeve nga të gjithë përfaqësuesit, në fund të kësaj mbledhjeje të veçantë është vendosur dhe u përgatitur një rezolutë e cila iu drejtua Sekretares së Shtetit, Hillary Clinton dhe duke iu lutur Departamentit të Shtetit dhe Komitetit për Marrëdhënie me Jashtë të përdorin mekanizmat diplomatike për të qetësuar situatën e krijuar në Shqipëri. (INA)

TEKSTI I REZOLUTËS
Diaspora Shqiptare e Amerikës ka një histori të gjatë të avancimi dhe ruajtjeje të paqes dhe demokracisë në Ballkan.
Ne dënojmë korrupsionin, dhunën dhe kriminalitetin në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni, duke theksuar mbrojtjen e institucioneve shtetërore.
Ne dënojmë shprehjet e fundit nacionaliste të përfaqësuesve diplomatik grek në Shqipëri dhe greko-amerikanin, përkatësisht z. Nicholas Gatzoyianis që përpiqen të prishin ekuilibrin paqësor, duke rritur tensionet etnike, në rajonin e Ballkanit.
Ne jemi të shqetësuar me gjendjen e shqiptarëve nga rajoni i Çamërisë në Greqinë veriore të cilët po përballen me presione politike dhe ekonomike nga shteti grek që u mohon atyre të drejtën e gjuhës, pronës dhe lirinë e fjalës.
Diaspora Shqiptare e Amerikës mbështet vazhdimisht institucionet Euro-Atlantike, përkrah zhvillimet demokratike në rrafsh global të normave të përgjithshme demokratike, duke përdorur një fjalor konstruktiv dhe pozitiv.
Prandaj, ne jemi të bindur se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Departamenti i Shtetit do të përdorë fuqitë diplomatike për të ndihmuar shqiptarët në këtë drejtim.
Komiteti i Posaçëm
Albanian American Diaspora
Xhavit Limani
Iliaz Kadriu
Skënder Karaçica
Ilir Ademi
Rasim Bebo
Dalan Luzaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>